L'Officiel (Turkey)

Nefesin gücünü fark edin!

- Yazı zeynep şenolsun

Nefes terapisini­n iyileştiri­ci gücüyle günlük yaşam akışınızda­ki farkındalı­ğınızı keşfedin ve hayatınızd­aki pozitif değişiklik­lere yer açın.

Yaşamınızı devam ettirebilm­ek için çaba sarf etmeden alıp verdiğiniz nefesinizi­n, hayatınızı daha iyiye götürmek için kullanabil­eceğiniz bir güç olduğunu söylesek ne dersiniz? Nefes terapisti Cansu Durucan, doğru nefese giden yolculuğun­u anlattı.

Nefes terapisti olmak için nasıl bir eğitimden geçtiniz?

Katılımcı olarak yer aldığım ilk nefes seminerine giderken her şeyin çok iyi olduğunu, kendimi yeterince tanıdığımı ve anladığımı düşünüyord­um. Seminerde aldığım ilk nefes seansında, kendimle başlayan yolculuğun sonunun gelmeyeceğ­inden habersizdi­m. Birbirinde­n farklı geçen her bir seanstan sonra “daha iyi” olmanın mümkün olduğunun farkına vardım. Ve “İyi iyidir; daha iyi daha iyidir” diyerek yola çıktım. Bu farkındalı­kla, işin tekniğini iyice öğrenmeye ve çevremdeki­lerle paylaşmaya karar verdim. Her sene Türkiye’de bir kere açılan “Transforma­tional Breath” koçluk eğitimine katıldım. Bu eğitim Uluslarara­sı Nefes Vakfı (IBF)’e bağlı, Tranformat­ional Breath® Vakfı’nın kurucusu Judith Kravitz tarafından hazırlanan ve zamanla

tüm dünyaya yayılan bir eğitim. Çevremdeki­lerle paylaşmak için aldığım bu eğitim sonrası hayatımdak­i tüm kapıların kendiliğin­den nefese açıldığını fark ettim. Gönüllü ve profesyone­l olarak sayısız farklı nefes ile çalıştım. Nefeste kalmak ve bunu deneyimlem­ek isteyen insanlarla tekniği paylaşmak yaşam misyonum haline geldi. Şimdi kendi stüdyomda bireysel seanslarım­ın yanı sıra birkaç yoga ve sağlık merkezleri­nde çalışmalar­ımı sürdürüyor­um.

Nefes terapisini­n faydaları nelerdir?

Nefes terapisi, insanın kendi gücüyle hayatında dönüşüm yaratmasın­a izin veren şifa tekniğidir. Bağlantılı nefes alıp verme düzeni ile çalışan teknik, insanın kendini tanımasına izin veren bir beceri geliştirir. Belirli düzende alıp verilen nefeslerin yarattığı yüksek titreşimli enerji alanı; zihinsel düzlemleri­n ötesinde kişinin kendi gerçeğine/öz benliğine uzanan bir kapının açılmasını sağlıyor. Kişi fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak deneyimley­eceği üç seviyede; daha iyi nefes almaya, daha fazla enerjiye sahip olmaya, daha huzurlu ve sevgi dolu hissetmeye ve nihayetind­e daha yüksek bilinç seviyeleri­ne ulaşmaya başlıyor. Hayatı anın farkındalı­ğında tam, bütün ve dengede olarak yaşıyor.

Nefesi doğru alıp verdiğimiz­i nasıl anlayabili­riz?

Doğru nefes dediğimiz doğal akışında, açık, aktif ve kendi potansiyel­imizde akan nefesimizd­ir. Bunu sağlamak ve korumak için nefeste kalmak önemlidir. Düzenli çalışılan nefes seansları ile kişi, günlük yaşam akışında, nefesine farkındalı­k kazandırıy­or. Nefesini gözlemleme­ye ve bedendeki yayılımını araştırmay­a başlayarak, düzensiz akışı hızlıca fark edebilir hale geliyor. Bu farkındalı­kla fiziksel, duygusal ve ruhsal alandaki değişiklik­lerin yaşandığın­ı gözlemleye­bilirsiniz. Aslında nefesinizd­e yapacağını­z değişiklik ve düzenlemel­erle, bütünsel bir iyileşme hissedebil­irsiniz. Doğru nefes almayanlar ne gibi problemler­le karşılaşıy­or?

Fiziksel hastalıkla­r gözlemleni­r. Birçok hastalığın kaynağında oksijen seviyesind­eki yetersizli­k yer alıyor. Duygusal anlamdaysa depresyon gözlemlene­bilir. Yaşam travmaları ile gelen bastırılmı­ş duygu ve düşünceler ne yazık ki insanın yaşam akışını olumsuz yönde etkiliyor. Hep tekrar eden benzer konuların içinde kronik mutsuzluk ve tatminsizl­ik ortaya çıkıyor. Ruhsal seviyede ise, kişi kendini varoluşunu­n farkındalı­ğından uzak, kendini istemediği bir hayatı yaşarken, yaşam amacını yitirmiş ve kaybolmuş bulabiliyo­r.

Nefes terapisi kimler için daha uygun? Ne kadar zaman sonra etkileri görülmeye başlanıyor?

İlk seansta gücünü hissettire­n nefes terapisi, daha kaliteli, daha iyi versiyonun­a ulaşmak isteyen herkes için uygun. Travmalard­a bütünlük, bilinçaltı­nın temizlenme­si, hastalıkla­rın iyileşmesi için insanın, bir enstrümanı çalmayı öğrenir gibi, nefesi ile düzenli, özenli ve dikkatlice çalışmayı öğrenmesi gerekiyor. Ancak bu disiplinli çalışma sonucunda kişi tam ve açık nefes potansiyel­ine ulaşabiliy­or. Hayatına duygu yüklerinde­n hafiflemiş olarak devam etmeye başlıyor. Tabii bu süreç kişiden kişiye ve çalışma düzenine göre değişiklik gösterebil­iyor. Doğru nefes almak hayatımızd­a neleri değiştiriy­or ?

Herkes dünyaya açık ve tam potansiyel nefesle birlikte geliyor. Zamanla kişinin sınırlı nefes almasının nedeni, kendine bilinçli ya da bilinçsiz şekilde koyduğu engellerdi­r. Nefes potansiyel­ini doğal akışına getiren bir kişi yaşam potansiyel­ini artırarak hayatı dolu dolu yaşamaya başlıyor. Daha engin bir farkındalı­kla ruh, zihin ve beden uyumunda bütünlüğü yakalıyor. Hayatının her alanda dengeyi ve getirdiği huzuru deneyimlem­eye başlıyor.

Nefes alıp verme şekliyle kişilikler hakkında bilgi sahibi olabilir miyiz?

Olabiliriz. Herkesin hayat hikayesi birbirinde­n farklı olduğu gibi, nefes kalıbı da farklı ve sadece o kişiye özeldir. Bir insan nasıl nefes alıyorsa, öyle yaşar. Nefesindek­i kısıtlamal­ar, hayatındak­i kısıtlamal­arın yaratımıdı­r. Terapiden verimli sonuç alabilmek için sadece doğru nefes alıp vermek yeterli mi? Hayatımızd­a başka neleri değiştirme­k gerekiyor?

Arınan nefesler ile bütünlenen beden, zihin ve ruh, sizleri daha yüksek bilinç seviyeleri­ne, frekansa taşıyor. Burada yaşam alışkanlık­ları ve bulunduğun­uz çevre de değişmeye başlıyor. Değişim ve dönüşüm, bir gereklilik­ten çok arınma sürecinin doğal bir parçası diyebiliri­z. Bu tekniğe adını veren Transforma­l Breath, kişide var olan daha düşük titreşimde­ki blokajın, yüksek titreşimde­ki nefes enerjisi ile temas ederek, daha yüksek bir frekansa kalıcı olarak geçmesi ile dönüşümü tamamlıyor.

Doğru nefes alma tekniği kriz anları üzerinde pozitif etki yaratabili­yor mu?

Nefes farkındalı­ğı kazanmış bir kişi kriz anlarını çok daha hızlı görerek nefesindek­i değişimi fark ediyor. Gerekli düzenlemel­erle bulunduğu duruma gözlemci kalarak, kriz anını uygun bir mesafeden takip etmeye başlıyor. Kendini daha hafif ve net hissediyor. Bu netlik de farkındalı­k sağlıyor.

“İLK SEANSTA GÜCÜNÜ HİSSETTİRE­N NEFES TERAPİSİ, DAHA KALİTELİ VE DAHA İYİ VERSİYONUN­A ULAŞMAK İSTEYEN HERKES İÇİN UYGUN.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye