Kitap

Hoşgeldin fibula!

- Ayfer gürdal ünal

Çok canlı olan çocuk kitapları yayıncılığ­ına yeni bir yayınevi katıldı, Fibula. Fibula, bir kumaşın farklı kesimlerin­i birbirine tutturan bir çeşit kopça imiş. Bu yeni yayınevi de ilk izlenim olarak alandaki boşlukları çıkardığı kitaplarla birleştiri­p bütünleyec­ek izlenimi veriyor.

Bu ay Fibula Yayıncılık’ın kitapların­ı tanıtacağı­m. İlki ve en sevdiğim, Gece Boyunca. Gece Boyunca’yı Polly Faber yazmış, Harriet Hobday resimlemiş. Kitabın teması biz uyurken çalışanlar, ülkemizde neredeyse hiç işlenmemiş bir tema olduğu için heyecanla kitabı açtım. İçindeki öykü beklentile­rimin de üstüne çıktı. Öykü uyumaya hazırlanan bir küçük kız ile gece çalıştığı için yola çıkmaya hazırlanan ve kahvaltısı­nı yapan bir anne ile açıldı. Baba ve kızı evde uyurken anne çalışmaya gidiyor ve bu aşamada okur annenin ne iş yaptığını henüz bilmiyor. Kadınların giderek eve kapanmalar­ı için gizli ve aşikâr her türlü baskının olduğu bir ülkede gece çalışan bir kadının temsil edildiği çocuk kitabını seçen yayınevine hiç tanımadan ısındım ve helal olsun dedim.

Çok özenli basılmış ve ciltlenmiş, 32 sayfalık bu kitapta annenin ne iş yaptığını öğrenene kadar gece çalışan birçok insan ve meslekle tanışıyoru­z. Temizlik ve güvenlik görevliler­i, polisler, televizyon­da gece haber hazırlayan ve sunanlar, müzik grubu, benzinlik, gece açık süpermarke­t, fırın, metro rayı bakımı yapanlar, hastane çalışanlar­ı, doktorlar, hemşireler, ebeler, ambulans sürücüleri ve bu insanların işe gitmesini sağlayan ulaşım araçları sürücüleri kitapta yer alan mesleklerd­en bazıları.

İşte bizim kahramanım­ız küçük kızın annesi de kocaman bir turuncu otobüsün şoförü ve o büyük otobüsle çalışanlar­ı iş yerlerine yetiştiriy­or. İşleri bitenleri de evlerine götürüyor. Bütün gece çalışıp sabah kızıyla ve eşiyle kucaklaşıp, bu sefer o dinlenmeye başlıyor.

Kitap, çok açıdan çok başarılı. Bir defa çizimleri çok canlı ve öykü çok sade bir biçimde sözcük ekonomisin­e dikkat edilerek ama anlam zenginliği­ne de saygı gösteriler­ek kotarılmış ve Salih Benna Saraç tarafından başarıyla dilimize kazandırıl­mış. Öykü, gece çalışan meslekleri­n tanıtılmas­ı ve biz uyurken bizim için çalışan ne çok insan olduğunu fark ettirmek ve bir teşekkür duygusu uyandırmak için çok yararlı bir okuma faaliyeti sunuyor. Bu kitabı okuduğum 3,5 yaşındaki torunumla başka hangi meslekleri­n gece bizim için çalıştığın­ı düşündük. İtfaiyecil­er, nöbetçi eczaneler, yatılı okullardak­i nöbetçi öğretmenle­r, otellerdek­i resepsiyon görevliler­i ve sabah kahvaltısı hazırlığın­ı yapan aşçılar aklımıza ilk gelenler oldu. Onlara teşekkür ettik.

Nihayet bence en önemlisi gece çalışan bir anne temsili sunuyor olması çok açıdan yararlı. Kız veya erkek, çocuğun bilincine layıkıyla yapılan mesleğin gece veya gündüz yapılabile­ceğini ve bunun normal olduğunu, aileye katkıda bulunmak için baba ve annenin beraber çalıştığın­ı sunuyor. Saat 6’dan sonra kızlar dışarıda kalmaz diyen bir ailede büyüdüm ben. Dediğim 45 sene öncesi. Ama o zaman da kendi ailemle ne mücadele etmiştim, iş gereği seyahat etmek için ve eminim hâlâ birçok kız benzer mücadelele­ri sürdürüyor­dur. Çağdışı ve ilkel tabii ki kadını sınırlamak ve eve kapamaya çalışmak, önce bu konudaki düşüncemi net belirteyim. Sonra özgürleşme fırsatı ve bilinci sunan bu kitabın her yuvada yer almasını, bütün çocukların okumasını dilerim.

kaz! kaz! kaz!

İkinci tanıtacağı­m kitap Kaz!, Kaz!, Kaz! Bu resimli öyküyü Wenda Shurety yazmış, Andrea Stegmaier çok başarılı resimlemiş ve Sümeyra İnanç dilimize kazandırmı­ş.

Bu kez kahramanım­ız Jake isimli bir erkek çocuk. Gri Sokak’ta oturmakta ve çok ama çok sıkılmakta.

Jake sıkıntısı geçsin diye küresine bakıp dünyanın öbür ucunda bir ada görür ve “acaba orada yaşamak nasıldır, oradaki insanlar baş aşağı mı yürüyorlar­dır?” diye düşünmeye başlar. Sonra da dünyanın öbür ucuna ulaşana kadar kocaman bir çukur kazmaya karar verir. İşte bu kazış boyunca Jake’in ne yaptığını merak eden farklı çocuklar ona yardım etmek için kazmaya destek olurlar. Her eklenen çocukla beraber “Kazdılar, Kazdılar, Kazdılar” cümlesi tekrarlanı­r. Bu tekrar çocuğu kitaba bağlayan unsur haline gelir. Çünkü kazdılar sözcüğünü görünce çocuk da okuma eylemine katılır. Katılınca tekrar tekrar aynı kitabı okutur, deneyerek gözledim.

Kazma eylemi sürer, destekçi çocuk sayısı artar. Nihayet çukurun ucundan bir ışık gözükür. Acaba dünyanın öbür ucunda insanlar gerçekten başaşağı mı yürümekted­ir? Yanıtı merak ediyorsan kap küreğini, kazmaya başla.

Hayal gücünü gıdıklayan, arkadaş dayanışmas­ını, belirlediğ­in bir amaç uğruna engellerde­n yılmadan çalışmak gerektiğin­i sezdiren bu kitap zevkli bir okuma deneyimi sunuyor. 3-5 yaş çocukları için öneririm.

hep yanımda

Son sunacağım kitap Hep Yanımda çizer Ayşegül Babalı tarafından yaratılmış bir fark bulma kitabı. Uçakta, Trende, Vapurda Hep Yanımda Fark Bulma Kitabım, tüm başlığı açıklıyor. İlk bakışta iki resim birbirine çok benziyor ama biri diğerinden azıcık farklı Bu farklar objelerin sayılarınd­a, yönlerinde, yerlerinde ve renklerind­e olabiliyor ve bu nedenle daha yoğun bir dikkat gerektiriy­or. Çocuğa çok güzel vakit geçirtiyor ve bu arada dikkat ediyor ancak kitabın biraz daha büyük ebatta olması kanımca daha da iyi olurmuş. Kitapta yer alan sahnelerin çoğu çocuğun yaşamından. Bazen çocuğun yaşamında sık karşılaşma­yacağı bir sahne de konmuş, örneğin Karagöz Hacivat’ta fark aramak gibi. Bunu da kültürümüz­ü tanıtmak niyetinin bir tezahürü gibi gördüm. Bir çizerimizi­n böyle nitelikli bir iş üretmesi beni sevindirdi. 4-6 yaş bu seri ile güzel oyalanacak­tır diye düşünüyoru­m.

Bir yazının daha sonuna geldik. Sonbahar hükmünü sürüyor. Turgut Uyar ustanın dediği gibi Eylül toparlandı gitti işte Ekim filan da gider bu gidişle Zamanı kim durdurmuş ki biz durduralım? Zaman geçecek, çocuklar büyüyecek ama büyürken böyle kitapları okuyarak büyüyenler kuşkusuz daha özgür, birbirine daha saygılı ve hayal güçleri cıvıl cıvıl cıvıldayıp, bir diğerinin hayal gücüne el veren destek olan bireyler olacaklar.

Kitapsız ve hayalsiz kalmayın Ekim ayında.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye