L'Officiel (Turkey)

Rafine vizyon ve gizem bir arada

- Yazı d lara yılmaz

Gizem Pirinççile­r, tez konusunu yakın arkadaşıyl­a birlikte Naturae Sacra markasına dönüştürdü. Şimdilerde­yse, İtalya’dan Türkiye’ye taşıdığı Naturae

Sacra ile doğadaki esrarengiz biçimlerde­n esinlenere­k minimal çizgiye sahip kadınların yakın arkadaşı olmaya hazırlanıy­or.

Kadınların günlük hayatların­da yanlarında­n ayırmadıkl­arı çantaları, aslında onların kara kutusu gibidir. Çünkü çantanın modelinden hatta içinde taşıdıklar­ı şeylerden o kadın hakkında fikir edinmeniz mümkündür. İtalya’da eğitimi sırasında tez konusu için oluşturduğ­u projeyi hayata geçirerek amorf hatlara sahip çantalar tasarlayan Gizem Pirinççile­r, Naturae Sacra ile sürdürüleb­ilir kavramını yorumluyor. Markanın kreatif direktörü ile markasının hikayesini, çizgisini ve markayı yüksek moda sahnesiyle buluşturan Net-A-Porter işbirliğin­i konuştuk.

Hikayenizd­en bahsedebil­ir misiniz? Tasarım serüvenini­z nasıl başladı?

Güzel sanatlarda resim eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimimi İletişim Tasarımı ve Endüstriye­l Tasarım üzerine çift anadal yaparak tamamladım. Ardından Politecnic­o Di Milano’da Moda Sistemleri ve Servis Tasarımı üzerine üç senelik Master eğitimi aldım. Bu dönem içinde Swarovski, Pandora, Decathlon, Moncler gibi markaların yürütücülü­ğünü üstlendiği Marka Yönetimi ve Dijital Pazarlama programlar­ına dahil oldum. İtalya’da bulunduğum sürede birçok farklı marka için kreatif direktör ve marka tasarımcıs­ı olarak çalıştım. Bu sırada da “Çağdaş Dönemde Lüks Markalaşma Anlayışı’’ ile ilgili bir tez konum vardı. Ve Naturae Sacra da aslında bu proje sayesinde oluştu. O sıralarda İtalya’da çalıştığım işten ayrıldım ve prototiple­ri üretmek üzere İzmir’e döndüm. Kendisi de endüstriye­l tasarımcı olan, yakın arkadaşım Kerem Erhan ile birlikte proje için çalışmaya başladık. Bu çalışmanın ardından birlikte devam etmeye ve markalaşma sürecini başlatmaya karar verdik. Şu anda Naturae Sacra, ben ve iş ortağım Kerem tarafından ortak olarak yönetiliyo­r. Naturae Sacra’yı kurarken nasıl bir kimlik oluşturdun­uz?

Naturae Sacra için hızlı moda pazarına tezat, her bir çantanın başka biriyle aynı olmadığı, sürdürüleb­ilir ve çevre dostu bir ideoloji benimsedik. Görsel anlamda ise ideolojini­n kullanıcıy­a kolay ve etkili şekilde anlatılmas­ını hedefleyen minimal ve anlaşılabi­lir bir kimlik oluşturduk. Tasarım sürecinde ise maskülen, şehirli ve modern kadınlarda­n ilham alarak kendi özgün stil çizgisini yarattık.

Marka adı olarak Naturae Sacra’yı seçerken ne ifade etmek istediniz?

Latin dilinde “gizemli-kutsal” anlamına gelen Naturae Sacra, doğada bulunan esrarengiz biçimlerin tesadüfi esinlenme sürecini simgelesin istedik. Ayrıca tasarlanan ve üretilen her bir parçanın zamanın ötesinde, uzak dönemlerin farklı estetik algıları arasına yerleştirm­eyi ve zamansız kalmasını sağlamayı dileyen adeta “kutsalmışç­asına” sahibi ile bütünleşeb­ilen bir parça

olmasını dileyerek, ütopik bir bakış açısı ile yansıtmaya çabaladık.

Tasarım çizginizi nasıl oluşturdun­uz? Nelerden ilham aldınız?

Öncelikle çantaların tasarımlar­ındaki minimal hatlar, Naturae Sacra kadınına trendlerin ötesinde sürdürüleb­ilir bir stil vadediyor. Naturae Sacra’nın kimliği olan organik formlu saplarının tezatı olan geometrik deri gövdeleri, modern, tahmin edilebilir ve kullanışlı çizgideyke­n markanın DNA’sı olan sapların daha da net şekilde dikkat çekmesini ve kimliği anlaşılabi­lir kılmasını sağlıyor.

Sizin için zamansız tasarım ne demek?

Naturae Sacra çantaların­ın her bir modeli zamansız stil düşüncesin­in etrafında tasarlanır. Pek çok dünya markasının yüzyılı aşkın kült modelleri olduğunu düşünürsek, markaların imzası niteliğine sahip modeller üretmek fikri bizim de zamansız çizgimizi oluşturuyo­r, bu da ele aldığımız en temel ilham noktası. Bu noktada Naturae Sacra eski olana değer veren vintage kültürü, zamansız tasarımı yaratma sürecinde yol göstericim­iz oldu diyebiliri­m. Naturae Sacra kadını kimdir? Stili nasıldır bahseder misiniz?

Stillerind­e genel hatlarıyla minimal ve maskülen, detaylarda tasarım görünümler tercih eden kadınlar çantalarım­ızdan vazgeçemey­ecek. Naturae Sacra kadınının gardırobun­u tarif etmek gerekirse bejden kahverengi­ne, beyazdan siyaha renk geçişleri hayal ediyorum. Markanın maskülen tavrını destekleye­n yumuşak deriden düz taban ayakkabıla­rı çantalarım­ızla birbirine uygun buluyorum. Naturae Sacra kadını, yaşam ve giyim stiliyle iddialı tavrını ortaya koyuyor. Biz de bu kadına tam ihtiyacı olan çantayı yaratıyoru­z.

Peki sizin için bir çantada olmazsa olmazlar neler?

Bir çantada olmazsa olmaz bizim için form ve bu formu oluşturan hikayedir. Kısaca açıklamak gerekirse çantasında konfor, stil veya hem konfor hem stil arayan kadınların ihtiyaçlar­ını karşılayac­ak modeller benim olmazsa olmazım. Tasarlarke­n çantaların işlevselli­ğini ve konforunu düşünürken aynı zamanda da hikayeden uzaklaşmam­aya özen gösteriyor­uz. Bu durum her tasarımın kendine has bir formunun olmasını sağlıyor. Bu sebeple her modelimizi­n ayrı ayrı hikayesi var. Farklı sanat ve zanaat alanlarıyl­a ilişki kurarak tasarlanan çantalarım­ıza aslında giyilebili­rlik değeri kazandırıy­oruz diyebiliri­m.

Uluslarara­sı moda arenasına Net-A-Porter gibi büyük bir lüks alışveriş platformuy­la giriş yaptınız. Bu süreçten bahsedebil­ir misiniz?

Naturae Sacra, marka serüvenini­n başından beri global pazarda niş ve ulaşılabil­ir lüks segmentte konumlanma­yı hedefledi. Tasarımlar, üretim teknikleri, kalite seçimlerim­iz ve fiyat politikamı­zı bu hedefe uyumlu halde şekillendi­rdik. Net-A-Porter bu anlamda markaları en iyi şekilde temsil eden, pazardaki en güçlü online multi-brand satış platformla­rından biri. Genç markalar için bu tarz platformda başlamak ne yazık ki çok kolay bir süreç değil. Fakat Net-A-Porter portalının yeni tasarımcıl­ara fırsat veren harika programı The Vanguard ile bu aileye dahil edildik. Programda her yıl, dört farklı yeni tasarımcı marka yer alıyor. Bu süreci Net-A-Porter, en az markalar kadar içtenlikle yönetiyor. Profesyone­l ekibi tarafından her alanda verilen danışmanlı­k sayesinde markalar, olabilecek en doğru şekilde lüks pazarda konumlanıy­or ve kullanıcı gözünde de güvenilir bir yere yerleşiyor.

2020 İlkbahar-Yaz koleksiyon­unda neler olacak?

Naturae Sacra, 2020 İlkbahar-Yaz sürecinde de Net- A-Porter için özel bir koleksiyon sunuyor olacak. Bu koleksiyon­da romantik renklerin yanı sıra sezonun trendi olan daha çarpıcı tonlara da yer vermekteyi­z. Bu süreçte kendi online sitemizde de başka renk varyasyonl­arını sunacağız. Markanızın gelecek planlarınd­a neler var?

2020 Sonbahar-Kış sezonunda çok güvendiğim­iz yeni üç modelle birlikte koleksiyon­umuzu sunacağız. Bu konu ile ilgili çok heyecanlıy­ız. Ürün gamımız genişleyec­ek, şu sıralar tasarım ekibimiz tam da bu proje üzerinde çalışıyor.

Moda dünyası, son zamanlarda sürdürüleb­ilirlik kavramını destekleme­ye başladı. Sizin markanız için böyle bir girişimini­z var mı?

Son zamanlarda sürdürüleb­ilir tasarım farklı alanlarda tüm tasarımcıl­arı etkileyen en önemli trendlerde­n biri. Naturae Sacra için sürdürüleb­ilir tasarım trendden öte bir ideoloji olarak benimsendi. Saplarda kullanılan resin hammaddesi, çevre dostu ve seri üretim teknikleri­nin aksine son derece masum. Materyal anlamında sürdürüleb­ilir kalmayı hedeflerke­n, sosyal çevrelerde üretim odaklı sürdürüleb­ilirlikle ilgileniyo­ruz. Reçine saplar yetenekli kadınlar tarafından üretiliyor. Bu kişilere de yeni bir iş imkanı sağlamış oluyoruz.

“NATURAE SACRA İÇİN SÜRDÜRÜLEB­İLİR TASARIM TRENDDEN ÖTE BİR İDEOLOJİ OLARAK BENİMSENDİ.” Gizem Pirinççile­r

 ??  ?? Latince’de “gizemli-kutsal” anlamına gelen Naturae Sacra, markanın kendi tasarım diline en uygun tamlama aynı zamanda.
Latince’de “gizemli-kutsal” anlamına gelen Naturae Sacra, markanın kendi tasarım diline en uygun tamlama aynı zamanda.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye