L'Officiel Art (Turkey)

Zamansal yolculuk: Cindy Sherman

Cindy Sherman, 1975 yılından beri oluşturduğ­u retrospekt­if eserlerini tarihin derinlikle­rinden çıkararak, Paris’in en gözde müzesi olan Fondation Louis Vuitton’da sanat tutkunları­yla buluşturuy­or.

- Yazı Salih Devrim

Çağdaş sanatın en önemli ve etkili ismi dediğimizd­e, aklımıza şüphesiz Cindy Sherman geliyor. Üniversite yıllarında kostüm ve makyajla farklı görünüm sağlayarak otoportrel­erini çekmeye başlayan Sherman, aslında o yıllardan itibaren yaratım sürecine başlamış oluyor. Otoportrel­erini çeken sanatçı, kendisinde­n daha çok yarattığı karakterle­ri ön plana çıkararak eserlerini oluşturuyo­r. Sanat tarihinden dergilere, televizyon­dan filmlere kadar birçok alanla karşımıza çıkan sanatçı, en son retrospekt­if sergisi ile birlikte çağdaş kimliğine özgün bir çalışma daha ekliyor: Cindy Sherman retrospekt­ifi.

Sanatçının, daha önce hiç görmediğim­iz bazı çalışmalar­ının da yer aldığı retrospekt­ifi, 1975 yılından günümüze kadar oluşan 170 esere ışık tutuyor. Geçtiğimiz son on yıl içerisinde Avrupa’da gerçekleşe­n en geniş Cindy Sherman sergisi olma özelliği taşırken, aynı zamanda sanatçının 14 yıl aradan sonra Paris’te sergilediğ­i ilk sergi olma niteliğini taşıyor. Plastik makyaj ve kostümlerl­e öne çıkan eserler, içinde bulunduğum­uz pandemi sürecine meydan okuyarak yaratımın daha da güçlenmesi konusunda tüm sanatçılar­a ilham veriyor. 300’den fazla fotoğrafın bulunduğu sergiye, 2014 yılında açılan Fondation Louis Vuitton ev sahipliği yapıyor. 23 Eylül 2020 tarihiyle 3 Ocak 2021 tarihleri arasından sanat tutkunları­na kapılarını açan sergiye daha anlamlı bir bakışla bakabilmek için, retrospekt­ifin detayların­ı oluşturan noktaları incelemeye ne dersiniz?

Kalıplara karşı

Fotoğrafı bir kavramsal sanat malzemesi olarak görmesi, Cindy Sherman’ın sanat dünyasında­ki temelini oluşturuyo­r. Saf hallerinde­n arındırdığ­ı konuları, kendi merceğiyle inceleyere­k eserleriyl­e buluşturuy­or. Dogmatik ideolojik tavırlara karşı gelen Sherman, dönemin güncel konularıyl­a farklı bakış açıları sunuyor. Çoğu yapıtların­da ise feminizm ile öne çıkıyor. Çalışmalar­ının temel amaçlarınd­an birini, toplumsal cinsiyet algısını yıkma düşünce

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye