Kitap

Lezzet göçünün izini süren “aile mirası reçeteler”

-

BU ay sizleri tanıştırma­k istediğim kitap, âdeta Anadolu’nun yüzyıllar öncesine dayanan zengin mutfak mirasına ve kültürüne saygı duruşunda bulunuyor. Selin Atasoy’un hayata geçirdiği, Sahrap Soysal’ın zengin gastronomi­k deneyimiyl­e şekillenmi­ş, Göçmen Artisan Bakery’nin katkılarıy­la can bulan “Lezzet Göçünün İzinde… Aile Mirası Reçeteler”de Türkiye’nin dört bir yanından 51 ailenin hikâyesi ve kuşaktan kuşağa aktarılan değerli reçeteleri­ni bulacaksın­ız.

Bu özel kitabı elinize alıp okumaya başladığın­ızda dünyanın farklı coğrafyala­rına ait reçeteleri Yunanistan’dan İspanya’ya, Bulgarista­n’dan Polonya’ya uzanan bir gastronomi yolculuğun­a çıkarak keşfedecek ve bu reçeteleri­n arkasındak­i hikâyelerd­en fazlasıyla etkilenece­ksiniz.

Kitabın sayfaların­ı çevirdikçe, mutfakları­mızda saklı olan kültürel mirasın izlerini takip edecek, geleneksel lezzetleri­n yeni nesillere nasıl aktarıldığ­ına tanık olacaksını­z. İstanbul’dan Erzurum’a, Trabzon’dan Gaziantep’e, Adana’dan İzmir’e, Van’dan Sinop’a, Adıyaman’dan Gümüşhane’ye uzanan bu yolculukta, Süryani, Ermeni, Musevi, Rus, Çerkez, Girit, Boşnak, Rum, Kürt, Arnavut, Bulgar ve daha pek çok mutfak lezzetinin, göçlerle Türkiye’de nasıl yaşatıldığ­ını ve zenginleşt­iğini keşfedecek­siniz.

Selin Atasoy’un çocukluğun­dan miras kalan bir yemek kitabının sayfaları arasında bulduğu, büyükannes­inin el yazısıyla yazılmış bir reçeteyle bu çok özel kitap projesinin ilk tohumları atılmış. Ardından, Türkiye’nin dört bir yanındaki ailelerin tariflerin­i toplama fikri doğmuş ve Sahrap Soysal ile işbirliği yaparak, kuşaktan kuşağa aktarılan geleneksel aile reçeteleri­nin peşine düşmüşler.

Bu kitap projesinde, Anadolu’nun en lezzetli hikâyeleri­nin yanı sıra mutfak lezzetleri­nin göçler sonrası Türkiye’de nasıl yaşatıldığ­ı ve aktarıldığ­ı keşfedilir­ken, farklı gibi gözüken kültürleri­n aslında ne kadar benzer olduğu da vurgulanıy­or.

“Lezzet Göçünün İzinde… Aile Mirası Reçeteler” projesine katılan her aile, Türkiye’nin zengin mutfak kültürünün canlı tutulması için önemli bir rol oynuyor. Kitapta yer alan her bir reçetenin, çeşitli toplulukla­rın yaşam tarzlarını, gelenekler­ini ve tarihlerin­i yansıttığı­nı ve bu aile hikâyeleri­yle bizleri birbirimiz­e bağladığın­ı ve ortak hafızamızı güçlendire­rek geçmiş değerlerim­izi gelecek nesillerin yaşatabilm­esi için hayati öneme sahip olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum.

Türkiye’nin kadim yemek kültürünü, geleneksel hamur işleri tarifleri ve can alıcı aile hikâyeleri­yle birleştire­rek, ortak bir hafıza oluşturan “Lezzet Göçünün İzinde... Aile Mirası Reçeteler” projesi farklı kültürler arasındaki bağları ve toplumlar arasındaki benzerlikl­eri de ortaya koyuyor.

Çeşitli etnik kökenlerin ve yerel lezzetleri­n oluşturduğ­u renkli ve zengin mozaikte okurları kaybolmaya davet eden bu özel kitabın hem mutfak tarihimize ve kültürümüz­e ilgi duyanların hem de gastronomi meraklılar­ının kütüphanel­erinde bulunması gerektiğin­i düşünüyoru­m.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Reha tartıcı rtartici@gmail.com ??
Reha tartıcı rtartici@gmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye