L'Officiel (Turkey)

İkonik derginin geri dönüşü

- Yazı d lruba karaköse

Şimdilerde elimizdeki telefonlar ve internet sayesinde dünyanın bir ucundan bir ucuna neler olup bittiğini hızlı bir şekilde öğrenebili­yor ya da Instagram aracılığıy­la bambaşka ülkelerin doğasına, kültürüne, mimarisine dair keşifler yapabiliyo­ruz. Ancak elbette seneler önce durum hiç de böyle değildi. Her ne kadar o dönemlerde bilgiye ulaşma konusunda zorluk çekilse de, bazı şeylerin daha değerli olduğu zamanlardı.

II. Dünya Savaşı’ndan hemen sonra, Amerikan rüyası kavramının da yükselişe geçtiği dönemlerde, elbette daha kaliteli bir yaşam tarzı da imrenilen olgulardan biri haline geldi. 1946 yılında kurulan ve Amerika’nın ilk seyahat dergisi olma özelliğini taşıyan Holiday ise, insanlara dünyayı sayfalar aracılığıy­la bile olsa keşfetme olanağı tanıyordu. Derginin hazırlık aşamasında şimdiki gibi tek bir tık sayesinde nerede nereler olduğunu öğrenmek imkansız olduğundan gerçek bir araştırma ve keşfetme süreci gerekiyord­u ki işte değerli kabul edilen şey de verilen uğraş ve ortaya çıkan işin, buna orantılı olarak sunduğu kaliteydi. Editör Ted Patrick ve vizyoner sanat yönetmeni Frank Zachary’nin savaş sonrasında Amerika’yı, dünyayı görmeye ve okumaya davet ettiği Holiday dergisi, Jack Kerouac, Ernest Hemingway, Graham Greene, Joan Didion, Truman Capote, Elwyn Brooks White gibi çok önemli yazarların yazılarıyl­a ve Henri Cartier-Bresson,

Slim Aarons, Al Hirschfeld, Ludwig Bemelmans gibi fotoğrafçı, karikatüri­st, illüstratö­rlerin çalışmalar­ıyla ne kadar unutulmaz olduğunu kanıtlıyor. Ve dergi bugün bile ikonik çizgisini koruyor.

1946-1977 yılları arasında yayınlanan ve o döneme damgasını vuran bu seyahat dergisi, günümüzde yazar Pamela Fiori tarafından “Holiday: The Best Travel Magazine That Ever Was” isimli kitapla yeniden hayat buluyor. 1968’te başlayıp dört sene boyunca Holiday dergisinde çalışan Fiori, iyi yazı yazmanın ve kaliteli gazetecili­ğin ne demek olduğunu burada öğrendiğin­i belirtiyor. Derginin kurucu editörü J. Frank Beaman’ın da belirtmiş olduğu üzere mutluluk arayışına adanan dergi, kitabıyla birlikte o günlere nostaljik bir geri dönüş yaşatıyor. “Holiday: The Best Travel Magazine That Ever Was”, aynı zamanda Pamela Fiori’nin özenle hazırladığ­ı, arşivden alınan fotoğrafla­r, alıntı metinler, kapak resimleri ve efemeralar­dan oluşuyor. Kitap edebiyat, fotoğrafçı­lık ve kültürel anlamda okuyucular­ı bir yolculuğun parçası yapıyor. Efsanevi derginin şu anki durumu hakkında bilgi vermekte fayda var.

1977 yılında yayın hayatına son vermiş olsa da, 2014’ten beri moda, güzellik ve yaşam konularınd­a uzmanlaşmı­ş bir tasarım stüdyosu olan Atelier Franck Durand’ın kurucusu ve yaratıcı direktörü Franck Durand tarafından yeniden hayata geçiriliyo­r.

İlk seyahat dergisi olma özelliğini taşıyan Holiday, Pamela Fiori tarafından hazırlanan “Holiday: The Best Travel Magazine That

Ever Was” isimli kitapla güncel bir dokunuş kazanıyor.

 ??  ??
 ??  ?? Holiday, okuyucular­ının seyahatle ilgili A’dan Z’ye bilgi edinmeleri­ni sağlıyordu.
Holiday, okuyucular­ının seyahatle ilgili A’dan Z’ye bilgi edinmeleri­ni sağlıyordu.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye