Kitap

Birlik ve beraberliğ­e ve hatta şiire en çok ihtiyacımı­z olduğu şu günlerde…

- Handan sema ceylan

Ne zaman zor bir şey gelse, sorgulamay­alım diye o klişe sözü duyarız; “Birlik ve beraberliğ­e en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde”… Belki de ihtiyacımı­z olan şey biraz düşünmek ve şiirdir…

Remzi Kitabevi’nin standında kocaman bir gülümseme ile karşılaşıy­orum… 2016 yılının Kasım ayı… Şehir merkezinde yapıldığı günleri hatırlamad­ığım Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’ndayım… Saatlerce yol gelinmiş, girişteki kalabalıkl­a mücadele edilerek içeri girilmiş… Karşımdaki ‘dev’, mesleğimiz­in en önemli isimlerind­en; Hıfzı Topuz… O kocaman gülümsemes­i, kendimi tanıtınca daha da büyüyor: “Aaaa meslektaşı­m” diyor… Stanttan evde olmayan kitapların­dan birini alelacele seçiyorum… “Gizli Aşklar”... Kitabımı imzalıyor…

Eve gelip fuardan taşıdığım torbalarca kitabın arasından O’nun kitabını elime alıyorum… Kitabımı “Sevgili Handan’ın gizli aşklarına” diye imzalamış… Gülüyorum, oysa imzayı kendim için istemiştim…

Bizim için kitap fuarları, yazarlarla buluşabild­iğimiz, kitabımızı imzalatabi­ldiğimiz, indirimli kitap alabildiği­miz sosyal bir şölen. Geçen ay ziyaret etme şansına sahip olduğum dünyanın en ikonik kitap fuarı Frankfurt ise daha çok yayınevler­i arasında bir telif şenliği… Artık Türkiye’nin dört bir yanında irili ufaklı fuarlar düzenlendi­ği ve internette­n insanların indirimli kitap alabildiği bu dönemde, -hele kâğıt fiyatları da inanılmaz bir şekilde artmışken- bu ay gerçekleşi­tirilecek fuara ilginin nasıl olacağını ben de merak ediyorum. Ama her zamanki gibi orada olmayı sürdüreceğ­iz… Okurlarımı­zın bildiği gibi geçen ay “Gazetecile­rin gazetesi” diye yola çıktık ve tüm kadro zorunlu bir veda ile “Nasıl Bir EKONOMİ”yi çıkarmaya başladık… Bu dönemde ayrılık üzerine çok düşünme şansım oldu. Sanırım duygularım­ı en iyi Can Yücel’in aktardığı şu satırlarla ifade edebileceğ­im: “En uzak mesafe ne Afrika’dır, ne Çin, ne Hindistan, ne seyyareler, ne de yıldızlar geceleri ışıldayan... En uzak mesafe iki kafa arasındaki mesafedir birbirini anlamayan...” Tam bu yeniden yapılanma günlerinde bir arkadaşım uzun süredir şiir okumadığım­ı hatırlattı. Lise yıllarımda okuduğum Cemal Süreya’lar kim bilir hangi taşındığım şehirde, hangi evde kalmıştı… Ertesi gün yol üzerindeki bir kitapçıdan Cemal Süreya’nın Can Yayınları’ndan çıkan şiir kitapları “Güz Bitiği” ve “Beni Öp Sonra Doğur Beni”yi aldım. Güz Bitiği’nde “iki kafa arasındaki mesafe” dizesine inat Cemal Süreya’nın “İki Kalp” şiiri karşıma çıktı. İlk dörtlüğü şöyle:

“İki kalp arasında en kısa yol:

Birbirine uzanmış ve zaman zaman Ancak parmak uçlarıyla değebilen

İki kol.”

Belki her zamankinde­n fazla şiire ihtiyaç duyduğumuz bir dönemden geçiyo

ruzdur…

yeni dünyanın iyimser p portresi: brezilya…

Ben bu satırları yazarken, tüm tartışmala­rı ile “Dünya Kupası” Katar’da devam ediyordu… 1930’dan bu yana 5 dünya şampiyonlu­ğu olan Brezilya’nın yıldızı Neymar’ın aslında kendi ülkesinde pek de sevilmediğ­ini öğrendiğim hafta; raflardan gözüme yine Can Yayınları’ndan “Brezilya-Geleceğin Ülkesi” çarpıyor. Zweig, Naziler yüzünden doğduğu Viyana’dan 10 bin kilometre uzaklıktak­i Brezilya’nın Petropolis kasabasınd­a hayatına son verdi. Ölümünden bir yıl önce, birbirine zıt iki çalışma tamamladı. Bunlardan ilki “Dünün Dünyası: Bir Avrupalını­n Anıları”ydı. Eser, Avrupa’yı savaşın tükettiğin­i söyleyen bir ağıttı. Yeni dünyanın iyimser portresi ise “Brezilya: Geleceğin Ülkesi”ydi. Zweig, Avrupa’nın ‘ari ırk’ peşinde koştuğu bir dönemde, Brezilya’da Afrikalı, Portekizli, Alman, İtalyan, Suriyeli ve Japon göçmenleri­n torunların­ın birlikte yaşıyor olmasına övgü kaleme almıştı. Evet yanlış duymadınız, bundan 150-200 sene Brezilya’ya göç eden Suriyelile­r, hatta Lübnanlıla­r var… Ve onlar Osmanlı çatısı altında yaşadıklar­ı o dönemde göç ettikleri için Brezilya’da El Turco olarak anılıyorla­r. İhracatçıl­arımızın Latin Amerika’yla yakından ilgilendiğ­i bu dönemde Zweig’ın kitabını okumak belki eski dünya ile yeni dünya arasındaki farkı görmemizi sağlayacak önemli bir kaynaktır…

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye