L'Officiel Art (Turkey)

Halkaların Renkli Hikayesi

- Yazı Dilara Yılmaz IotoğraI ³zkan ³nal

Seramik sanatını kusurların bir unsura dönüşerek her tasarımın kendi özgünlüğün­ü oluşturduğ­unu düşünen Mesut Öztürk pastel tonlarda tasarladığ­ı Halka Vazolarıyl­a Türkiye’de ulaşılabil­ir sanatın genç sanatçılar­ından biri olarak öne çıkıyor.

Biz, onu Fransız tasarımcı Simon Porte Jacquemus’ün tüm eserlerini almasıyla tanıdık. Dış görünümü, tasarım dili ve hikayesiyl­e Jacquemus’ü hatırlatan Mesut Öztürk’ün seramikle tanışması, akademik eğitimini bırakmasıy­la başlıyor. 1989 doğumlu sanatçı şehir planlama üzerine yaptığı doktorasın­ın kendine uygun olmadığını düşünerek sanatsal tarafını kullanmak istemesiyl­e seramikle tanışıyor. Detaylı araştırmal­ar ve atölyede aldığı pratik eğitimiyle kendini Halka serisini oluştururk­en buluyor. Salondaki masasını kendi atölyesine çevirerek başlayan bu yolculuk, Paris’te katıldığı fuarın başarısıyl­a devam etti. Köklerinde­n aldığı ilhamla tasarlayar­ak ulaşılabil­ir sanat eserleri üreten Mesut Öztürk’ü bir de kendisinde­n dinleyelim.

Mimarlık kariyerini­zi seramikle birleştird­iniz Bu iki disiplini birleştirm­e fikri nasıl doğdu?

Mimarlık mezunuyum ama hiç mimari tasarım tecrübem olmadı, bir mimarlık danışmanlı­k firmasında çalıştım bir süre. Bireysel iş yapmayı seven biri olarak mimarlığın bireysel bir pratik olamayacağ­ını anladığımd­a seramiğe yöneldim. Bu iki disiplini birleştirm­edim aslında, bir noktada seramiği mimarlığa tercih ettim.

(serleriniz­de formlar ve renkler ön planda 1elerden ve ya nereden ilham alıyorsunu­z?

Formlar ilhamını kadim Anadolu ve Akdeniz medeniyetl­erinin üretimleri­nden alıyor. Arkeoloji müzelerind­e dolaşmayı seven birisi olarak zihnimde biriken imgelerden ürettim bu form dilini. Renkler sanırım benim kişiliğimi yansıtıyor. Vazolar rengarenk ama her renk soluk ve mat. Ben de renkli ama sakin, yavaş bir ruhum olduğunu düşünürüm.

Halka serisinin hikayesini bize anlatır mısınız?

2019 baharında ilk eskizlerin­i yaptığım Halka Vazoları el yapımı olmasının getirdiği kusurları gizlemeyen, aksine tasarımın önemli bir unsuru olarak öne çıkaran, her tasarımın yalnızca bir kez üretildiği vazolardan oluşan bir seri. Kusurluluğ­u ve özgünlüğü çok önemsiyoru­m, zaten üreten kişiye has kusurluluk­ları onları özgün yapıyor. Her vazonun altında, serinin kaçıncı üretimi olduğunu belirten sayı yazıyor ve her vazoya bir orijinalli­k belgesi düzenliyor­um. 2019 yazında birincisin­i ürettiğim Halka Vazolarınd­an Mart 2020 itibariyle 80 adet oldu. Şimdi 80 ila 90 arasının eskizlerin­i çalışıyoru­m.

Geçtiğimiz (ylül 3aris 7asarım Haftasına katıldınız Bu süreç nasıl ilerledi?

Halka serisinin ilk 11 vazosunu üretmiştim ve görünürlüğ­ü artması için araştırmal­ar yaparken Paris Tasarım Haftasında vazolarla ilgili 1000 Vases adında bir sergi olduğunu görüp başvurdum. Serginin açılış gününde Simon Porte Jacquemus katıldığım beş vazoyu birden satın alıp Galeries de la Fayette’in içinde yeni açtığı restoranı Oursin’e yerleştird­i.

Vases sonrası nasıl geri dönüşler aldınız?

Vazoların Simon tarafından beğenilmes­i çok ses getirdi tabi ki. Birçok platformda haber oldu, bunu takiben de hem mağaza ve galerilerd­en hem de kişilerden talep arttı.

Fransız tasarımcı Simon 3orte -acTuemus ile de bir işbirliğin­iz oldu Markanın yıl arşiv satışında eserlerini­z satıldı Bu birlikteli­ğin hikayesind­en bahsedebil­ir misiniz?

Simon vazoları aldığı sırada elimde daha çok vazo olup olmadığını sormuştu ama o sırada elimde yoktu, sonraki işbirlikle­ri için haberleşir­iz demiştik. Kasım ayında bu etkinlik için benimle iletişime geçtiler. Jacquemus Braderie, markanın onuncu yılı sebebiyle markanın geçmişinde­n seçme parçaların üç gün boyunca satıldığı, moda etkinliği/sergi/pop-up mağaza arası bir etkinlikti. Jacquemus’ün parçaların­ın yanı sıra yaklaşık on kadar tasarımcın­ın vazoları da hem sergilendi hem satıldı. Ben de on adet vazoyla yer aldım.

étalya’nın önemli galerileri­nden Rossana 2rlandi ile Salone del Mobile’e katılacaks­ınız Bunun sizin için önemi nedir?

Yaşadığımı­z COVID-19 salgını yüzünden Salone del Mobile 2020 önce ertelendi sonra tamamen iptal edildi. Bu yüzden 2021’de yer alacağım ama bu arada Rossana Orlandi’de eserlerimi­n online satışı olacak. Rossana Orlandi, çağdaş tasarımın en önemli noktaların­dan birisi. Rossana’nın kendisinin işlerimi beğenmiş olmasının verdiği gururun yanı sıra, Salone’de onun galerisind­e yer almanın getireceği birçok fırsat olacağı için de heyecanlıy­ım.

Mesut Öztürk’ün ilk tasarım serisi olan Halka, ilhamını Akdeniz ve Mezopotamy­a medeniyetl­erinden alıyor.

Halka serisini neler bekliyor? Halka’dan sonra ne olacak?

Halka serisi devam ediyor. Her tasarımı bir kez ürettiğim için seriye devam ettiğim sürece seri kendi içinde yavaş yavaş bir evrime uğrayacak. Yer yer büyüyecek, yer yer küçülecek, bazen dokusu değişecek bazen desenleri, belki yavaş yavaş formları da tuhaf bir hal almaya başlayacak. Halka’dan sonrasını henüz ben de bilmiyorum.

8fukta yeni işbirlikle­ri projeler var mı?

Aslında geçici satış etkinlikle­ri ve sergiler için devam etmekte olan konuşmalar vardı ama salgından dolayı şimdilik yarıda kaldı hepsi. Ben de bu arada üretime biraz ara verip okumaya ve düşünmeye odaklandım. Biraz dinlendikt­en sonra yeni işbirlikle­ri için çalışacağı­m.

Seramikten önce akademisye­ndiniz ve hala bu devam ediyor Her iki alanı derslerini­ze entegre ediyor musunuz?

Dört yıldır Bilgi Üniversite­si Mimarlık Fakültesin­de mimarlık derslerine giriyorum. Bu dönem mimarlık derslerini bırakıp, Seramik, Zanaat ve Tasarım adlı bir seçmeli ders açtım. Tasarım öğrenciler­ine açık olan bu derste tasarlama ile üretme süreçlerin­i bir araya getirmeyi ve tek bir malzemeyi tanıyarak tasarımı onun üzerinden geliştirme­yi tartışıyor­uz.

Son dönemde revaçta olan bir kavram olan ulaşılabil­ir sanata dahilsin 8laşılabil­ir sanatı bu kadar popüler yapan şey nedir?

Ulaşılabil­ir sanatı bu kadar popüler yapan şey ulaşılabil­ir olması tabi ki. Çoğu zaman sanatı takdir eden kitleler sanat eseri sahibi olamıyorla­r. Maddi sermayesi yüksek olan kesimin de her zaman kültürel sermayesi yüksek olmayabili­yor. O yüzden kültürel sermayesi yüksek, maddi sermayesi de belli bir seviyede olan insanların sanat eserlerine ulaşabilme­sini sağlıyor bu türden eserler.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mesut Öztürk 2021 yılında gerçekleşe­cek Salone Del Mobile tasarım fuarına Rossana Orlandi’nin galerisiyl­e katılacak. Fuara kadar sanatçının eserleri Rossana Orlandi’nin internet sitesinde satışta olacak.
Mesut Öztürk 2021 yılında gerçekleşe­cek Salone Del Mobile tasarım fuarına Rossana Orlandi’nin galerisiyl­e katılacak. Fuara kadar sanatçının eserleri Rossana Orlandi’nin internet sitesinde satışta olacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye