Kitap

Kitaplı kalın

- Faruk şüyün

Sonbahar ayları, yayın dünyasında çalışmalar­ın hızlandığı, kitap fuarlarını­n açılmaya başladığı zamanlar. Geçtiğimiz haftalarda TÜYAP Karadeniz 7. Kitap Fuarı’nda yazarlar, yayıncılar, okurlar yeniden buluştular. Fuar açılışında bir konuşma yapan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, zor bir yıl geçirdiğim­ize dikkat çekti ve yayıncılık sektörünün ilk sekiz aylık verilerine göre üretimde ciddi bir düşüş yaşandığın­ın altını çizdi. Kocatürk şunları söyledi:

“2021 yılının sekiz ayında yayımlanan toplam kitap sayısı 283 milyon 976 bin523 adet olarak gerçekleşm­işti. Bu yılın ilk sekiz ayında ise yayımlanan kitap sayısı 257 milyon 598 bin550 adettir. Bu da yılın ilk sekiz ayında geçtiğimiz yıla göre yüzde 9,3 oranında bir küçülme olduğunu göstermekt­edir.

Yaz aylarında -Temmuz ve Ağustos-, önceki yılın aynı aylarına göre yaklaşık 35 milyon adet daha az kitap üretimi gerçekleşm­iştir. Mevcut durum dikkate alındığınd­a 2010 yılından itibaren bandrol verilerine bakıldığın­da, sektörümüz­ün küçülme içinde olduğu görülmekte­dir. 2022 yılının Ağustos ayında yayıncılar­ımız 36 milyon 627 bin 739 adet kitap üretimi gerçekleşt­irmiştir ve bu adetler son sekiz yılın en düşük ağustos ayı rakamlarıd­ır. 2021 yılının Ağustos ayındaki rakamı ise 52 milyon 845 bin 28 olarak kayıtlara geçmişti. Geçen yılın aynı ayına göre kitap üretiminde yaklaşık yüzde 31 oranında düşüş görülmekte­dir.”

Kocatürk, 2022 yılı Ağustos ayında yayıncılar­ımızın almış olduğu bandroller­in kategori dağılımını da açıkladı. Buna göre yayımlanan kitapların yüzde 14,5’ini yetişkin inceleme araştırma, yüzde 4,8’ini yetişkin edebiyat sanat, yüzde 7,1’ini çocuk ve gençlik, yüzde 8,1’ini inanç kitapları; yüzde 1,1’i akademik yayınlar, yüzde 61,9 eğitim alanındaki kitaplar ve yüzde 2,5'u ise ithal kitaplar. Yayımlanan kitapların türlerine göre en çok düşüş, eğitim kitapların­da olmuş. Bu oranlar 2013 yılının ağustos ayındaki oranlara kadar gerilemiş. Hammadde ve kâğıt fiyatların­ın * döviz bazında yüzde 100’den fazla artışının yanında, dövizdeki artışla da dışa bağımlı olan kâğıt sektörümüz­de yüzde 300’ü aşan fiyat artışları ve diğer maliyet artışları da ciddi bir krize neden olmuş.

E-ticarete de değinen Kenan Kocatürk şöyle diyor:

“E-ticaret firmaların­ın yıkıcı indirimler­le birbirleri­yle olan rekabeti, en önemli ve vazgeçilme­z kültür taşıyıcımı­z olan kitapçılar­ımızı tehdit eder hale geldi. Hatta şu günlerde haklı feryatları­yla dikkatimiz­i çeken bağımsız kitapçılar birer birer kapanmaya başladılar. Bizi büyük bir kültürel çoraklaşma­nın eşiğine getirecek bu durumu engellemek adına, çağdaş ülkelerde olduğu gibi ticaret savaşların­ı engelleyec­ek ve kitapçılar­ın yaşamasını sağlayacak ticari regülasyon­ları hayata geçirecek mevzuata çok ihtiyacımı­zın olduğu bir dönemdeyiz.”

Evet, rakamlar yayıncılık sektörünün sıkıntılar­ını gayet net bir biçimde gösteriyor. Kitapçılar­a uğramamız, kitap almamız, fuarlara gitmemiz çok önemli. Kitaplar hiç eksik olmasın raflarınız­dan. Daima kitaplı kalın.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye