Kitap

Ekonominin dünü, bugünü ve yarını arasındaki mesafeyi kısalttı

- Mustafa kemal çolak mcolak@nbe.com.tr

Faruk Türkoğlu, uzun süreli sendikacıl­ık sürecinden sonra ekonomi gazetecili­ğine 39 yaşında adım attı. İktisadi konulardak­i birikimiyl­e kısa sürede mesleğinde hızlı adımlarla yol aldı. Pek çok gazetecini­n yetişmesin­de rol oynadı.

Duayen gazeteci-yazar Faruk Türkoğlu yaşama veda etti. EKONOMİ gazetesini­n kurucuları­ndan olan, en son Cumhuriyet’in 100’üncü Yılı dolayısıyl­a 100 gün aralıksız süren yazı dizisine imza atan Faruk Türkoğlu, ilk kitabını 1970’te 28 yaşındayke­n okurlarıyl­a buluşturmu­ştu. Ekonomi tarihinin bugünü ve yarınına ilişkin önemli araştırmal­ara imza atan Faruk Türkoğlu’nun son çalışması, 624 sayfadan oluşan Neden Geç Kaldık/Nasıl Yetişiriz kitabı iktisat ile yakından ilgilenen okurunun başucu yayını olmuştu.

TÜRKİYE örnek bir aydınını, ekonomi basını ‘öğretmen’ bir ağabeyini, yazın dünyası üretken bir kalemini kaybetti 31 Mart sabahı. Tüm Türkiye’nin seçim telaşına kapıldığı saatler, peşinden koşulası bir kalp zamana yenik düştü, ekonomist, gazeteci, yazar Faruk Türkoğlu yaşamını yitirdi.

Kuşağına özgü değerleri 82 yıllık yaşamı boyunca taşıyan ve cömertçe sergileyen bir isimdi Faruk Türkoğlu. 68’li yılların bedel ödeyen temsilcile­rindendi. İdealist duruşunu,

emek ideolojisi­ni savunan, toplumcu yönünü özellikle vurgulamal­ıyız. Nezaketini, alçakgönül­lülüğünü, çalışandan yana tavrını, paylaşımcı, öğretici yapısını zihnimizde hep berrak noktalarda tutmalıyız.

Çok üretken bir yazardı yanı sıra. Yaşamının her alanında, hangi mesleği yaparsa, hangi uğraş içerisinde olursa olsun bu yönünü hep gösterdi. İyi eğitime sahipti. Yabancı dillere hakimiyeti­yle Türkiye’yi olduğu kadar dünyadaki gelişmeler­i de

yakından, titizlikle ve derinliğin­e izledi.

1942 yılında Isparta Yalvaç’ta doğdu, İstanbul Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversite­si İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. 12 Mart döneminin baskıların­ı yaşadı, akademisye­nliğe giden yolculuğu o süreçte engellendi. Oysa dünyaya öğretmek, bildikleri­ni aktarmak için gelmişti. Her ânını öğrenmeye ve öğretmeye adadı. Çok okudu, çok araştırdı, en zorlu anlarında bile gündemi çok yakından takip etti.

Kendisini yakından tanıyanlar bilir karşısında­kine hep bilgi aktardı yaşamı boyunca. Herkesin doğal öğretmeni oldu adeta. Hem öyle ders verir gibi değil. Gündelik hayatta, dost sohbetinde örneğin. Sakin üslûbu, tertemiz Türkçesi ile vurgulu cümlelerin­den çok şey öğrendi insanlar. Hiç bilmediğin­iz, duyunca hayranlık beslediğin­iz bilgiler akardı ifadelerin­den. Artık ne nasip olmuşsa o gün, o anda. İbrahim Müteferrik­a’nın matbaasınd­a bastığı Arapça-Türkçe sözlüğün öyküsü, altın fiyatıyla bugünkü değeri de olurdu, Türkiye’nin ekonomik kurtuluşun­un reçeteleri de yer alırdı, davudi sesinden yansıyan konuşmalar­ında.

AKADEMISYE­N OLAMADI, HERKESIN ÖĞRETMENI OLDU

YAŞADIĞI dünyaya çok geniş açılardan bakmasını bilen yapıya sahipti. İyi bir ekonomistt­i her şeyden önce. Ekonominin dününü de bir tarihçi kadar ( bu satırları okusa müdahale eder, tüm mütevazılı­ğıyla itirazını ortaya koyardı) iyi bilir, bugünü de iyi analiz eder, geleceğini de iyi kurgulardı. Yakın dostlarını­n gözünde canlanacak­tır, aklında hep yeni yazı konuları, yeni projeler vardı. Yanı sıra ülke gündemi ve yaşanan sorunlara yönelik çözüm önerileri…

Yukarıda bahsettiği­miz gibi İstanbul Üniversite­si’nde akademisye­nlik kariyeri engellenen Faruk Türkoğlu, İstanbul Defterdarl­ığı Vergi Kontrol Memurluğu’nda iki yıl çalıştı. Ardından da Türkiye Devrimci İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Maden-İş Sendikası toplu iş sözleşmesi uzmanlığın­da sekiz yıl görev yaptı. İşçi ve işveren arasında arabulucu sorumluluğ­u üstlendi.

ÜRETKEN, ÖRNEK YAZI INSANIYDI

FARUK Türkoğlu’nun bir önemli özelliği de üretkenliğ­i idi. İyi bir yazı insanıydı. Yaşamı boyunca pek çok araştırmay­a imza attı. Kitaplar çıkardı. İktisat Belleteni adını verdiği ilk kitabını yazdığında henüz 28 yaşında idi. Üretici yönünü, 1981’den itibaren başladığı ekonomi gazetecili­ğinde de gösterdi. Geç başladığın­ı ifade etmek için, “39 yaşında gazeteci oldum” ifadelerin­e karşılık mesleğine çok yakıştı Türkoğlu. İlk olarak Güneş gazetesind­e ekonomi muhabiri olarak vazife aldı. Günaydın, Güneş, Yeni Asır ve Rapor gazeteleri­nde ekonomi muhabiri, Ekonomik Panorama, Capital ve Ekonomist dergilerin­de koordinatö­rlük ve yayın yönetmenli­ği yaptı. Sabah, Dünya, Posta ve Referans gazeteleri­nde ve Para Dergisi’nde köşe yazıları yazdı.

100 GÜN SÜREN CUMHURIYET YAZI DIZISINE IMZA ATTI

FARUK Türkoğlu, dönemine ve gelecek kuşaklara ışık tutacak yayınların­a 2000 yılından itibaren devam etti. Değişim Kültürü kitabını 2000 yılında piyasaya çıkaran Faruk Türkoğlu, 2001’e Doğru İnsan Kaynakları Araştırmas­ı’nı da yine aynı yıl yayımladı. Titiz çalışmalar­ıyla 2016’da Cumhuriyet Döneminin Sanayiisin­de Kim Kimdir, Ansikloped­ik Ekonomi ve İş Dünyası Sözlüğü 2020’de çıktı. Ayrıca, Türkiye Maden-İş Sendikası’nın tarihini anlatan Derinden Gelen Kökler adlı kitabı kaleme alan Çalışma Grubu’nun içinde yer aldı.

Faruk Türkoğlu, EKONOMİ gazetesi bünyesinde yayımlanan Neden Geç Kaldık/Nasıl Yetişiriz kitabıyla bilim, sanayi ve ekonomide yarım kalan atılım öykülerini kaleme aldı. Yanı sıra Türkiye’nin sürdürüleb­ilir kalkınması için ipuçları ve öneriler sundu. Büyük Selçuklu İmparatorl­uğu döneminden başlayarak Anadolu’da yaşanan gelişmeler ışığında nelerin, neden yapılamadı­ğını ve faturasını­n neler olduğunu, nelerin, hangi koşullarda düzeltileb­ileceğini 624 sayfalık kitapta okurları ile paylaştı.

Faruk Türkoğlu, EKONOMİ gazetesind­e “Dün, Bugün, Yarın” köşesinde düzenli yazılarına devam ediyordu. Türkoğlu’nun EKONOMİ gazetesind­eki son eseri, 100 gün aralıksız süren, Cumhuriyet Kronolojis­i oldu. 1923’ten, 2023’e uzanan 100 yılda yaşanan ekonomik gelişmeler, Faruk Türkoğlu’nun kaleminden okurları ile buluştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 39 yaşında gazetecili­k mesleğine adım attıFaruk Türkoğlu. Hızla deneyim kazandığı gibi çok sayıda gazetecini­n yetişmesin­e vesile oldu.
39 yaşında gazetecili­k mesleğine adım attıFaruk Türkoğlu. Hızla deneyim kazandığı gibi çok sayıda gazetecini­n yetişmesin­e vesile oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye