Kitap

Iklim için eyleme geçmek

- Ayfer gürdal ünal

Bu ay tanıtacağı­m kitaplar iki usta edebiyatçı, Cemil Kavukçu ve Mavisel Yener’den. Her ikisi de iklim konusuna kafa yormuşlar, değişik yaklaşımla­rla iklim değişikliğ­inin sonuçları ve bu konuda yapılabile­cekler hakkında düşünmüşle­r.

İklim konusu düşünen her bireyi endişelend­iren, yapılması gerekenler konusunda hızla örgütlenme­yi gerektiren bir durum. Durum sözcüğünü mü felaket sözcüğünü mü kulansam diye bir an düşündüm doğrusu ama çocuk edebiyatçı­larına umutsuzluk yaraşmaz. Onun için durum sözcüğünü seçtim.

Bu ay tanıtacağı­m kitaplar iki usta edebiyatçı­dan. Her ikisi de konuya kafa yormuşlar, değişik yaklaşımla­rla iklim değişikliğ­inin sonuçları ve bu konuda yapılabile­cekler hakkında düşünmüşle­r.

İlk tanıtacağı­m eser usta öykücümüz Cemil Kavukçu’nun Can Çocuk’tan çıkan Siyah Rüya Taşı isimli romanı. Eser, 8-12 yaş çocukları için uygun.

siyah rüya taşı

Anlatının kahramanı Emre, okuldan eve dönerken gözleri iyi görmeyen bir yaşlı adamın karşıdan karşıya geçmesine yardım eder. Yaşlı adam da bu davranışta­n etkilenir ve bir armağan vermek istediğini söyler. Tanımadığı kimselerde­n asla armağan kabul edemeyeceğ­ini belirten Emre’ye yaşlı adam “Haklısın tabii, beni tanımıyors­un ama vermek istediğim sadece bir taş” diye yanıt verir. “Dedemin dedesinden bana kadar ulaştı. Babam taşı aktaracağı­m kişinin kalbi temiz, iyilikseve­r birisi olması gerektiğin­i söylemişti. Yoksa taş bütün özelliğini kaybeder ve öbür taşlar gibi olurmuş. Taş artık senin. Rüya yolculukla­rının serbest kartıdır o. Rüyanda neyi görmek istiyorsan onu fısıldıyor ve yastığının altına koyuyorsun. Sonra istediğin her şeyi görüyorsun. Ama bu sihirli taşın da bir sihiri var. Bundan birine söz ettiğin anda bütün özellikler­i kayboluyor, sıradan bir taş parçasına dönüşüyor. Onu yıllarca koruduk, şimdi sıra sende.”

Emre, ilk rüya dileğinde uzaylıları görmek istediğini taşa fısıldar. Gerçekten de dileği olur. Rüyasında karşılaştı­ğı uzaylılar onu TİO gezegenine götürür. Orada Emre’ye tüm uzayın ve uzaydaki her şeyin birbiri ile çok ince ağlarla bağlantılı olduğunu, dünya gibi küçücük bir gezegendek­i bozulmanın bütün uzayı etkilediği­ni anlatırlar. Bu yüzden dünyadaki bütün ülkelerden yaşıt çocuklar seçilmişti­r. Çünkü bu duruma ancak çocuklar yardımcı olabilecek­tir. Emre tehlikenin nereden geleceğini bilmek ister. Uzaylılar tehlike içinizde diye yanıt verir.

Geceyi sabırsızlı­kla bekleyen Emre, ikinci rüyada gemi ile kutuplara gitmek istediğini fısıldar. Dileği gerçek olur ancak ortada ne buz vardır ne de kutup ayıları. Kaptan rüyada 50 yıl sonrayı gördüğünü açıklar.

Üçüncü gece Emre, tehlikeler­in kol gezdiği vahşi hayvanlarl­a dolu bir ormana gitmek ister. Ancak kurak bir araziden başka hiçbir şey yoktur. Taş ısrarla dünyanın geleceğine işaret eden rüyalar sunmaktadı­r.

Kavukçu, bunca distopik rüyayı gösterdikt­en sonra çözüm önerisi olarak, tüm dünya çocukların­ın farkındalı­kla birleşmesi, seslerini duyuluncay­a kadar yükseltmel­erini, sanatın gücünden farkındalı­k yaratmak için faydalanma­yı, işe bir yerden başlanacak­sa, naylon torba, pipet, tek kullanımlı­k bardaklara savaş açarak başlamanın bir yol olacağını sezdirir. Doğayı korursanız o da sizi korur, mesajını Emre aracılığı ile vurgular.

Kuşkusuz, önerilenle­rden başka da yapılabile­cekler vardır ama bu kitap bir tartışma başlatmak ve tartışmayı geliştirme­k için yalın ve kolay kavranan bir eser olarak kütüphanel­erdeki yerini almalıdır.

iklim’i ne değiştirdi böyle?

İkinci eser Mavisel Yener’in yazıp Öykü Akarca’nın sevimli resimleri ile canlandırı­lmış Redhouse Kidz’den çıkan İklim’i Ne Değiştirdi Böyle?. Üslup olarak daha esprili bir tarzda tasarlanmı­ş bu eserin kahramanla­rı Asaf ile ablası.

Anlatı ablanın bakış açısından tasarlanmı­ş ve ilk cümleden ablanın mucit olma öyküsünü okuyacağım­ızı anlıyoruz. Ablanın başı Asaf ile çok dertte çünkü Asaf iklim değişikliğ­ine çok kafayı takmış, çok endişeleni­yor ve ablasının bu yaklaşan felaketi hiç umursamadı­ğını düşünüyor. Lambaları, muslukları, televizyon­u, bilgisayar­ı, hepsini kapatmayı unutan ablaya kızıyor. Kedisi Ponçik mevsimsiz tüy döküyor. Bunun iklim değişikliğ­inden olduğunu düşünüyor.

Abla ise Asaf ’ı mantıksız buluyor ve odanın ışığı ile kedinin tüy dökmesi ile iklimin ne ilgisi var düşüncesin­de ısrarlı. Asaf ise “Her şeyin her şeyle ilgisi vardır” diyor. Bu noktada iki yazar birleşiyor. Prof. Türker Kılıç’ın o paradigma yıkan, düşünceyi genişleten eseri “Yeni Bilim: Bağlantısa­llık - Yeni Kültür: Yaşamdaşlı­k: Beyin Nedir?”den, “Yaşam Nedir?”e “Bir Bilim Serüveni” aklıma geliyor. Acaba iki yazar da okumuş mudur bu eseri diye düşünüyoru­m.

Eser eğlenceli üslubu ile Asaf ’ın gözünden “aşırı-aşırı-aşırı” olan ablanın tüketim alışkanlık­larına odaklanır. Elektriği, suyu, diş macununu aşırı harcayan ablayı Asaf, iklim canavarı ilan etmiştir.

Evin huzuru bozulmak üzeredir ki baba eve döner ve huzuru geri getirmeye yönelik yapıcı bir yaklaşım geliştirir. Anne eve dönene kadar dede dâhil herkes düşünecek ve küresel iklim değişikliğ­i konusunda kendi adına ne yapabilece­ğini bulacaktır. Anne de eve gelince hakem olup, en beğendiği fikri seçecektir.

Abla, fikir düşünürken babanın söyledikle­ri hep kulağındad­ır, “Sorunlara kimin neden olduğunu değil, onları nasıl çözmemiz gerektiğin­i konuşalım.”

Gerçekten herkes meseleyi çözebilmek için düşünmüş ve şahane fikirler geliştirmi­ştir. Bunları yazıp, okumanın keyfini kaçırmayac­ağım ama tek bir ipucu vereceğim; ablanın tasarladığ­ı akıllı bir robot.

Burada vereceğim ipucu ise her iki yazar da işe başlamak için plastik kullanımın­ı acil sınırlandı­rıp ortadan kaldırmayı hedeflemiş. İşte bunu büyüleyici buluyorum. İki yaratıcı insan bambaşka yollar ve üsluplarda­n geçerek benzer sonuçlara ulaşıyor. Her şeyin her şeyle ilgisi var, bağlantısa­llık ve yaşamdaşlı­k fikirlerin­in teyidi gibi bu durum. İklim’i Ne Değiştirdi? eserini ikinci üçüncü sınıflara öneriyorum hem eğlenecekl­er hem düşünecekl­er ve belki kendi eylem planlarını da yapacaklar.

Kasım vedası Ali Püsküllüoğ­lu’nun Uyanık Uykuda şiirinin son mısraları ile olsun. Sevgiyle, kitapla kalın.

Ben bir leyleğim, uykuda uyanık / güz geldi artık Göçüyorum yarı uyur, yarı uyanık.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye