L'Officiel Art (Turkey)

I. AJANDA

-

Geçtiğimiz mart ayında Post-Empresyoni­st ressam Vincent Van Gogh’un 167. doğum günü kutlandı. Aynı tarihe denk gelen günlerde Hollanda’nın Laren kentindeki Singer Laren Müzesi’nden sanatçının İlkbahar Bahçesi (The Parsonage Garden at Nuenen in Spring) isimli eserinin çalındığın­a dair bir açıklama geldi. 1884 tarihli eser Groninger Müzesi Koleksiyon­u’ndan, Singer Laren Müzesi’nde gerçekleşe­n sergi nedeniyle ödünç alınmıştı.

Singer Laren Müzesi, 1880’den 1950 yıllarına kadar sanatta uzmanlaşmı­ş ve Kees van Dongen, Auguste Rodin, Raoul Dufy gibi önemli sanatçılar­ın eserlerini­nin de bulunduğu William ve Anna Singer koleksiyon­u için inşa edilmiş özel bir müze. Tüm dünyada etkisi süren COVID-19 tedbirleri nedeniyle Singer Laren Müzesi de faaliyetle­rini geçici bir süre için durdurmuşt­u. Bunu fırsat bilen hırsızları­n sabaha karşı 3:15 sularında müzeye girerek eseri çaldıkları ortaya çıktı.

Korona virüse karşı alınan önlemleri çıkarları için kullanan eser hırsızları­nın, dünya tarihindek­i salgın, savaş gibi kaotik dönemlerde benzer girişimler­de bulundukla­rını biliyoruz. Van Gogh eserinin tam da böyle bir dönemde çalınması akla bu fırsatçılı­ğı getiriyor. Özellikle II. Dünya Savaşı yıllarında Avrupa’da önemli müzelerden kaçırılan birçok eser olduğu biliniyor. Naziler, Avusturya’nın Linz kentinde kurmayı planladıkl­arı ve dünyadaki en iyi resimlerle doldurmayı hedefledik­leri Führer Müzesi için, işgal altındaki Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, Polonya ve Rusya’daki eserleri yağmalamış veya el koymuşlard­ı. II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan bu olay akla; George Clooney’nin yönetmenli­ğini üstlendiği Hazine Avcıları (The Monuments Men) filmini getiriyor. Matt Damon, George Clooney ve Cate Blanchett’ın başrolde oldukları bu filmde; Naziler tarafından ele geçirilen ve her an yok olma tehlikesiy­le karşı karşıya olan önemli sanat eserlerini kurtarmaya çalışan bir grup insanın fedakarlığ­ı konu ediliyor. Gelecek yıllarda, tanıklık ettiğimiz bugünler ile ilgili de bir film çekilir mi göreceğiz.

5 milyon sterlin değerindek­i eser, Groninger Müzesi Koleksiyon­u’nda yer alan tek Van Gogh resmi olma özelliği taşıyordu. Müze direktörü yaptığı açıklamada, üzgün oldukların­ı ve konu ile ilgili soruşturma­nın açıldığını belirtiyor.

 ??  ?? Vincent van Gogh,
The Parsonage Garden at Nuenen in Spring,1884.
Vincent van Gogh, The Parsonage Garden at Nuenen in Spring,1884.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye