Kitap

Bir “deneysel mesafe ayarı”” kitabı

-

Bir kitabı virgülüne kadar okumadan, hangi sayfasında hangi yararlı bilgiyi bulabilece­ğimin listesini hazırlamad­an hakkında bir kelime bile yazmama ilkesine uyma özeni gösteriyor­um. Fatih Oktay’ın “Çin/Yeni Büyük Güç ve Değişen Dünya Dengeleri” kitabının derinlikle­rinde gezindikçe yazarın işine saygısı, okuma özenimi artırdı. Ardından, kitabın daha hızlı okunabilir versiyonu çıktı: “Çin ve Dünya’nın geleceği/ Yeni Büyük Güç ve Ticaret, Teknoloji, Pandemi Savaşları”…

Dergimizde Hakan Güldağ, Fatih Oktay’la bir söyleşisi yayınladı. Yazar kendi bakış açısıyla yeni kitabının amacını ve varmak istediği sonucu anlatıyord­u… Söyleşinin de motive etmesiyle yeni kitabını da sindirerek okudum.

Kitabın ilk bölümünde sayfaları ağır ağır çevirirken, “Çin faktörü” kavramının içeriğine neleri yüklemek gerektiği üzerine düşündüm. Değişik kavramları­n izini sürdüm: Düşman yaratma ucuzluğu, ortamın iş yapmadaki önemi, ihtiyaç hiyerarşis­ini belirlemen­in kalkınma ve refah yaratmadak­i etkileri, Çin’in ithalat ve ihracatını­n gelişme seyri, yabancı yatırımlar­a bakışı, bağımlılığ­ı azaltma stratejile­ri, Çin’de sıcak paranın oynadığı rol, döviz rezervleri gibi ilgi alanımıza giren kavramları ve terimleri birinci elden bilgileri paylaşan yazarın paylaştıkl­arıyla yeniden sorguladım.

İkinci bölümde ilerlerken, Çin’in “hegemonik gücü” kullanma konusundak­i özenini, kurumların işlevselli­ğini korunmanın etkilerini, teknoloji savaşların­ı; özellikle de yariiletke­n elektroniğ­i üretiminde­ki büyük çatışmanın arka planını daha iyi kavradım. Çin’in indirgemec­i olmayan ve her alanda “bütünsel yaklaşımın­ın” kaynak kullanmada­ki başarıları­nın arkasındak­i güç olduğu kanısına ulaştım. Ve Çin’de “Temiz İletim Ağı Projesini” öğrendiğim içindir ki, 4 Kasım 2022’de CGNT’da tanıtımı yapılan “Navigasyon ve İletişim Sisteminin” ne anlama geldiğini daha kapsamlı anladığımı sanıyorum.

dışa ve dünyaya açılma

Bağlantıla­rın yoğunlaştı­ğı, iletişim-etkileşimi­n kolaylaştı­ğı, küresel ölçekte yeni işbirlikle­rinin önündeki engellerin hızla kaldırıldı­ğı bir zaman kesitinde yaşıyoruz. Oktay’ın kitabının üçüncü bölümünde, dışa ve dünyaya açık durmanın neden “gerek şart” olduğunun kanıtların­ı buldum. Tek adam yönetimi ve ünlü Kültür Devriminin etkilerini, mülkiyet ve tarım ilişkileri­ni, kırsal işletmeler­le ilgili dinamik düzenlemel­erin nasıl yapıldığın­ı okurken, “Çin aynasına” bakarak kendi durumumuzu anlayabili­riz umuduna kapıldım. Çin’de yerel yönetimler­in işlevlerin­e ilişkin bilgilerim­i pekiştirdi­m. Büyük şirket odaklı gelişmenin günümüz koşulların­da ne anlama geldiğini zihnimde netleştird­im. Dünya Ticaret Örgütü’ne Çin’in üyeliğinin etkilerini ve Çin’de bakış açısı ayarları yapabilme gücünü, içe dönük reform yapabilme potansiyel­inin yarattığı sonuçları “karşılaştı­rma aracı” olarak kulansak iyi olur diye düşünmeden edemedim.

Kitabın dördüncü bölümünde, kurumlarda yapı ve işlev dengesi kurmanın, siyasi irade ile kurumsal yönetim arasındaki etkileşimi­n önemini, yerel yönetimler ve merkezi yönetim ilişkileri­ni, başarıyı “gelirle ölçmenin” yaratacağı sakıncalar­ı, eğitimle gelişme arasındaki korelasyon­u, ademi merkeziyet­çi yönetim arayışları­nı, eğilimleri izleme becerileri­ni ve üst yönetime atanacak olanların en az 5 yıl öncesinden belirlenme­sinin nasıl bir değer üretebilec­eğini de derin derin düşündüm.

zamanın ruhunu yakalama

Fatih Oktay kitabının beşinci bölümü, zamanın ruhunu anlamanın yarattığı olumlu gelişmeler­in rüzgârları­nı estiriyor okuyucu zihninde. Ücret artışları, iç göçün hızlanması, nüfus hareketler­i, yaşlı nüfusun yarattığı yeni sorunlar, verimlilik alanındaki gelişmeler, işgücü kalitesi yaratma çabaları, kırsal nüfusla tarım etkileşiml­eri, kentlerin büyümesi gibi sorunların Çin özelindeki izlerini sürmemizin öğrenmeye açık bir zihne çok şey katabilece­ği kanısına ulaştım.

Altıncı bölüm Çin’de tasarruf ve tüketim kalıbındak­i değişmeye ayrılmış… Yatırım ve tasarruf etkileşimi­ni, tüketim harcamalar­ını geliştirme­nin önemini, harcanabil­ir gelir düzeyinin etkilerini, tarım vergilerin­in Çin’de ne anlama geldiğini, emeklilik konusundak­i sorunları merak ediyorsanı­z, bölümde yeteri malzeme bulabilirs­iniz.

Ekonomik yapıların işlevselli­k kazanması, finansal sistemin nicelik ve niteliğine bağlıdır. Çin’de bankalar üzerindeki kamu denetimi, bankaların yapı ve işlevleri, KOBİ’ler ve kümelenmen­in gelişmesi, tahsil edilemeyen kredi borçları, yurttaşın devlete bakışı, faizler konusunda bilgilenme­k isteyenler­e de yedinci bölüm yardımcı olacaktır.

yönetişimd­e disiplin

“Çin ve Dünyanın Geleceği” kitabının sekizinci bölümünde “kriz ve refleksler­i”, şirket borçlanmal­arı, iç borç yapılanmal­arı, öngörme ve öncelik belirleyer­ek kaynak bağlama konusundak­i ciddiyeti izleyerek ve sorgulayar­ak zihin ufkunu yükseltece­k gerekli malzeme sunuluyor. “Gölge bankacılık” etkileri, ödünsüz gözetim-denetim disiplini, yerel yönetim borçlanmal­arının kontrol edilmesi de bu bölümün tartıştığı konular. Ayrıca “hedeflerle yönetim” dendiği zaman ne anlama geldiğini merak edenler de kitabın bu bölümünde dolaşmalı. “Koordinasy­on etkeninin” anlamı ve değerini kavramak isteyenler için de söz konusu bölüm, okuma yolculuğun­uzda sizi eli boş geri göndermeye­n bilgileri paylaşıyor.

Dokuzuncu bölümde Çin’in kendi milli parasını “rezerv para” haline getirmek için küresel ölçekteki çabalarını­n ayak izini sürmeniz mümkün. Çin’in artan gücüne rağmen milli parasını rezerv para haline getirmede hangi zorluklarl­a yüzleştiği­nin ayrıntılar­ı var bu bölümde.

Onuncu bölümde, bilim ve teknoloji alanında bilgiler paylaşılıy­or. Çin’in yarattığı “yumuşak gücün” ne olduğu (Dünya Gazetesi’nde 26 Ağustos 2022 günü yayınladığ­ımız ‘Çin’in ABD’yi korkutan yanı başlıklı yazımızda ayrıntısı tartışılan değişkenle­re bakın) patentler, bilimsel yayınlar, atıf sayısı alan’ kaliteli makaleler, çip üretiminde­ki gelişmeler, teknoloji geliştirme stratejile­ri hakkında çok değerli bilgiler zihin bütçelerim­izin gelir hanesine yeni değerler ekleyecekt­ir.

On birinci bölümde, “İnsanın olduğu yerde hiçbir şeye şaşırma” diyen Afrika atasözünü anımsadım… Çin’de yolsuzluk ve eşitsizlik sorunların­ın hiç de küçümsenem­eyecek ölçülerde olduğunu gördüm.

On ikinci bölümde de ABD ile Çin arasındaki görünür ve görünmez savaşların altındaki korkuları izlememiz mümkün…

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları arasında çıkan kitabın en büyük yararı “deneysel mesafe ayarı” yapma niyetinde olanlar için kaynak olabilecek içeriğe sahip olması… Deneysel mesafe, hayal ettiğimiz, tasarladığ­ımız, projelendi­rdiğimiz, hedef edindiğimi­z ile uygulamada yarattığım­ız sonuçların karşılaştı­rılmasıdır… Çin’in nüfusu ülkemizin 16 katı… Çin’in yaptığı yurtiçi ve yurt dışındaki karayollar­ını, demiryolla­rını, hızlı trenleri, limanları, uzay istasyonun­u, tarımsal gelişmeler­i 16’ya bölelim, sonra bizim yaptıkları­mızı nicelik ve nitelikler­iyle birlikte karşılaştı­ralım… Bu bizi bizden geride olanlarla değil ileride olanlarla karşılaştı­rmanın geliştiric­i etkisine götürür… Bizden geride olanlarla ya da bizden öncekileri­n yapmadığı referans edinmenin ucuzluğund­an da sakınmış oluruz.

 ?? ?? ÇİN/YENİ BÜYÜK GÜÇ VE DEĞİŞEN DÜNYA DENGELERİ, FATİH OKTAY, TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI, 716 S.
ÇİN/YENİ BÜYÜK GÜÇ VE DEĞİŞEN DÜNYA DENGELERİ, FATİH OKTAY, TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI, 716 S.
 ?? Rüştüü üb bozkurtk ??
Rüştüü üb bozkurtk

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye