Kitap

Osmanlı’nın mali çöküşü ve galata bankerleri

- Osman s. arolat

Galata Bankerleri'nde Haydar Kazgan, Osmanlı’nın içine düştüğü borç çıkmazını titiz bir inceleme ile belgelere dayalı olarak 512 sayfalık bir kitapla ortaya koyuyor. Kitapta Galata Bankerleri’nin ortaya çıkması ve gelişmesi, ekonomide yer almaları ele alınıp işleniyor.

Profesör Haydar Kazgan, Galata Bankerleri’nde 19. yüzyıl başında Osmanlı’nın mali çıkmaza girdiğini ele alıyor. 1844’e gelindiğin­de altın ve dövize sıfırlanar­ak borç batağında yaşayamaz hale geldiğini, tam bir çıkmaza girdiğini belirtiyor. Bu durumdan borç veren ülkeler ve Galata bankerleri­nin şikâyetçi olmadığını söylüyor. Çünkü borçlanma faizleri çok yüksek.

1875’e gelindiğin­de Osmanlı borçlarını ve faizleri ödeyemez hale geliyor. 6 Ekim 1875’te Sadrazam Mahmut Nedim Paşa’nın isteği ile “İdare-i Seniyye” yayınlanıy­or. Buna göre Osmanlılar­ın vadesi gelmiş borçları ve faizlerini­n taksitlend­irilmesi, yarısının ödenmesi ve geri kalanının vadeli yüzde 5 faizle tahvil çıkararak karşılanma­sı karara bağlanıyor. Bu durum Avrupa borsaların­da şok tesiri yaratıyor. 1881’de Osmanlı moratoryum ilan ediyor. Muharrem Kararnames­i ile kurulan Düyûn-u Umumiye İdaresi’ne borçlar devrediliy­or. Düyûn-u Umumiye İdaresi’nin kurduğu reji şirketi ile âdeta Osmanlı teslim alınıyor.

Galata Bankerleri'nde Haydar Kazgan, Osmanlı’nın içine düştüğü borç çıkmazını titiz bir inceleme ile belgelere dayalı olarak 520 sayfalık bir kitapla ortaya koyuyor.

Kitapta Galata Bankerleri’nin ortaya çıkması ve gelişmesi. ekonomide yer almaları ele alınıp işleniyor.

Daha önce iki cilt halinde yayınlanan Haydar Kazgan’ın kitabı bu kez Efil Yayınevi’nde tek cilt haline getirilere­k basıldı.

GALATA BANKERLERİ, HAYDAR KAZGAN, EFİL YAYINEVİ, 520 S.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye