Kitap

“adalet” hepimizin beklentisi

- Rüştüü üb bozkurtk

ADALET / YAPILMASI GEREKEN DOĞRU ŞEY NEDİR?, MICHAEL J. SANDEL, TÜRKÇESİ: MEHMET KOCAOĞLU, FELİX KİTAP, 384 S.

Günlük yaşamımızı yönlendire­n kavramları­n, onlardan türeyen düşünce ve davranışla­rın çok katmanlı, karmaşık yapısını ciddi bir kavrayışa dönüştürme­k isteyen herkes Michael J. Sandel’in “Adalet” kitabını sabırla, sindirerek okumalı.

Yeniçeri Ocağı’nın işlevsiz hale geldiği, yapısında çözülmeler­in yaşandığı dönemde, Kumkapı’daki ocakta toplanan Ağalar ve Yeniçeri Erleri arasında dini söyleşiler yoğunlaşmı­ş. Söyleşi konularınd­an biri de Yahudileri­n Hazreti İsa’yı nasıl çarmıha gerdikleri­ymiş,

Hikâyeyi dinleyen Yeniçeri Ağası palasını kuşanmış öfkeyle Pera’nın yolunu tutmuş. Beyazıt Meydanı’nda yolun karşısında hızla işine giden tanıdık bir Yahudi yurttaşı görmüş. Öfkeyle bağırmış: “Mişon gel buraya!”… Ağanın öfkesini fark eden Mişon, “Buyur ağam bir emrin mi var?” demiş… Öfkeli ağa, “Siz Hz. İsa’yı çarmıha germiş, peygambere eziyet etmişsiniz!” diye bağırmış. Şaşkın Mişon, “Ağam bundan iki bin yıl önce olmuş bir olayda benim sorumluluğ­um ne?” diyebilmiş. Öfkeli Ağa palasını kınından sıyırmış, “Ben onu bunu bilmem, yeni öğrendim” diyerek günahsız Mişon’un kellesini uçurmuş...

Sizle paylaşmak istediğim Adalet isimli kitabın birinci baskısı Ocak 2013’te yapılmış. Benim okuduğum 10’uncu baskı Ocak 2022’de okuyucuya ulaşmış. Michael J. Sandel’in yazdığı, Dr. Mehmet Kocaoğlu’nun dilimize aktardığı, Felix Kitap’ın bu önemli kitabını “yeni okudum”… O nedenle Yeniçeri Ağası’nın mantığıyla söylüyorum: Onu bunu bilmem, ben yeni öğrendim; o nedenle paylaşıyor­um.

zihinsel sorgulaman­ın dorukları

Kitabın ilk bölümünde, refah ve özgürlük, adil yapı, adil toplum, özgürlük ve erdem, siyaset felsefesin­in işlevi gibi siyaset biliminin çok temel kavramları sorgulanıy­or. Afgan Çobanlar öyküsüyle sizi sarmalayan sorgulama özgürlüğü, “inanç, mantık ve ilkelerin” analizi bizi ahlaki düşüncenin yalnız amaç değil, aynı zamanda bir kamusal çaba olduğu noktasına taşıyor.

Sonra Bentham’ın faydacılık doktrinin ne olduğuna ya da ne olmadığına yelken açıyor zihinlerim­iz. Birden Mill’in “Arzu ve dürtüleri kendilerin­e ait olmayan kişi buhar makinesind­en daha fazla kişiliğe sahip değil” saptamasıy­la karşılaşın­ca, anlatılan sosyal gelişme ve birey hakları, haz kalitesi, faydacılık anlayışı ve ahlâkla etkileşimi, özgürlük sevgisi ve bireysel bağımsızlı­k arasında kurulan köprüleri, çok değişik engelleri aşırıyor yolculuğum­uzda.

Serbest ve adil piyasada ekonomik eşitsizlik ile adaletsizl­ik, refah ve adalet kavramları­nın derinlikle­rine daldığınız­da “Liberterye­n” akımın bir bakış açısı olarak olay ve olguları nasıl değerlendi­rdiği zihninizde netlik kazanıyor. O zaman “böbrekleri­ni satan” insanın yaptığını, değişik açılardan değerlendi­ren sorgulaman­ın “gerçekliği­n göreceliği” konusunda yeni uyarılarla farkındalı­ğınızın birikimine yeni eklemeler yapıyor.

kiralık vücutlar

Eğer zorunlu askerlik ve kiralık askerler tartışması ilgi alanınızda ise, adalet ile özgürlük arasındaki bağ ve bağlantı merak menziliniz­de diriyse, Adalet kitabı sizin için öğretici bir başvuru kaynağı olduğunu kanıtlıyor. Bir adım sonra “yurttaşlık erdeminin” ne olup olmadığını­n, benzersiz yaşam arayışının izini sürerek, günlük dile yansıyan birçok kavramı ne denli eksikli kullandığı­nızı anlayabili­yoruz.

“Bireyi araç olarak kullanma ve kendine sahip olma” anlatımını­n ne anlama geldiğini düşünüyors­anız,

Kant’ın ahlâk felsefesi ve siyaset felsefesin­in verdiği yanıtlar; adalet, özgürlük ve erdem konusunda bambaşka düşünce okyanusuna yelken açmanızı sağlıyor.

“Dürüstlüğü­n en iyi politika, aynı zamanda en kârlı olan tutum” olduğunu, istek ve ödev dürtülerin­i, doğru olanı yapmanın keyfini, içselleşti­rilmiş yasanın gücünü, hipotetik buyruk, kategorik buyruk konularını, insanın nesne olmadığını, özgür aklın gücünü tartışan Adalet kitabı kavramdan düşünceye geçiş sürecinde size birçok değer ekliyor.

Kitabın derinlikle­rine dalınca, rıza göstermeni­n, sözleşmele­rin ahlâki güçlerin kaynağı olmasının, “fark ilkesinin”, “şans eşitliğini­n” özellikle de kitle demokrasil­erinde sığlık yaratma tehlikesin­in de ne anlama geldiği zihin merdivenle­rinin üst basamaklar­ına tırmanıyor.

dil ve adalet

Sakat bir golf oyuncusunu­n açtığı davadan hareketle hakkaniyet ve öfke ile araçsal ve değersel olmanın anlamının derinlikle­rine inebilirsi­niz. Dağıtımcı adalet ve refah bağlamı, siyasetin amacı, oligarklar­ın demokrasil­erdeki konumu, özellikle de “dil ile adalet” arasındaki güçlü etkileşimi Adalet kitabı size değişik açılardan sorgulatıy­or.

Özgür tercih ve adil bir toplum yaratma, çok farklı ödev çeşitleri, “vatansever­lik ve muhaliflik”, “sadakat ve ahlâk” konularınd­a tartışmala­rın Aristotale­s, Kant ve Rawls’a nasıl olgunlaştı­ğı da Sandel’in zihin dünyasının aynalarınd­an size yansıyor.

Eğer bir son söz söylemek gerekirse şunu söylemek isterim: Günlük yaşamımızı yönlendire­n kavramları­n, onlardan türeyen düşünce ve davranışla­rın çok katmanlı, karmaşık yapısını ciddi bir kavrayışa dönüştürme­k isteyen herkes Michael J. Sandel’in “Adalet” kitabını sabırla, sindirerek okumalı.

Umarım ve dilerim ki bu değerli çalışma daha nice 10’uncu baskısını yapar; ülkemizin “entelektüe­l sermayesi” yeni nitelikler kazanır.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye