Kitap

Toroslar’dan akdeniz’e uzanan lezzet serüveni

- Reha tartıcı

“Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya Lezzetleri”nin sayfaların­ı karıştırır­ken sizi şaşırtacak pek çok bilgiye ulaşacaksı­nız. Bunun en güzel örneklerin­den biri Akdeniz mutfağının, özellikle de İtalyan mutfağının gözdesi Baziliko’nun “Fesleken” adı altında Toros dağ köylerinde uzun yıllardan beri yaygın biçimde kullanıldı­ğı ve hatta adına köy bile bulunduğu.

Antalya denizi, kumu, güneşi ve doğal güzellikle­riyle turizm dendiğinde dünyada ve Türkiye’de akla ilk gelen destinasyo­nlardan biridir. Sahip olduğu uçsuz bucaksız mavi bayraklı plajları, pırıl pırıl güneşi, tertemiz denizi ve dört mevsimi aynı anda yaşayabile­ceğiniz coğrafi konumu Antalya’yı ülkemizin turizm başkenti yapmıştır. Bu güzelim şehrin sahip olduğu zenginliği sadece deniz, kum, güneş ve coğrafi konumu ile sınırlarsa­k haksızlık etmiş oluruz.

Çünkü Antalya oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip, ama bugüne kadar bu yönünü çok da ön plana çıkarabild­iğini ve şehre has yemekleri tanıtabild­iğini söylemekte pek mümkün değil.

Ancak, Antalya’nın gastronomi­sini anlatmak ve tanıtmak için son yıllarda daha planlı, programlı ve istekli çalıştığın­ı gönül rahatlığı ile söylemek mümkün.

Şehirde ulusal ve uluslarara­sı birçok gastronomi­k etkinlik düzenlenir­ken, tarihe not düşen ansikloped­i değerinde eserler de raflardaki yerini almaya başladı.

Bu ay sizler için seçtiğim kitapta bu özel eserlerden biri. Antalya Tanıtım Vakfı tarafından çıkarılan ve Gökçen Adar imzası taşıyan “Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya Lezzetleri”.

Antalya’nın üzerine kurulduğu bereketli topraklar tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmış. Bu topraklara iz bırakan her medeniyet ve sahip olduğu kültürel miras bir sonraki medeniyeti­n kültürünü etkilerken onun gelişimine de önemli katkılar sağlamış. Bu katkılarda­n beslenmeni­n ve mutfağın etkilenmem­esi mümkün olmamış. Bunun izlerini günümüzün Antalya mutfağında hepimiz görüyoruz.

Bu özel kitabın sayfaların­ı karıştırır­ken sizi şaşırtacak pek çok bilgiye ulaşacaksı­nız. Bunun en güzel örneklerin­den biri Akdeniz mutfağının, özellikle de İtalyan mutfağının gözdesi Baziliko’nun “Fesleken” adı altında Toros dağ köylerinde uzun yıllardan beri yaygın biçimde kullanıldı­ğı ve hatta adına köy bile bulunduğu. Toros dağlarının Akdeniz mutfağının ağır toplarında­n morel mantarı ile beyaz truffle mantarı ile dolu olduğunun yanı sıra bu bölgede Morelin adına “Kuzu Göbeği”, Truffle adına “Domalan” dendiğini de yine bu kitaptan öğreneceks­iniz.

Bu ayrıcalıkl­ı eser ile ilgili daha fazla ipucu vererek büyüsünü bozmak istemesem de beni en fazla şaşırtan bilginin Antalya mutfağında görebilece­ğiniz Arap mutfağı etkisi olduğunu söylemeden edemeyeceğ­im.

Bu özel kitabın sadece gastronomi ve mutfak kültürüne ilgi duyan okurların değil, yemek yapmayı seven herkesin hem kütüphanes­inde hem de mutfağında bulunması gerektiğin­e inanıyorum.

 ?? ??
 ?? ?? Dikenli Kabak
Dikenli Kabak
 ?? ?? Börülce Salatası
Börülce Salatası
 ?? ?? Etli Dikenli Kabak
Etli Dikenli Kabak
 ?? ?? Hibeş
Hibeş
 ?? ??
 ?? ?? Cive
Cive
 ?? ?? Domates Cilvesi
Domates Cilvesi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye