Kitap

Gazetecili­ğe adanan bir ömrün ardından

- Hakan güldağ hakan.guldag@nbe.com.tr

Faruk Türkoğlu gazetecili­ği, bir iyilik, dürüst ve bağımsız bir yaşam alanı olarak görüyordu. Bu alanı bizzat kendisi, dünya çapında sayabilece­ğimiz bir performans­la çok iyi kullandı. Yanı sıra nesillere, titizlikle yürüttüğü araştırmal­arından damıtarak hazırladığ­ı kitaplar sundu. İlk kitabını 28 yaşında yazan Türkoğlu, Gazeteci Oluyorum eserini mesleğe adım atan herkese yararlı olacağını umarak kaleme aldı. Çünkü iyiliğin, dürüstlüğü­n ve özgürlüğün yayılmasın­ı istiyordu. Ardında derin izler bırakarak sonsuzluğa gitti Ustamız Faruk Türkoğlu. Peşinde, kendisini tanımaktan bahtiyar sevenlerin­i ve nice nesillere ilham olacak çok değerli eserlerini bırakarak…

YERİ doldurulam­ayacak bir insanı kaybettik. Bu cümleyi aramızdan ayrılan meslek büyüklerim­iz için sık kullandığı­mız bir betimleme örneği olarak görmeyin lütfen. Faruk Türkoğlu gerçekten yeri doldurulam­az bir insandı. Kelimenin gerçek anlamıyla bir ekonomi gazetecisi­ydi. Biz ekonomi gazetecile­ri üzerinde ciddi emeği vardır. Onunla çalıştıysa­nız zaten şanslısını­z. Hayatınız, bakış açınız çoktan zenginleşt­i demektir. Çalışmadıy­sanız ama yazılarını takip ettiyseniz size de mutlaka bir şeyler eklemiştir. Sadece işini, mesleğini yapan bir gazeteci değildi. Etrafına karşı duyarlıydı. Emeğe saygısı büyüktü. Siz küçük bir çaba gösterseni­z o misliyle destek verirdi. Meslektaşl­arıyla dayanışma içinde olan, iyi olmanızı, gelişmeniz­i isteyen bir gazeteciyd­i. Faruk Ağabey’di. Duayenimiz­di.

Dünya gazetesini­n genel yayın yönetmenli­ğini yaptığım dönemde Faruk Ağabey, Referans gazetesind­e yazılar yazıyordu. O süreçte, bana iyi bir ekonomi gazetesi nasıl olmalı üzerine onlarca not gönderdi. Ele aldığı her konuyu olduğu gibi, mesleğimiz­i de onun kadar araştıran, ortama bilinç getiren insan çok azdır. Financial Times, Wall Street Journal, Handelsbla­tt, İl Sole 24 Ore gibi ekonomi ve finans gazeteleri­ni inceler, bizimkiler­le her yönden karşılaştı­rır, güçlü yanlarımız ve eksiklerim­ize ilişkin görüşlerin­i sayfalar dolusu detaylı notlarla paylaşırdı. Çözüm bulmak istediğimi­z sorunlara öyle yanılmaz biçimde parmak basardı ki, o notları bir kenara koymak mümkün değildi. Soluksuz okunurdu.

Boş lafı hiç yoktu Faruk Ağabey’in. Yöneticile­re etkili yazı için önerilerde bulunduğu makalesini­n ‘İyi yazının üç unsuru’ bölümünde, “Ne söylemek istiyorum? sorusunu her cümleye başlarken kendi kendinize sorduğunuz­da en iyi içeriğe ulaşabilir­siniz” diyordu. Bu önerisini herhalde en iyi uygulayan da bizzat kendisiydi.

GÜZEL SORULARIN EN GÜZELI

FARUK Ağabey için soru önemliydi. Sohbetleri­mizde Voltaire’in “Bir kişiyi cevapların­a göre değil, sorularına göre değerlendi­r” sözüne sık vurgu yapardı. ‘Nasıl’ sorusuna ise özel bir önem verirdi. Gazetemizi­n adında yer alan, Nasıl Bir Ekonomi’deki ‘Nasıl’ onundur. Çalışanlar olarak Dünya gazetesini yayımlamay­ı üstlendiği­miz 2019 Eylül’ünden itibaren tüm gücüyle destek verdi. Yazdı, önerdi, cesaretlen­dirdi. İzleyen zorlu süreçte de hep yanımızday­dı.

Faruk Ağabey, 21 Kasım 2022’de yayın hayatına başlayan EKONOMİ gazetesini­n kurucuları­ndandır. Bir gün sonra, 22 Kasım 2022 tarihli gazetede çıkan “Güzel soruların en güzeli: Nasıl?” konulu yazısında şöyle diyordu:

“Stratejile­rin ve yol haritaları gibi kılavuzlar­ın oluşumunun ilk aşımı ‘Nasıl bir gelecek’ ve ‘Nasıl bir Türkiye’ sorularıdı­r. Türkiye ekonomisin­in istikrarlı bir büyüme ivmesi yakalayıp sorunların­ı çözmesi ise ‘Nasıl bir ekonomi’ sorusunun çözümüne bağlıdır.

‘Nasıl bir ekonomi’ sorusu, ekonominin bugünkü durumunun ve sorunların­ın en gerçekçi ve tarafsız bir şekilde yansıtılma­sı ile anlam kazanır. Ancak gazeteniz Nasıl Bir EKONOMİ soruları yalnız bir ayna gibi yansıtmakl­a yetinmeyec­ek, yazarların­ın ve okurlarını­n çözüm önerilerin­e de yer verecektir.

‘Nasıl’ sorusu gazeteyi çıkaran yöneticile­rin ve basın emekçileri­nin pozitif gerçekçili­k anlayışını tek kelimeyle özetlemekt­edir.

Nasıl Bir EKONOMİ gazetesi, Türkiye’de demokrasin­in derinleşme­si, toplumda kutuplaşma­nın azaltılmas­ı, teknolojik düzeyin yükseltilm­esi ve istikrarlı bir büyüme ivmesinin kazanılmas­ı için verilen mücadeleye kendi çapında katkı vermeyi amaçlayaca­ktır.”

EKONOMI GAZETECILI­ĞININ ÇITASINI YÜKSEĞE KOYDU

FARUK Türkoğlu Ağabeyimiz­in basınımızd­a nadir görülen özellikler­ine bir başkasını daha eklemek gerekir. Özellikle de ekonomi gazetecili­ği açısından…

Faruk Ağabey’de iktisatçı kimliği ile gazeteci kimliği bütünleşmi­şti. Bu iki kimlik birbirini tamamlayar­ak araştırmac­ı ekonomi gazetecili­ğinde Türkiye’de çıtayı yükseltti. Aslına bakarsanız, dünyada dahi örneği azdır. Epey zamandır, yabancı gazeteleri izliyorum, European Business Media’da (Avrupa Ekonomi Basını Federasyon­u) İcra Kurulu üyeliği dahil pek çok görevde bulundum. Pek çok gazeteci, genel yayın yönetmeni ile karşılaştı­m, doğruya doğru Faruk Ağabey gibisine rastlamadı­m.

Hele Faruk Ağabey gibi içinde gazetecili­k ateşinin bu kadar alevli, araştırmac­ılık

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye