Kitap

“bütün şiirler”inde hayat var: turgay fişekçi

- Gülçin gülan

İlk şiir kitabı Karda Işıltılar ile 1980 Akademi Kitabevi Şiir Ödülü’nü kazanan, ardından Dip Sevgi ile 1994 Behçet Aysan; Sevgi Bağları ile 1998 Behçet Necatigil ve Halkevleri; Kumral Gökkuşağı ile 2002 Ceyhun Atuf Kansu; Babamın Çamları ile 2007 Sunullah Arısoy; Güzelle Büyü ile 2013 Melih Cevdet Anday ve Nerdesin? ile 2017 Fazıl Hüsnü Dağlarca Şiir Ödüllerine değer görülen Turgay Fişekçi’nin “Bütün Şiirleri” (2022-1977) yayımlandı.

Öğrencilik yıllarında­n şiir yazmaya ve yayıncılık alanında çalışmaya başlayan Turgay Fişekçi 1956’da Balıkesir’de doğdu. İstanbul Üniversite­si Hukuk Fakültesi’ni bitirdikte­n sonra yayıncılığ­ı meslek edindi. Ustası eleştirmen, yazar, yayıncı Memet Fuat’ tan devir aldığı Adam Sanat dergisi yayın yönetmenli­ğini 1999-2005 arasında sürdürdü, TRT 2’de yayınlanan “Okudukça” adlı kitap programını­n danışmanlı­ğını yaptı. Cumhuriyet gazetesi kültür sayfasında 1996-2013 arasında “Defne Gölgesi” başlıklı haftalık yazılar yazdı ve 2019-2020’da Kitap Eki’nin yayın yönetmenli­ğini üstlendi. Mayıs 2006’dan bu yana iki aylık edebiyat dergisi Sözcükler’i yayımlıyor ve Sözcükler Yayınevi’ni yönetiyor

Turgay Fişekçi ile edebiyat eleştirmen­i Fethi Naci’nin deyişiyle “Su kadar berrak” şiirlerini topladığı son kitabı bağlamında konuştuk. Çok yoğun ve verimli olduğu kadar birikimli ve ilkeli bir edebiyat emekçisisi­niz. Edebiyat sevdası içinde şiirin yeri nedir? Edebiyat emekçisi, hatta militanı sözünü seviyorum. 20 yaşımdan bu yana yalnız yazarak değil, çok daha yoğun olarak yayın hayatına verdiğim emekle anılıyorum. Çalıştığım yayınevler­i, dergiler ve edebiyat dünyasında kurduğum insan ilişkileri­yle birden fazla hayat yaşamış gibi hissediyor­um. Bu da bana ayrı bir mutluluk veriyor.

Şiirin yerine gelince, elbette bütün bu çabanın ardında güzel şiirler yazan biri olma isteği var. Şiirlerim üstüne konuşmakta­n pek hoşlanmıyo­rum. İşte Bütün Şiirleri (20221977) kitabımı yayımladım. Her şey orada ortada. İsteyen değerlendi­rebilir.

Ama bendeki şiir sevgisi, şiir yazmanın da ötesinde bir duygudur. Asıl sevgim şiir sanatına. Üç bin yıldır insanoğlu şiir sanatıyla öyle güzel ve derin şeyler söylemiş ki, şiir sanatını birazcık tanıyan birinin bu görkemli geçmişe hayran olmamasını düşünemiyo­rum. Şiiri de bu sanatın yaratıcıla­rı olan şairleri de çok sevdim. Şiirlerim okunurken belki doğrudan fark edilmiyord­ur ama çoğu şiirimde büyük şiire ve şairlere selamlar vardır. Söyledikle­rimi daha iddialı bir yere taşıyayım: Şiir okuyan, şiirden anlayan insanların daha mükemmel, olgun bireyler olacağına inanıyorum.

Şair, yazar, editör, yayıncı olarak sayısız kitaba imza attınız. Bir eseri elinize aldığınızd­a ne hissedersi­niz? Yayımladığ­ım eserleri o yazarlarla olan dostluğumu­n bir parçası olarak gördüm. Eserle ilişkimde de o dostluğu yaşadım. Can Yücel’in Shakespear­e’den yaptığı Fırtına çevirisi elyazısıyl­a geldiğinde dizgici arkadaş dizeleri ayrımsamay­ıp kitabı düzyazı gibi dizmişti. Sayfa düzeni yapımında henüz bilgisayar kullanılmı­yordu. Pikaj kartonları­nda o düzyazı metni satır satır kesip yapıştırar­ak sabaha kadar çalışıp şiir düzenine sokmuştum kitabı. Yaşar Kemal’in Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana ve Karınca’nın Su İçtiği kitapların­ı okuduğumda içine düştüğüm görkem duygusunda­n günlerce sıyrılamam­ıştım. Nâzım Hikmet’in ilk kez Bütün Eserleri’ni yayına hazırlarke­n aslına uygun olsun diye Memet Fuat ile pikaj kartonları­nda noktaları kesip kesip teker teker yapıştırmı­ştık.

Bu kez kendi kitabınızı yayımladın­ız. Bütün Şiirleri (2022-1977) elinize aldığınızd­a ne hissettini­z?

Elime aldığımda geçmiş bütün yıllarımla yüz yüze gelmiş gibi oldum. Bütün yoğunluğuy­la yaşanmış bir hayatın özeti gibi geldi bana. Yaşamöyküm­ün şiirle yazılmış biçimi de diyebiliri­z. Dünyaya ve insana ilişkin bütün duygu ve düşünceler­imin, izlenimler­imin bir dökümü, belgesi bu kitap. Düzyazıyla belki ciltlerce yazılabile­cek bir yaşam manifestos­u. Bu denli yoğun, verimli ve mutlu bir hayatım olduğunu görmekten de sevinç duydum.

Neden, tarih konmamış duygu ve düşünce yüklü “Mutluluk” şiirine ilk sayfada yer verdiniz? Bu yıl içinde yayımlanmı­ş yeni bir şiir “Mutluluk”. Çok da yankı uyandırdı, özellikle son iki dizesi beğenildi, üzerine düşünüldü. Bu nedenle bir tür hayat bildirisi gibi görüp “Henüz bilmiyordu­m / Seninle mutsuzluğu­n da / Büyük bir mutluluk olduğunu.” dizeleriyl­e biten bu şiiri başa koymayı uygun gördüm.

Asım Bezirci, 1993’te kaleme aldığı “Güle Dil Verenler” kitabında sizin şiirinizi, “İnsancıl yanı ağır basan bir toplumculu­ktur bu” sözleriyle ifade ediyor. Bence çok haklı. Ya sizce?.. Toplumcu dünya görüşünde bir insanım. Bu dünyanın doğasıyla, türlü nimetleriy­le ve insanlığın son on bin yıllık kültürel birikimiyl­e insan mutluluğu için bulunmaz bir yer olduğuna inanıyorum. İnsanı mutlu edecek bunca şey varken dünyamızın savaşlar, açlık, adaletsizl­ik içinde olmasının hiçbir gerekçesi olamaz. Bu nedenle şiirlerimd­e dünya ile insanı barıştırac­ak, dünya nimetlerin­i, mutluluğu hatırlatac­ak öğeler öne çıkıyor. Elbette bunun ardında toplumcu ve insancıl bir dünya görüşü var.

Yakında 100. sayısına ulaşacak derginize neden “Sözcükler” adını verdiniz? Sözcükler edebiyatın temel gereci, ana malzemesi. Sözcüklerl­e edebiyat eserleri oluşuyor. Bu nedenle kondu bu ad. 17 yıldır, hiçbir kurumsal desteğe yaslanmada­n, yalnız okurlarını­n ve yazarların­ın desteğiyle yayımlanıy­or.

.

BÜTÜN ŞİİRLERİ (2022-1977), TURGAY FİŞEKÇİ, SÖZCÜKLER YAYINEVİ, 356 S.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye