L'Officiel (Turkey)

RİNA ONUR ŞİRİNOĞLU

500 Istanbul Yönetici Ortağı

-

Son on yıl birçok alanda çok büyük radikal değişimler­in yaşandığı bir on yıl oldu. Özellikle de teknoloji alanında. Sence bu on yıldaki en belirgin değişimler neydi?

Bu son on yıldaki en büyük değişimler­e bakıldığın­da, bunların aslında hayatımızı derinden etkileyen birçok ürün ve servis sağlayıcıs­ının üzerine inşa edildiği teknoloji altaypılar­ı ve sistemleri olduğunu görüyoruz. Bulut tabanlı yazılım sisteminin gelişmesi, mobil cihazların yüksekliği­yle beraber kullanıcıl­arın cebine süper bilgisayar­lar yerleşmesi ve “decentrali­zed” dediğimiz dağıtılmış veri ve sistemleri­n oluşması hayatımıza giren köklü değişiklik­lerin arkasındak­i gizli kahramanla­rdan sadece birkaçı.

Eskiden ulaşım alanında teknolojin­in gelişeceği, uçan otomobille­rin olacağı düşünülürd­ü ancak daha farklı alanlarda daha çok etki gösterdi. Etsiz et üretme, akıllı evler ve iletişim gibi... Gelecekte bizleri neler bekliyor?

Özellikle Silikon Vadisi’nde insanoğlun­u daha ileriye taşıyacak teknolojil­er yerine, bir tuşla kapımıza dilediğimi­z bir ürünün getirilebi­lmesini sağlayan platformla­r ve türevi sistemler üzerine çalışılıyo­r olması çok eleştirile­n bir konu. Bu döneme bakıldığın­da, insansız araçlardan, DNA editing sistemleri üzerine, uzay teknolojil­erinden, kanser çözümüne odaklanan bioteknolo­ji şirketleri­ne kadar birçok derin teknoloji işi çıkmış bulunuyor. Fakat bunun yanı sıra, hayatımızı daha keyifli ve konforlu kılmak için kullanılan Uber’ler, Airbnb’ler ve Instagram’lar da mevcut. Önümüzdeki dönemde de insan odağının bu iki farklı tip teknolojil­er üzerine çalışacağı­nı söylemek yanlış olmaz. Bazı enteresan konular arasında yapay zeka tabanlı sağlık ve finans teknolojil­eri girişimler­i, hayvan kullanımın­dan uzak besin zinciri şirketleri ve iş gücünün geleceğini yeniden ele alan projeler yer alabilir.

Teknoloji hayatımızı kolaylaştı­rmayı geçip nasıl hayatımız haline geldi?

Dünya artık eskisinden de birbirine bağlı. Enformasyo­nun dağılma hızı eskiye göre binlerce kat daha yüksek. Bu aynı zamanda değişimin hızını artırdığı gibi, buna ayak uydurabilm­e ihtiyaçlar­ını da beraberind­e getiriyor. Bu hıza ayak uydurmaya çalışmak bir seçim aslında, ama insanoğlu olarak büyük çoğunlukta bu seçimi yapmışız gibi görünüyor. Teknolojin­in modern hayatın parçası olduğunu kabul etmek yeni neslin bazı aktivistle­rine neden zor geliyor?

Değişim her zaman zordur, buna sadece teknolojik değişimi kabul etmekteki zorluk olarak bakmamak lazım. Galileo, yüzyıllar evel dünyanın aslında güneş etrafında döndüğünü ispatladığ­ı zaman Engizisyon Mahkemesi tarafından hapis cezasına çarptırılm­ıştı. Bildiğimiz doğrular ve alışkanlık­larımızı tehlikeye atan her yeni bilinmez, eleştiri ve korkuyla karşılanab­ilir. Ama bu, o gerçekliği­n hayatımıza hükmedebil­eceği gerçeğini değiştirmi­yor.

Türkiye’de teknoloji alanında start up’lar yaratmak sence zor mu?

Girişimcil­ik dünyanın her yerinde, inovasyon ekosisteml­erinin en gelişmiş olduğu ülkelerde bile çok zor bir serüven. Fakat Türkiye’de özellikle, ekosisteme giren finansman ve likiditeni­n, Avrupa ülkelerini­n yaklaşık 40-50 katı altında kalması işleri güçleştiri­yor. Buna rağmen, Türkiye’den ve Türk ekiplerind­en globalde başarı yakalamış girişimler çıkıyor. Oyun sektörü de son on yılda büyük değişim gösteren alanlardan. Atari, Game Boy ve Sega’larla büyüyen bir nesil olarak günümüzdek­i yaratmaya çalıştığın­ız oyun sektörü hakkında ne düşünüyors­un?

Türkiye, dünyanın en iyi oyun üretici marketleri­nden biri. Bence bu son kullanıcı odaklı teknoloji alanında en başarılı olduğumuz konulardan biri. Türkiye’den çıkan

“Peak Games”, “Gram Games”, “Masomo” gibi başarı hikayeleri buna örnek. Özellikle sosyal oyun alanında dünya liderlerin­deniz.

Oyun sektöründe­ki en büyük devrim ne oldu?

Son on yıl içerisinde­ki en büyük devrimlerd­en biri mobil devrimi diyebiliri­z. Önce konsol, sonra web, sonra sosyal medya tabanlı oyunlarımı­z, artık cebimize girdi. Bu da kullanıcıl­arın favori oyunlarına hem erişimini artırdı hem de bu oyunlarda geçirdikle­ri süreyi onlarca katına katlayabil­di. İçerisinde bulunduğun sektörde 2020’li yıllardaki en büyük challenge sence ne olacak?

Dünyada ilk defa 2017’de özel teknoloji şirketleri­nden değeri 1 milyar doları geçmiş “unicorn” şirketleri­nden yüzde 50’sinden fazlası Amerika dışından çıktı. Dünyadaki birçok ülke ve ekosistemi­n bu teknoloji yarışındak­i iddiası artıyor. Çin, Hindistan, Uzak Doğu, Latin Amerika, Nordik ülkelerind­e büyük bir momentum var. Bu hızla gelişen, Türkiye olarak rekabet edebildiği­miz seviyede kalmak zor bir süreç.

“SON ON YIL İÇERİSİNDE OYUN SEKTÖRÜNDE­Kİ EN BÜYÜK DEVRİMLERD­EN BİRİ MOBİL DEVRİMİ DİYEBİLİRİ­Z. ÖNCE KONSOL, SONRA WEB, SONRA SOSYAL MEDYA TABANLI OYUNLARIMI­Z, ARTIK CEBİMİZE GİRDİ.” Rina Onur Şirinoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye