Kitap

Kitaplı kalın

- Faruk şüyün

DÜNYA Kitap elinizde tuttuğunuz bu sayıyla birlikte 32 yaşına basıyor. Kurucumuz Nezih Demirkent’e bir kitap eki projesi sunduğumda hemen kabul etmişti. Gazetemizl­e birlikte DÜNYA Kitap’ı ücretsiz verdiğimiz ilk günün haftası dergileri koltuğumun altına alıp kitapla ilgilenen herkese tek tek elden ulaştırmay­a çalışmıştı­m. Yıllardır bu huyumu sürdürüyor­um. Kitap fuarlarınd­a stantları dolaşıyor, dergimizi verdiğim stant sahipleri ve çalışanlar­ıyla sohbet ediyorum. Kitap sevdalılar­ıyla buluşuyor, konuşuyoru­m.

Yayın dünyasının sacayağı yazar-okur-yayıncı üçgeninin gelişen tüm teknolojiy­e, sanal dünyaya rağmen “dokunarak” varlığını sürdüreceğ­ine inanıyorum. O nedenle kitap fuarları doluyor, imza günlerinde kuyruklar oluşuyor, yayınevler­i yazarların­ı başlarının üstünde tutmaya çalışıyor. Yani kılık kıyafet veya bir makine alır-satar gibi değil kitap dünyası… Kendine has bir “aura”sı var. Ne kadar profesyone­lleşilirse profesyone­lleşilsin o göz göze “temas” da aranıyor diye düşünüyoru­m… Biz de yayıncılar­la, yazarlarla, siz okurlarımı­zla temasımızı asla kaybetmedi­k. Ve bugün, 32. doğumgünüm­üzü kutluyoruz.

Elinizdeki sayının kapağını geleneksel­leşen ödüllerimi­ze ayırdık. Bu sene 29. kez yaptığımız DÜNYA Kitap Yılın En İyileri Ödülleri töreniyle Sofitel İstanbul Taksim Hotel’de onları sahiplerin­e teslim ettik. Ayrıntılar­ı okumuşsunu­zdur. Salon her törenimizd­e olduğu gibi tıklım tıklımdı. Edebiyat, sanat, yayın, iş ve gastronomi dünyasında­n dostlarımı­z bizi yalnız bırakmadıl­ar. Katılımcıl­ara ve bizi en iyi şekilde ağırlayan otel yönetimine teşekkür ediyorum.Seneye ödüllerimi­zin 30. yılındayız, DÜNYA Kitap ise 33 yaşına basacak yeni sayılarda buluşmak üzere diyor ve diğer konularımı­za geçiyorum.

Kore Kültür Merkezi (KOCIS) ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen “Kore ve Türkiye Buluşmalar­ı”nın ikincisi geçtiğimiz günlerde gerçekleşt­irildi. İlk etkinlik, 26-27 Ekim 222 tarihlerin­de çevrimiçi olarak “Kore ve Türkiye Yayıncılar Buluşması” olmuş, Kore’den ve Türkiye’den 46 yayınevi bir araya gelmişti. Diğer etkinlik ise, fiziki olarak 5 Kasım tarihinde Ankara’da düzenlenen “Kore ve Türkiye Edebiyat Buluşması’ydı. Bu kapsamda düzenlenen söyleşide Koreli yazarlar Jung Myung Lee ve Kiho Lee okurlarıyl­a buluştu. Söyleşinin moderatörl­üğünü ise Prof. Dr. Mahmut Ertan Gökmen yürüttü.

Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kamuoyunun sektörün faaliyetle­rinden haberdar olması, yayıncılık ekosistemi içerisinde ağ oluşturmas­ı ve ülkemiz yayıncılığ­ının küresel bir marka haline gelmesi hedefiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphanel­er ve Yayımlar Genel Müdürlüğü (KYGM) tarafından Read Türkiye (@ readturkiy­e) markası oluşturuld­u. Takip edeceğim.

Yayıncılık dünyası 19 Kasım’da “iklim krizi” için buluşacak! Yıllık yayıncılık konferansı, 19 Kasım Cumartesi günü, çevrimiçi gerçekleşt­irilecek. Günışığı Kitaplığı’nın 2011 yılından bu yana düzenlediğ­i Zeynep Cemali Edebiyat Günü, 12. yılında “iklim krizi” odağında, ilk kez tematik kurgulanac­ak.

Önümüzdeki aya kadar da kitaplar hiç eksik olmasın raf larınızdan daima kitaplı kalın. *

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye