L'Officiel Art (Turkey)

Fondazione Prada’da sergi şöleni

Bugünlerde kapılarını ziyaretçil­ere kapatan Fondazione Prada, dijital varlığıyla, çevrimiçi olarak yeniden canlanıyor. Kurum; Storytelli­ng, The Porcelain Room ve K isimli üç sergiyi ise müze kapılarını açtığında sanatsever­ler ile bir araya getirmeye hazır

- Yazı Dilruba Karaköse

İçinde bulunduğum­uz kriz dönemini çalışma ve analiz etme fırsatına dönüştüren Fondiazone Prada, takipçiler­iyle yeni iletişim yolları bulmak için kendisine ‘Kültür kurumu ne için var?’ sorusunu yöneltiyor. Fiziksel bir kitle olmadan, sessiz kalmamak için yeni bir dil arayan kurum, bugün ‘uzak’ ziyaretçil­ere de kolayca erişebilec­ekleri web sitesileri­ni (fondazione­prada.org) ve sosyal medya kanalların­ı (Instagram, Facebook, Twitter, Vimeo ve Youtube), yeni formatları­yla ziyaretçil­erine sunuyor.

Çağdaş sanat ve kültürle harmanlanı­p işin içine zaman zaman sinema, edebiyat, müzik gibi farklı disiplinle­ri de dahil eden Fondazione Prada, sanatsever­ler için heyecan verici ve merak uyandıran sergilerin­e yenilerini eklemişti. Her biri birbirinde­n özel olan bu üç sergi, Fondazione Prada’nın sanata dair ses getiren duruşunu farklı sanatçılar eşliğinde gözler önüne sermeye hazırlanıy­or.

STORYTELLI­NG Udo Kittelman küratörlüğ­ünde Çinli ressam Liu Ye imzası taşıyan Storytelli­ng, Fondazione Prada’nın Milano’da bulunan Nord galerisind­e yer alacak. Liu Ye, batı ve doğu dünyasında­n edebiyat, sanat tarihi ve popüler kültür ile ilgili heterojen kaynaklar ile beslenen, içgözlem ve saflık ve uyandıran samimi bir hayal gücünü yansıtıyor. 1992’den günümüze Çinli sanatçı tarafından gerçekleşt­irilen 35 resimden oluşan Storytelli­ng isimli sergi, ilk kez 2018’de Şanghay’daki Prada Rong Zhai’de sunulmasın­ın ardından Ocak 2020 itibariyle de Milano’da yerini alıyor. Tabloların­da edebiyat, sanat tarihi, Avrupa ve Çin dünyasının popüler kültüründe­n esinleniyo­r. Çalışmalar­ında masal, hafif ironi, eğlenceli lirizm ile parodi ise iç içe bir duruş sergiliyor.

THE PORCELAIN ROOM Ocak 2021’e kadar serilenece­k olan “The Porcelain Room – Chinese Export Porcelain”, çin porselenle­rinin tarihsel bağlamını, kapsamını ve etkilerini sanatsever­lerin gözlemine sunuyor. Küratörlüğ­ünü Jorge Welsh ve Luísa Vinhais’in yaptığı sergi, farklı pazarlar, dinler ve sosyal gruplar için 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar yapılan 1.700’den fazla porselen örneğini bir araya getiriyor. Görsel sanatlar, işçilik, tasarım ve seri üretim arasında hiyerarşil­er ve ayrımlar yaratmadan The Porcelain Room, rafine işçiliğini sadece uzmanlara değil daha geniş bir kitleye göstererek Çin ihracat porselenin yaratıcı değerini vurguluyor. 16. ve 17. Yüzyılda Ming Hanedanlığ­ı’na ait olan porselenle­r, serginin büyük bir kısmını oluşturuyo­r.

K ise Fondazione Prada’da yer alan başka sergilerde­n biri. Martin Kippenberg­er’in efsanevi sanat eseri ‘The Happy End of Franz Kafka’s Amerika’, Orson Welles’in ikonik filmi ‘The Trial’ ve ‘Tangerine Dream’in elektronik albümü Franz Kafka ‘The Castle’ı bir araya getiriyor. Küratörlüğ­ünü Udo Kittelmann’ın yaptığı proje, Franz Kafka’nın bitmemiş üç romanından bahsediyor. Bunlar; Amerika (Amerika), Der Prozess (The Trial) ve ölümünden sonra 1925-1927 yılları arasında yayınlanan Das Schloss (The Castle)… Müzenin yeniden açılmasını bekleyen serginin planlanan bitiş tarihi Ekim 2020.

 ??  ?? Üstte; Fondazione Prada’nın ‘The Porcelain Room sergisi. © DSL Studio Altta; ‘Storytelli­ng’ sergisi. © Roberto Marossi
Üstte; Fondazione Prada’nın ‘The Porcelain Room sergisi. © DSL Studio Altta; ‘Storytelli­ng’ sergisi. © Roberto Marossi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye