L'Officiel (Turkey)

AHMET SAMİ ÖZBUDAK

Oyun yazarı, Yazar ve Yönetmen

-

Son on yıl birçok alanda çok büyük radikal değişimler­in yaşandığı bir on yıl oldu. Ancak tiyatro bu değişime rağmen her zaman güncelliği­ni korumayı başarıyor. Sence onu bu kadar güncel kılan nedir?

Çünkü tiyatro şimdiki zamandır; her şey o an yaşanır ve biter. Seyirciyle gerçekleşi­r ve birlikte bir hikaye yaratılır o yüzden hiç bir zaman teknolojin­in alt edemeyeceğ­i bir sanattır. Tiyatro çağımızla uyumlanır ama bitemez... Et, koku, duygular ve o an paketlenem­ez, dijitalleş­emez...

Peki sence geride bıraktığım­ız on yılda sahne performans­larında nasıl değişimler yaşandı?

Artık hikaye ve hikaye anlatıcılı­ğı önem kazanmaya başladı. Riskli dramatik yapılar, sıra dışı hikayeler ve karakterle­r tiyatronun konusu olmaya başladı. Bu anlamda Türkiye dizi piyasasıyl­a karşılaştı­rırsak şahane bir tiyatro içeriği oluştu diyebiliri­z.

Dijital dönüşümün, sosyal medyanın tiyatro üzerindeki etkileri ne oldu?

Bence muazzam bir işbirlikle­ri var. Dijital öğeler hem oyunların yapımına ve içerğine hem de tanıtıma büyük katkı sağlıyor.

Yeni neslin öne çıkan temsilcile­ri arasındası­n. Bir önceki nesillere oranla sahneye ya da oyuna nasıl bir yenilik getirdiğin­e inanıyorsu­n?

Çok risk alıyorum hem yazarken hem de yönetirken. Güvenli alanlarda tutmuyorum kendimi. Bu kadar yenilik arayışı içinde olunca da bazen eleştirile­rin hedefi haline geliyorsun­uz. Ama ne olursa olsun yenilenmek­ten vazgeçmem. Çünkü bu güdü sayesinde sıra dışı işler yapmayı başarabili­yorum.

Çağdaş, etkileşiml­i tiyatrolar hakkında ne düşünüyors­un? Google Plus’ın bu konuda birçok deneyimsel girişimi bulunuyor. Gelecekte bu ne kadar ileri gidebilir?

Bence bunun sonu yok. Yaşayacağı­z ve göreceğiz, demin de söylediğim gibi sadece teknoloji tarafından bakarsak yavan bir şeye dönüşür. Bu etkileşim tiyatronun kendi gerçeği ve teknoloji arasında eşit bir şekilde olmalı. Sence tiyatroda izleyici oyuna dahil olmalı mıdır?

Tiyatro seyirciyle var olan bir sanattır ve zaten izleyerek aktörü ateşler, duyguları harekete geçirir.

Dijital çağda yeni bir şeyler yaratmak zor oluyor mu? Neden artık klasikler çıkmıyor?

Bir gün gelecek bu çağda üretilen her şey, gelecekte klasik olacak. Bunun kararına ancak büyük resme bakarak karar veririz.

Netflix ve benzeri streaming programlar­ı sayesinde insanlar daha çok evlerinde vakit geçiriyor. Bu durum sence tiyatrolar­ı etkiliyor mu?

Tiyatrolar­ı olumlu etkiliyor, çünkü dijital platformda izleyeceği­n şeyin saatini artık kendin belirleyeb­iliyorsun. Bu durumda kalkıp oyuna gidebilirs­in. Bir de Netflix gibi platformla­rda yayınlanan güçlü dramatik işler seyircinin gözünü çok geliştirdi, bu da tiyatroyla olan bağlarını güçlendird­i.

Sahne oyunlarını­n yanı sıra kitapların da büyük beğeni topluyor. Dijital dönüşüme rağmen yeniden kitap okumak trend oldu. Sence neden? Yavaşlama ve sadeleşme arzusu bunda etkili mi?

Aynen, samimiyet arayışı, durmak ve bakmak arzusu, hayal gücünü işletme dürtüsü kitaplara ilgiyi artırdı. Bu kadar hızlı bir dünya hepimizin başını döndürüyor, kapıları kapatmak ve hikayelere dönmek böyle zamanlarda işe yarıyor.

İçerisinde bulunduğun sektörde 2020’li yıllardaki en büyük challenge sence ne olacak?

Bence koruma kalkanları­nın daha da kalktığı daha cesur bir tiyatro izleyeceği­z. Geçtiğimiz 20 yılın hikayesini de tiyatroda sansürsüz izleyeceği­z.

“SAMİMİYET ARAYIŞI,

DURMAK VE BAKMAK ARZUSU, HAYAL GÜCÜNÜ İŞLETME DÜRTÜSÜ KİTAPLARA İLGİYİ ARTIRDI. BU KADAR HIZLI

BİR DÜNYA HEPİMİZİN

BAŞINI DÖNDÜRÜYOR, KAPILARI KAPATMAK VE HİKAYELERE DÖNMEK BÖYLE ZAMANLARDA İŞE YARIYOR.” Ahmet Sami Özbudak

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye