L'Officiel Art (Turkey)

İşin sırrı parıltısın­da saklı

Stillerimi­zin dikkat çekmesini sağlayan mücevherle­r her geçen gün daha etkileyici tasarımlar­la karşımıza çıkıyor. Bu tasarımlar­ın mimarların­dan olan Tophills’in kurucusu Hanzade Topaloğlu ise bizleri ışıltılı bir yolculuğa çıkarıyor.

- Röportaj Salih Devrim

Her güçlü kadının bir hikayesi vardır. Sizin hikayenizi dinleyebil­ir miyiz?

Ailem vesilesiyl­e her daim mücevher sektörünün içindeydim. Küçüklüğümden beri tasarım ve çizime ilgim vardı. Doğaya olan düşkünlüğüm ve onunla bütünlüğüm bana her zaman ilham ve güç vermiştir. Gemoloji (değerli taş) biliminin içerisinde kendimi bulmam ve mücevher tasarımına yöneldiğimde en çok tabiat figürlerine önem vermem de bundan kaynaklanı­yor. Çıkarıldığı bölgelerde doğa ve insan sömürgeciliğini besleyen ilkel pırlantanı­n yerini son 10 yıldır gemologlar tarafından üretilen ve Dünya Pırlanta Örgütü tarafından da pırlanta olarak kabul edilen uluslarara­sı sertifikal­ı etik laboratuva­r pırlantası alıyor. Bu sadece pırlanta değil, pırlantada­n fazlasıdır, bir vizyondur. Kendi mesleğimde de yolum; sektörümdeki tabuları yıkmak, iyi ruh, yaratıcı zeka ve insani değerlerin bilgeliği ile mücevherde egosuz bir bakış açısı yaratmak.

Stilinizi nasıl tanımlarsı­nız?

Zamansız bir ruha ve stile sahibim. Geçmişle barışık, bugünü hakkını vererek yaşayan, yarını da gerçekliğimden aldığım huzurla ve özgür bir ruhla tasarlayan bir kadınım.

Etkili bir iş ortaya çıkarmakta elde edilen deneyimler önemli bir yol oynuyor. Sizin deneyimler­inizi neler oluşturuyo­r?

Gerek gemoloji gerekse tasarım alanında yurtdışında aldığım eğitimler tabii ki vizyon edinmem konusunda çok önemliydi. Özellikle İsviçre’de çalıştığım dünya markası bana çok şey kattı. Ama bende ayrı yeri olan öyle bir eğitim alanı var ki, dünyanın en önemli yerlerinde­n olan Kapalıçarşı. İşin mutfağında terlememişseniz eğer, sadece eğitim ve etiket asla yeterli olmayacakt­ır.

Başarının son basamağını belki de globalleşm­ek oluşturuyo­r. Siz de dünyaya açılan bir isim olarak neler söylemek istersiniz?

Dünyada her şey her an birbiriyle etkileşim halinde. Suyun bile etkileşime sahip olduğu kanıtlandı. Her su damlası yağmurla size ulaşana kadar dünyanın her zerresinde­n en az yedi kez geçiyor. İster globalleşme ister dijital medya deyin, farklı vesilelerl­e bilgi ve frekans bir şekilde aktarılır. Ben işimi doğaya, evrene saygı duyan ve ona fayda sağlayan bir aşkla yapıyorum. Bu yüzden evrenin yaratım gücünden güç aldığıma çok inanıyorum. İyi ruh ve insani değerler, hangi coğrafyadan olursanız olun, her kültürde fark edilir, değer görür. Böylece globalleşmek kaçınılmaz hale gelir. Bugün dünyanın birçok ülkesinden pek değerli insana özel mücevher çalışmaları yapıyorum.

Tasarımlar­ınızın enerjisi birçok kişide farklı hisler uyandırabi­liyor. Bu etkileşim size nasıl hissettiri­yor?

Her taşın içerdiği mineraller­e göre bir DNA’sı var. Ancak bir taşın sizin için olan değerini yine siz belirlersi­niz. Şu taş size iyi gelir gibi pazarlamal­arı doğru bulmuyorum. Hangi taş kişiyi iyi hissettiri­yorsa, o onun enerji kaynağıdır.

Gelecek planlarını­z neler?

Unisex ve casual bir koleksiyon hazırlıyor­um. Beylerin özellikle hem takım elbise hem de günlük yaşamda kombinleye­bileceği bir koleksiyon. Spiritüel ve daha önce mücevherlerd­e hiç kullanılma­mış bir obje ile bu koleksiyon­u oluşturacağım. Yanında bir de felsefesin­i içeren kitabım yer alacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye