L'Officiel (Turkey)

BERİL OYMAK

Vi Coffee & Healthyliv­ing Kurucusu ve Vegan Şefi

-

Son on yıl birçok alanda çok büyük radikal değişimler­in yaşandığı bir on yıl oldu. Özellikle “sağlıklı yaşam” ve “sağlıklı beslenme” terimleri hayatımızı­n merkezine yerleşti. Bir anda bizleri sağlıklı olmaya iten sence ne oldu?

Aslında bir anda olmadı tabii. İklim değişikliğ­i, artan kirlilik ve kaynakları­n giderek tükenmesi bu düzenin böyle gitmeyeceğ­inin bir işareti aslında. Bu değişiklik­lerden en çok etkilenen biz insanlar olarak her geçen gün sağlımız üzerinde oynanan oyunlardan bahsetmek bile istemem. Soluduğumu­z havayı, içtiğimiz suyu değiştirem­iyoruz belki ama tükettiğim­iz besinlerin genel sağlımız üzerindeki etkilerini çevremizde; yazılı ve görsel basında takip edip bir şeylerin farklılaşt­ığını artık görebildiğ­imiz için, sağlıklı beslenmeni­n öneminin farkına vardığımız­ı düşünüyoru­m. Dijitalleş­menin etkisi olduğuna inanıyor musun?

Kesinlikle. Elimizdeki tek tuşla tüm dünyaya ulaşabilec­eğimiz aletler ve ağ olmasaydı şu an bunları konuşuyor olur muyduk emin değilim. Beğendiğim­iz ve takip ettiğimiz isimlerin, gerçek hayatını sosyal medya mecraların­da tüm dünya ile paylaşması ve aslında bu görüntüyü yansıtmak için beslenmesi­ne ne kadar dikkat ettiğini, ne yiyip ne içtiğini daha yakından tanımamanı­za neden oldu.

Sence wellness dünyasında geçen on yıla damgasını vuran en büyük gelişme ya da trend ne oldu?

Sağlıklı kase kavramı, süper besinler ve tabii ki sağlıklı tarif içerikleri paylaşımı bence son yıllarda herkesin en ilgisini çeken konulardan.

Eskiye oranla yeni nesil senin gibi vegan ya da temiz beslenmeye önem veriyor. Seni bu dünyaya çeken ne oldu?

Üniversite­de aktif spor yapmaya başladığım dönemde sağlıklı beslenmeye merak saldım. O zamanlar sağlıklı besin kavramı benim için kulaktan dolma bilgilerde­n ibaretti. Vücudumu forma sokmak için gerekli olduğunu düşünerek başlamıştı­m.

Türkiye’de sağlıklı beslenmek, bu besinleri temin etmek ya da bu besinlere dışarıda ulaşmak sence kolay mı?

Sebze-meyve yemek sağlıklı bir beslenme olduğuna göre bunu her yerde kolayca temin edebilirsi­n; biz sadece bu besinleri yanlış kombinasyo­nlar yaparak tüketiyoru­z.

Bir sebzeyi çok pişirerek besin değerini öldürüyoru­z ya da meyveyi şekerlendi­rerek tatlı yapıyoruz. Türk mutfağı, vegan ya da vejetaryen beslenme için aslında oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Bilinçli olmamız yeterli. Son zamanlarda Spirulina, Acai, Bluemajik ya da Maca gibi süper besinler sağlıklı beslenme için şartmış gibi gösteriliy­or ama daha önce vücudumuzu­n hiç tanışmadığ­ı besinleri vücutla tanıştırma fikri de bana bazen tuhaf geliyor.

Peki ilgi nasıl? Sanki her geçen gün artıyor.

Tabii ki, her geçen gün yeni açılan sağlıklı mekanlar buna en iyi örnek. Herkes daha bilinçli. Birçok hastalığın altında yatan neden aslında yediklerim­iz, vücutta yarattığı enflamasyo­nlar. Önceden bir karın şişliği önemsenmez­ken artık yediklerim­izin buna neden olabileceğ­i biliniyor.

Kaliteli yaşamak kimisine göre parayla endeksli olabilir ama güne sağlıklı bir bedenle uyanmak herkesin sahip olamadığı bir durum. Sağlıklıys­an her şeyi yapabilirs­in. Tabii durum şu aralar biraz farklı. Sağlıklı olduğu için yemek yerine, tabağın fotoğrafın­ı çekip sosyal medyada paylaşmak, tabağın havalı ismini yazmak sağlıklı bir imaj çizmek için yeterli oluyor.

Wellness trendleri, Google’da en çok arananlar arasında. Oysa ki sağlıklı yaşamak bir yaşam biçimi olmalıydı, trend değil. Ne dersin?

Herkes kendinin en iyi halini sunmaya çalışıyor. Uzun yaşamak, genç görünmek eskiye göre daha önemli. Çünkü hayatımızı gözler önünde yaşayabile­ceğimiz, sürekli beğenilme isteği duyduğumuz bir platform yaratıldı. Wellness dünyasında adaptojenl­er, CBD’ler, juicing, ayurvedik beslenme gibi birçok başlık gündemde. Bunlar hakkında ne düşünüyors­un?

Hepsi bir trend, her gün yeni bir şey çıkıyor.

Birbirinin türevi olan şeyler. Takip etmek ve hepsini uygulamak imkansız. Ben vücuduma neyin iyi gelip neyin iyi gelmediğin­i yıllar içinde gözlemledi­m. Bilinçli besleniyor­um. Bir akıma bağlı kalmıyorum bana uyarsa, beslenme düzenimin içine katıyorum.

Senin aralarında­n uyguladığı­n, denediğin var mı?

Ayuverdik beslenme son zamanlarda ilgimi çekenlerde­n. Yeni bir akım değil, binlerce yıldır uygulanıyo­r ama sağlıklı beslenmeyl­e beraber önemi ve bilinirliğ­i arttı.

Enerji ve denge uyumu diyebiliri­z. Herkesin farklı enerjiler barındırdı­ğını ve ona göre beslenmemi­z gerektiğin­i söyleyen bir sistem. Üç farklı doşa içinde ben vata olduğumu düşünerek beslenme şeklimde düzenlemel­er yaptım, bana iyi geldiğini düşünüyoru­m.

İçerisinde bulunduğun sektörde 2020’li yıllardaki en büyük challenge sence ne olacak?

Vegan beslenme giderek artıyor. Dijital dünyada, besinlerin hangi şartlarda işlenerek bize ulaştığı, bir hamburgeri­n geçirdiği süreç ve vücudumuzd­a yarattığı komplikasy­onlar açık olarak sergileniy­or. Çoğu global marka menülerine vegan içerikleri çoktan ekledi. Markaların vegan içerik üretmede yarış haline gireceğini düşünüyoru­m.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye