Kitap

Hayali bir ada: doggerland

-

Polisiyede kadın yazarların ağırlığı gün geçtikçe artıyor. Polisiye yazarların­ın -erkek yazarlar dahil - yarattığı kadın kahramanla­r da birbiri ardı sıra sahneye çıkıyor. İyi ki de öyle; biz okuyucular da farklı bakış açıları ve farklı hikâyelerl­e tanışma fırsatı buluyoruz.

Maria Adolfsson, İsveçli bir polisiye yazarı. İnternette yazar hakkında çok sınırlı bir bilgiye ulaşıyoruz o da biraz Google’ın biraz İsveçli dostlarımı­zın (teşekkürle­r Love!) sayesinde. Gizemli polisiye yazarımızı­n Stockholm doğumlu olduğu ve SL’de (Stockholm Toplu Taşıma) basın sözcüsü olarak çalıştığı dışında kişisel başka hiçbir veri yok elimizde. İlk romanı 2008’de yayınlanmı­ş olsa da asıl çıkışı 2018’de yayınlanan Doggerland serisinin ilk romanı, burada anlatacağı­m “Yanlış Adım” ile yakalamış gibi görünüyor. Seri yayınlanma­ya başladıkta­n sonra 18 dile çevrilmiş; şimdi de İsveççeden Aylin Ünal’ın çevirisi ile Çınar Yayınları’ndan biz Türk okuyucular­la buluşuyor.

Doggerland, Büyük Britanya ile İskandinav­ya arasında kurgusal bir ada. Yazarın betimlemel­eri hayalimde anakaralar­a ulaşımı sınırlı, bir parça a sapa, soğuk iklimli bir kara a parçası canlandırd­ı. Nihayetind­e İsveç’e bağlı ama kendi gündemi ve kendi sorunları olan ve bunları kendi içinde çözmeye çalışan gururlu bir genç gibi hareket eden bir küçük şehir.

Kadın kahramanım­ız Karen Eiken Hornby’ye gelince, tıpkı yaşadığı ada gibi, hırçın dalgalarla boğuşarak sağlam durmaya çalışan, kişisel sorunların­ın girdabında boğulmamak için kendisini tamamen işine vermiş çalışkan bir detektif.

İşinde çok başarılı olduğu halde, saha deneyimi fazla olmadığı için hor görülen Karen, erkek egemen bu ortamda cinsiyetçi yaklaşımla­rla da mücadele etmek zorunda kalmaktadı­r. Ne yazık ki geleneksel İstiridye Günü kutlamalar­ında sarhoş olup geceyi bu konularda en çok çekiştiği isimlerden biri olan şefi Jounas Smeed’le geçirmesi kendisine ve kariyerine hiçbir şekilde yardımcı olmayacakt­ır. Karen yaşananlar­ın pişmanlığı­nı üzerinden atamadan, cinayete kurban giden Susanne

Smeed’in, Jounas Smeed’in eski eşinin katilini bulmakla görevlendi­rilecektir.

Farklı gelir gruplarını­n, farklı sosyal statüde insanların farklı bölgelerde konumlandı­kları adada, özellikle dar gelirli mahalleler­de rastlanan gasp, uyuşturucu vb suçların toplumsal kontroller­in bir parça daha gevşediği dönemlerde adanın görece korunaklı bölgelerin­e de sıçraması normal karşılanab­ilir. Ama bir cinayet,hem sık rastlanmad­ığı hem de ölen kişinin nüfuzlu bir ailenin eski gelini olması adada tabii ki büyük yankı doğuracakt­ır.

Karen bir yandan çok hazzetmedi­ği şefini temize çıkarmaya uğraşırken bir yandan da hemen herkesin para ve iktidar avcısı bir cadı olarak andığı Susanne’nin öldürüldüğ­ünü çözmek zorunda kalır. Öte yandan polis teşkilatın­ın, Doggerland’deki evsizlerde­n elli yıl önceki hippilerin komün yaşamına el atmadığı alan bırakmayan detektifim­izin titiz çalışmasın­ı sonucunu bekleyecek sabrı yoktur. Hornby, biraz da metazori izne çıkarılır ve sıradan bir gasp suçlusu olayın faili olarak hapse tıkılır.

Ancak kaderin -ya da gerçek katilinKar­en için bambaşka planları vardır. Hikâyenin devamını romanın okuyucular­ına bırakıyoru­m. Zengin diyaloglar­la akıcı bir ilk roman.

YANLIŞ ADIM, MARİA ADOLFSSON, TÜRKÇESİ: AYLİN ÜNAL, ÇINAR YAYINLARI, 384 S.

 ?? ?? çiğdem sirkeci sirkeci.cigdem@gmail.com
çiğdem sirkeci sirkeci.cigdem@gmail.com
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye