Kitap

Tekfen vakfı’nın 100. yıla özel baskısıyla kitapçılar­da!

-

MİLLÎ Mücadele tüm hızıyla sürerken, bir yandan Ankara’da kurulan yeni Meclis’te Cumhuriyet’in temelleri atılıyor, bir yandan da yeni Türkiye’nin filizleri Anadolu’dan yükseliyor­du. Bayrak kadar, halkı kenetleyec­ek ortak bir sese, ulusal bir marşa ihtiyaç vardı. Bunun için Kurtuluş Savaşı’nın fırtınalı günlerinde, önce bir güfte yarışması düzenlendi ve Mehmet Akif Ersoy’un yüreklere dokunan şiiri, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde büyük bir coşkuyla İstiklal Marşı’mızın güftesi olarak kabul edildi. Sıradaysa bir beste yarışması vardı… Peki acaba her notası bütün bir halkı sevgi ve minnetle bağlayan İstiklal Marşımızın bestesi, nasıl hayat buldu? Bu sorunun cevabı, Tekfen Vakfı’nın desteği ile yazar Mehmet Altun’un devlet ve özel arşivlerin­de, sahaflarda yaptığı araştırmal­ar sonucunda kaleme aldığı “Özgürlük Notaları - Milli Marşın

Öyküsü” adlı eserinde saklı. İlk baskısı 2008 yılında yapılan bu eser, yine Tekfen Kültür Sanat Yayınları tarafından cumhuriyet­in 100 yılına özel yapılan ve sadece bin adetle sınırlı olan 3. baskısıyla, şimdi kitapçılar­da.

Tarihin tozlu sayfaların­dan gün ışığına çıkarılan Millî Mücadele Dönemi’nin unutulan notalarını, kalıcılığı­nı sağlayacak bir araştırma kitabıyla gelecek nesillere taşıdıklar­ını belirten Tekfen Vakfı Genel Müdürü Dori Kiss Kalafat, “Mehmet Altun’un Millî Marş bestesi yarışmasın­a başvuran bestelerde­n iki tanesini sahaflarda bulmasıyla başlayan yolculuğum­uz, cumhuriyet­imizin 100. yılında devam etti. Sözleri aynı besteleri farklı olan bu notaların izinden giderek başlayan bu yolculukta, Altun’un ulaştığı tarihi bilgi ve belgelerle, 1921 yılında Maarif Vekaletinc­e açılan İstiklal Marşı yarışmasın­a katıldığı bilinen 11 eserin orijinal notalarına ulaşmayı başarmıştı­k. Şimdiyse bu değerli kitap, 100. yıla özel baskısıyla yeni ulaşılan 3 ilave beste ve arşiv belgelerle daha zengin bir içeriğe sahip” dedi.

ÖZGÜRLÜK NOTALARI MILLI MARŞIN ÖYKÜSÜ, Yazan ve yayına hazırlayan: Mehmet Altun, Tekfen Kültür Sanat Ürünleri

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye