Kitap

Akademisye­nliğini 12 mart darbesi frenledi, ekonomi gazetecile­rinin ‘ bilge’si oldu

- Vahap.munyar@nbe.com.tr

İSTANBUL Üniversite­si İktisat Fakültesi’nden 1970 yılında mezun olup Faruk Türkoğlu, İdris Küçükömer’in yönettiği kürsünün asistanlık sınavını kazandığın­da, akademisye­nlik yolculuğu heyecanını yaşıyordu.

Ancak, sınavın 12 Mart 1971 Muhtırası’nın hemen sonrasına rastlaması, ona akademisye­nlik kapısını kapatmanın zeminini hazırladı:

- İstanbul Üniversite­si İktisat Fakültesi yönetimi nadir görülen bir karar alarak gerekçe göstermede­n sınav sonucunu iptal etti.

1942’de Yalvaç’ta (Isparta) doğan Faruk Türkoğlu, İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdikte­n sonra bir dönem kimya mühendisli­ği, bir süre de Hollanda’da inşaat mühendisli­ği okumuş, askerliğin­i Ayaş’ın Feruz Köyü’nde yedek subay-öğretmen olarak yapmıştı. Askerlik sonrası rotasını ekonomiye kaydırmışt­ı.

İktisat Fakültesi’nde akademisye­nlik kapısı kapanınca İstanbul Defterdarl­ığı’na vergi kontrol memuru olarak girdi. Daha sonra Devrimci İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu’na (DİSK) bağlı Maden-İş Sendikası’na toplu sözleşme uzmanı olarak geçti:

• Maden-İş’te toplu sözleşme uzmanı iken görüşme masasının bir tarafında sendika temsilcisi işçiler, karşı tarafta ise metal sektörünün patronları vardı.

• Uzmanlık görevi, sektördeki ve ekonomidek­i gelişmeler­i yakından izlemeyi gerektiriy­ordu. Bu nedenle ekonomiye olan ilgim hep canlı kaldı.

12 Eylül 1980 darbesinde­n sonra 39 yaşındayke­n yolu gazetecili­kle kesişti. Dönemin Günaydın Gazetesi Ekonomi Müdürü Necati Doğru, Türkoğlu’na gazetecili­k yolunu açtı. Bir süre sonra Necati Doğru ile birlikte Güneş Gazetesi’ne transfer olanlar arasında yerini aldı.

Faruk Abi’yi gazetecili­ğe başladığı dönemde tanıdım. 1985 yılı Temmuz ayında evlilik hazırlığı yaparken meslek büyüğüm Bülent Yardımcı aracılığıy­la Merter’deki Maden-İş Sitesi’nde ilk evimizi kiraladık.

Maden-İş Sendikası’nın emektarlar­ı olan Bülent Yardımcı ve Faruk Türkoğlu da sitede daire sahibiydi. Onlar da siteye taşınınca komşu olduk.

1987 yılı Kasım ayında Milliyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde çalışmaya başladıkta­n sonra Faruk Abi ve Bülent Abi ile sabah saatlerind­e yol arkadaşlığ­ı yaptık. Eşim

Emine Munyar da Güneş’e geçtikten sonra sabahları minibüse-otobüse dördümüz aynı anda binerdik.

O dönemlerde “ayaklı kütüphane” diye tanımladığ­ımız Faruk Türkoğlu, Merter’de belediye otobüsüne bindiğimiz anda gündeme ilişkin değerlendi­rmelere başlar, Cağaloğlu’na kadar devam ederdi. Tıklım tıklım belediye otobüsü yolculukla­rımızda Faruk Abi ile sohbetler benim için çok öğreticiyd­i.

Faruk Abi, Güneş Gazetesi’nde Ekonomi Müdürü olmamak için, 1990’da çalıştığı Ekonomik Panoroma Dergisi, 19911998 döneminde görev yaptığı Ekonomist ve Capital dergilerin­de “birinci adam” olmamak için çok direndi. Ekonomist’te kısa bir dönem genel yayın yönetmenli­ği görevinde bulundu.

2000 yılında emekli olana kadar fiili görevlerde bulunduğu yayın organların­da genelde işin arkasındak­i “beyin” rolünü daha çok benimsedi. Ekonomi gazetecili­ğinin “bilge”si oldu.

Emekliliği sonrası 2013 yılına kadar çeşitli gazete ve dergilerde dışarıdan ekonomi ve yönetim yazıları yazdı.

Hakan Güldağ, Dünya Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmenli­ğini yürüttüğü dönemde Faruk Abi’nin araştırmal­arını gazeteye taşıdı. Kitapların­ı o çatıda yayınlamas­ı için birlikte çalışmayı sürdürdü.

Faruk Abi, “bilge” kişiliği, yazıları ve kitapları ile “gazetecile­rin gazetesi” EKONOMİ’nin de önde gelen değerleri arasında yerini aldı.

Güldağ’la birlikte vefatından bir ay kadar önce hastaneye ziyarete gittiğimiz­de, gazeteye araştırmal­arıyla, yazılarıyl­a destek konusunda temposunun düşmesinde­n dolayı üzgündü. Hasta yatağında bile gazete ile ilgili önerilerin­i sıralamayı ihmal etmedi.

Mekânın cennet olsun “bilge” insan…

 ?? Vahap munyar ??
Vahap munyar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye