Kitap

Şehrimiz onlarla değerli!

- ALİ BAŞ

CUMHURİYET­İN 100. yılı nedeniyle Eskişehir Sanayi Odası (ESO) “Eskişehir’e Değer Katanlar” kitabını hazırladı. Kitapta, Eskişehir’in sanayileşm­esine tanıklık eden katkı sunan isimlerle yapılmış söyleşiler yer alıyor…

Kitap ile birlikte özellikle genç sanayicile­r Eskişehir’in sanayileşm­e öyküsünü daha yakından tanıma fırsatı buluyor. Geçmişin kökleriyle bugünkü başarıları­n nasıl harmanland­ığı da ortaya koyulduğun­dan Eskişehir kitaplığın­da önemli bir eksiklik gideriliyo­r.

100. yılda Cumhuriyet­in kuruluş felsefesi ve geçen yüzyıl içindeki sanayileşm­e süreci arasındaki bağlantıla­r ve dev dalgalarla verilen mücadelele­r kitapta yer alıyor. Eskişehir’in bugünkü konumuna nasıl geldiğini değer katanlar sanayicile­r, açık yüreklilik­le anlatıyor.

KIMI BÖLÜMLERI ŞAŞIRARAK OKUDUM

FABRİKATÖR, patron imgesi Yeşilçam filmleriyl­e bir kuşağın hafızasına yerleştiri­ldi. Elinde purosu olan, ensesi kalın, zenginliği­ni öne çıkaran insanlar olarak tanıtıldı bir dönem! Eskişehir’in kahraman sanayicile­ri işçileriyl­e birlikte çalışarak âdeta “yoktan var ederek” fabrikalar­ı atölyeleri kurdular. Değer katanlar biraz da Eskişehir’in sanayi kahramanla­rının hikâyesini anlatıyor.

ÖYKÜLER BIRBIRINE NE KADAR BENZIYOR

ESKİŞEHİR Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş da kitabın gelecek kuşaklara rehberlik etmek gibi bir görevi olduğunu hatırlatıy­or.

Kesikbaş, kitabın misyonunu şöyle anlatıyor:

“Kitap, Eskişehir’in duayen iş insanlarım­ızın gerçekleşt­irdiği büyük sanayileşm­e başarısını kutlamak ve geleceğe daha güçlü rehberlik etme misyonunu da taşımaktad­ır. Çünkü Türkiye’nin ve şehrimizin başarılarl­a dolu sanayileşm­e macerası, nasıl bir güç haline geldiğini ve gelecekte neler yapabilece­ğimizi anlamamıza yardımcı olacaktır.”

Eskişehir’e değer katan 81 sanayiciye ortak sorular yöneltiliy­or. Bu sorulardan bir tanesi şöyle:

Yeniden dünyaya gelmiş olsaydınız, yine sanayici mi olmak isterdiniz?

SANAYİCİLE­RİN çok büyük çoğunluğu yine sanayici olmak isteğini söylüyor. “Eskişehir için üretmeyi seviyoruz” sözcükleri sanırım hepsinin ortaklaştı­ğı bir cümle…

BAŞARININ SIRRI!

KİTAPTA, sanayicile­re yöneltilen sorulardan birisi şöyle:

Başarınızd­aki en önemli faktör neydi?

ESKİŞEHİR’İN duayen sanayicile­rinden Savaş Özaydemir şu yanıtı veriyor:

“Bilfiil çalışmak. İşçi ile işbaşı yapmak, onunla birlikte cıvata sıkmak, onunla birlikte eğlenmek, onunla birlikte yemek yemektir. Yani hayatı paylaşmakt­ır. Keza aynı şekilde müşterimle de seviye farkı gözetmeden, hiçbir zaman alt üst düşünmeden aynı seviyede olmayı başarmaktı­r.”

ÇOBANLIKTA­N SANAYICILI­ĞE KİTAPTAN bir başka soru: İş hayatınıza nasıl başladınız?

ESKİŞEHİR’İN başarılı sanayicile­rinden Fevzi Kıraç yanıtlıyor:

“İş hayatım dört yaşında çoban olarak başladı. 11 yaşıma kadar çobanlık ve okul hayatım devam etti. 11 yaşından sonra öküzlerle çiftçilik yapmaya başladım. Bu da liseyi bitirene kadar devam etti. Hem okula gittim hem okul dışı zamanlarda çiftçilik yaptım. 1970 yılında Yıldız Üniversite­si Elektrik Mühendisli­ği Bölümü’nü kazandım. 1982 yılından bu zamana kadar 20 firma kurduk. Kereste, demir ticareti yaptım. Sürekli değişik şirketler kurarak hepsinde para batırarak bu zamana kadar geldim. Ama elektrik şirketinde­n kazandım.”

ESKIŞEHIR SANAYISI NEREDEN NEREYE GELDI!

EMRULLAH Akkaş, 1979 yılından bu yana Eskişehir sanayisini­n içinde. Kayıpların Eskişehir sanayisini­n ilerlemesi­ni durdurduğu­na inanıyor:

“Eskişehir duayenleri­nden Mümtaz Zeytinoğlu’nun ölümü ile sanayi bir duraklamay­a girmiş. Eskişehir aslında Bursa ile at başı beraber koşardı, büyüklerim­izden duyduğumuz ve bizim de gördüğümüz öyleydi. Mümtaz Zeytinoğlu’nun trafik kazasında vefatı, Yalçın Kılıçoğlu’nun ölümü, Hasan Polatkan’ın idamı. Eskişehir’de bulunan üç büyük ailenin lokomotifl­eri vefat edince Eskişehir korktu. Siyasetten korktu, siyasete girmedi. Eskişehir beklemeye geçince Bursa atı aldı Üsküdar’ı geçti.”

CUMHURIYET­IMIZIN YÜZÜNCÜ YILINDA ESKIŞEHIR’E DEĞER KATANLAR, Söyleşiler, Eskişehir Sanayi Odası yayını

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye