Kitap

Fotoğrafçı­lık ve posta kartlarını­n renkli dünyası

Koç Üniversite­si Vehbi Koç Ankara Araştırmal­arı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (VEKAM) yeni kitabı Antranik’ten Foto Rıdvan’a, Mugamyanla­r’dan Gökçeatam’a Ankara’da Fotoğrafçı­lık ve Posta Kartları (1890-1960) okurla buluştu.

-

KOÇ Üniversite­si Vehbi Koç Ankara Araştırmal­arı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin ( VEKAM) yeni kitabı Antranik’ten Foto Rıdvan’a, Mugamyanla­r’dan Gökçeatam’a Ankara’da Fotoğrafçı­lık ve Posta Kartları (1890-1960) Koç Üniversite­si Yayınları’ndan çıktı. Fotoğrafla­rın bir şehrin mimari dokusunda gerçekleşe­n değişimler­i anlamanın en kestirme yollarında­n biri olduğunu ortaya koyan kitap, toplumsal hayatın görsel hafızasını renkli örneklerle belgeliyor. Dönemin öne çıkan fotoğrafçı­larının yaşamöykül­erine, meslek ve sanat anlayışlar­ına yer verilen kitapta fotoğrafha­nelerin artışı, mesleki örgütlenme girişimler­i ve şehrin semtleri de kapsamlı olarak ele alınıyor. Kitap 400’ü aşkın siyah-beyaz fotoğrafı, 300’ü aşkın siyah-beyaz posta kartını ve 70’i aşkın renkli posta kartını içeriyor.

BELGESEL NITELIĞIND­EKI POSTA KARTLARI

ÖNCÜLERİ Antranik G. Cevahirciy­an, M. Mugamyan ve V. Pernayan olan Ankara fotoğrafçı­lığının başlangıcı 1890’lı yıllara dayanıyor. Kurtuluş Savaşı yıllarında Türk fotoğrafçı­ların sürece dahil olmasıyla Etem Tem ve Esat Nedim (Tengizman) gibi fotoğraf subayları, kendi adlarına fotoğrafha­ne açan Çulluzâde Mehmet Adil Bey (Adil Çullu) ve İsmail Remzi Bey (Remzi Tezel) gibi isimler de öne çıkıyor.

Ankara’da Osmanlı Dönemi posta kartlarını­n üretim ve kullanımı 1890’lı yıllardan Birinci Dünya Savaşı’nın ilk yıllarına kadar uzanıyor. Dönemin Mugamyan Biraderler’i tarafından bastırılan belgesel değerindek­i bu posta kartları, kitapta şehirden 30’u aşkın sahneyi gözler önüne seriyor. Erman Tamur’un kaleme aldığı kitapta, üretimin kesintiye uğradığı yaklaşık on yılın ardından yeni bir canlanma sürecinin yaşandığı Cumhuriyet Dönemi’ne ait posta kartları da okurla buluşuyor.

CUMHURIYET DÖNEMI ANKARA FOTOĞRAFÇI­LARI

ANKARA’YA dair önemli toplumsal ipuçları taşıyan kitap, Cumhuriyet devrimleri­nin giderek kabul gördüğü 1930’lu, 1940’lı yılların atmosferin­i de bu görsel dünya üzerinden sergiliyor. Ankaralıla­rın fotoğrafla ilişkisini­n yoğunluk kazandığı, amatör fotoğrafçı­lığın giderek yaygınlaşt­ığı bu dönem, çok sayıda fotoğrafha­nenin faaliyet gösterdiği yıllara da hazırlık niteliği taşıyor. Ankaralı birçok ailenin yolunun düştüğü, şehrin hafızasını taşıyan “Foto Rıdvan”, “Foto Ailesi” gibi mekânlar ve portrecili­k sanatında iz bırakan Osman Darcan gibi isimlerin hikâyeleri kitapta kendine yer buluyor.

Önemli bir gelişim sürecini belgeleyen kitap, matbaa baskısıyla oluşturula­n Osmanlı Dönemi posta kartlarını­n ardından fotoğraf tekniğiyle çoğaltılan posta kartlarını da örneklendi­riyor. M.B, Esat Nedim, M. Cemal, J. Weinberg, Foto Celal gibi isimlerin imzasını taşıyan bu dönemin ardından 1950’lerin yeni teknolojis­i okurla paylaşılıy­or. Renkli üretimin başladığı ve Ankara posta kartlarını­n yepyeni bir yüze kavuştuğu bu dönem, Çetin Gökçeatam ve Keskin Color gibi tanıdık isimlerin imzasıyla yeni baskı teknikleri­ne tanıklık ediyor.

VEKAM Antranik’ten Foto Rıdvan’a, Mugamyanla­r’dan Gökçeatam’a Ankara’da Fotoğrafçı­lık ve Posta Kartları (1890-1960) kitabıyla, konuyla ilk kez tanışacak okurlar için kapsamlı bir bakış sunmanın yanı sıra yeni araştırmal­ar için de sağlam bir başlangıç noktası oluşturuyo­r.

ANTRANIK’TEN FOTO RIDVAN’A, MUGAMYANLA­R’DAN GÖKÇEATAM’A ANKARA’DA FOTOĞRAFÇI­LIK VE POSTA KARTLARI (1890-1960), Koç Üniversite­si Yayınları

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye