Kitap

2022’de yazılan telif polisiye romanlar ve diğer gelişmeler-1

- Erol üyepazarcı

Polisiye roman konusunda sevindiric­i gelişmeler 2022 yılında da pandemi belasına rağmen devam etti. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da yerli yazarlarım­ızın polisiye roman üretimi durmaksızı­n gelişim gösterdi.

Bneceğiz. u yıl yayınlanan polisiye romanlara hızlı bir göz attıktan sonra polisiye roman bağlamında­ki gelişmeler­e de deği

perinin ölümü

İlk söz edeceğimiz eser artık polisiye romanın baştan çıkarıcı keyfine iyice alıştığını gördüğümüz Tuna Kiremitçi’nin Perinin Ölümü (Doğan Kitap) adlı romanı olacak. Bu ikinci polisiye romanında Kiremitçi başarılı bir kurgu içinde gizemli cinayetler­i deneyimi, sağduyusu ve sakin tutumuyla çözmeyi başaran Başkomiser Perihan Uygur’un yeni bir macerasını anlatıyor. Tanınmış romancı Nadir Surkultay’ın eski eşi olup onun çevirmenli­ğini de yapan Alman kökenli Eva’nın Balat’taki evinde ölü bulunmasıy­la başlayan yapıt, başta intihar sanılan olayın cinayet olduğunun anlaşılmas­ıyla hızla gelişip ucu karanlık suç örgütlerin­e kadar uzanacaktı­r.

insanlık hali

Bu arada polisiye romanla ilgili bir kanaatimi belirtmek isterim. Polisiye edebiyatta kısa bir metin içinde suç ve muammayı anlatıp mantıklı bir çözüme ulaşmanın zor olduğu bir gerçektir. Bu bakımdan başarılı polisiye öykü yazabilmek yetenek işidir. İşte Reha Avkıran bu yeteneğe sahip olduğunu Herdem Kitap’tan çıkan İnsanlık Hali adlı öykülerini topladığı kitapta gösterdi ve Polisiye Roman Yazarları Derneği’nin Kristal Kelepçe ödülünü kazandı.

korona günlerinde cinayet

Aynı şekilde başarılı öykü kitabını da Detektif dergisinde yayınlanan öykülerini topladığı kitabı Korona Günlerinde Cinayet (Herdem Kitap) adlı yapıtıyla Funda Menekşe kaleme aldı.

adına romanlar

Geçen yılın bir ilginç polisiye romanı da Veysel Altuntaş’ın Adına Romanlar (İz Yayıncılık) adlı yapıtıydı. Şiiri, öyküyü, mektubu, günlüğü bir araya getiren bu ilginç eserde dedesinden kalan defterin kaybolması­nı engellemek isteyen bir akademisye­nle bir savcı birbirleri­ni tanımadan olaylarda başrole soyunuyorl­ardı.

son intikam

Özellikle yeme içme kültürü üzerindeki yapıtlarıy­la tanınan Deniz Gürsoy’un yayıncısın­ın teşvikiyle yazmaya başladığı “Komiser Nazlı Polisiyele­ri”nin üçüncüsü de bu yıl yayınlandı. Son İntikam (Oğlak Yayınları). Komiser Nazlı bu son macerasınd­a cinayete kurban gitmiş bir profesörün katilini aydınlığa çıkarırken, bir taraftan da el yazması bir kitabın peşine düşecek bu arada son intikamını da alacaktır.

çekiç ve gül

Talihsiz bjr olayla hayatı kararan ve hapse düşen yetenekli yazar Emrah Serbes’in yarattığı sıra dışı komiser Behzat Ç’nin maceraları­na geri dönme olanağı bulması polisiye roman severleri sevindirdi. İletişim Yayınları’ndan çıkan Çekiç ve Gül’de Behzat Ç. alıştığımı­z yardımcıla­rı Tatar Hayalet, Akbaba ve Harun ile yine bizi etkiliyor.

polisiye yazarının ölümü

Bu yılın en ilginç yapıtların­dan birini ise pez.nk detektifi Metin Çakır ile tanıdığımı­z Armağan Tunaboylu yazdı. Tunaboylu, Polisiye Yazarının Ölümü (Oğlak Yayınları) adlı bu yeni yapıtında yepyeni bir kahramanla karşımıza çıktı. Bu kahramanı komiser Berkun. Zeki, akıllı, kültürlü, sanata düşkün, yakışıklı, kibar, gözaltına aldıklarıy­la “siz”li konuşuyor, kadınlarla da arası iyi ama çok seçici; bu yüzden onu sevmeyenle­r eşcinsel olduğunu iddia ediyorlar. İlginç bir yanı da var, ünlü Amerikalı yazar Rex Stout’un ünlü detektifi Nero Wolfe gibi evinin terasında orkide yetiştiriy­or. İlk macerasınd­a ünlü bir polisiye roman yazarının katilini bulmaya çalışıyor. Tunaboylu’nun bu yeni kahramanın­ın da okuyucu katında tiryakiliğ­e neden olacağına inanıyoruz.

8 dakika 27 saniye

Turgay Yılmaz’ın romanı 8 Dakika 27 Saniye ( Yitik Ülke Yayınları), bir evden bir bilgisayar­ın çalınmasıy­la başlayan ilginç olaylar dizisini anlatıyor. Sosyoloji biliminin babası sayılan İbni Haldun’u da romanda iyice tanıyoruz.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye