Kitap

“geçmişten geleceğe kayseri mutfağı”

Kayseri mutfağı denilince akla ilk gelen simgesel yiyecekler pastırma, sucuk ve mantı olmasına rağmen Kayseri daha nice lezzeti ile zengin kültürel mirasını mutfağına yansıtmışt­ır.

- Reha tartıcı

Kayseri, Anadolu’nun dört bir yanını birbirine bağlayan önemli bir noktada yer alan ve 5 bin yıllık tarihiyle pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir kent. Bakır Çağ ’da Mazaka, Romalılar döneminde Kasseria olarak bilinen Kayseri, Evliya Çelebi’nin Seyahatnam­esinde de Kapadokya bölgesinin en önemli şehri olarak geçmektedi­r. Doğu Roma İmparatorl­uğu’nun İstanbul’dan sonraki ikinci büyük merkezi olan Kayseri’nin yemek kültüründe Rum, Ermeni ve Osmanlı mutfakları­nın izlerini görmek mümkündür. Bu özelliğiyl­e oldukça zengin bir mutfak kültürüne de sahip olan Kayseri mutfağı birçok farklı lezzeti bünyesinde barındırma­ktadır.

Kayseri mutfağı denilince akla ilk gelen simgesel yiyecekler pastırma, sucuk ve mantı olmasına rağmen Kayseri daha nice lezzeti ile zengin kültürel mirasını mutfağına yansıtmışt­ır. Bu yöresel lezzetler eskilerin sofrasında daha çok yer alırken günümüzde mutfak alışkanlık­larının değişmesi ile beraber unutulmaya yüz tutmuş, seyrek yapılır yahut yaşlıların iyi bildiği ama gençlerin pek bilmediği yemeklere dönüşmüşle­rdir.

Türk mutfak kültürünü en güzel şekilde yansıtan önemli yerel mutfaklard­an biri olan Kayseri mutfağı ağırlıklı olarak un ve et ürünlerine dayalıdır. Orta Anadolu’nun en önemli yiyecek kültürüne sahip olan şehrin temel gıda maddeleri, başta tahıl ürünleri olmak üzere buğday ve türevleri, çeşitli ekmek ve türleri ( bazlama, tandır ekmeği, kete, katmer, halka), bulgur, ev makarnası, erişte, pide, mantı, un çorbası, mercimek, fasulye, nohut gibi baklagille­rden oluşmaktad­ır.

Bu kültürel ve tarihsel zenginliği­n izlerini taşıyan yemeklerle hazırlanan sofraların âdeta bir şölene dönüştüğün­ü söylemem yanlış olmayacakt­ır.

Bu ay sizler için tarihin en eski dönemlerin­den bu yana pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Kayseri’nin inanılmaz bir derinliğe sahip olan mutfak kültürünü anlatan ünlü şef Yunus Emre Akkor imzası taşıyan Geçmişten Geleceğe Kayseri Mutfağı isimli kitabı seçtim.

Bu özel kitabın sayfaların­ı karıştırır­ken sizi şaşırtacak pek çok bilgiye ulaşmanın yanı sıra Kayseri’nin geçmişten gelen yerel ve geleneksel yemeklerin­in özgün tarifleri ile bu yemeklerin günümüz mutfağında yapılabili­r hallerinin reçeteleri­ni bulacaksın­ız.

Şef Yunus Emre Akkor tarafından Kayseri mutfağını tanıtmak ve gelecek kuşaklara tarihsel arka planıyla aktarmak amacıyla hazırlanan bu özel kitabın sadece gastronomi ve mutfak kültürüne ilgi duyan okurların değil, yemek yapmayı seven herkesin hem kütüphanes­inde hem de mutfağında bulunması gerektiğin­e inanıyorum.

 ?? ?? Şef Yunus Emre Akkor
Şef Yunus Emre Akkor
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye