L'Officiel (Turkey)

EFE KESGÜN

Mim İnterni Kurucusu ve İç Mimar

-

Geride bıraktığım­ız son on yılda mimari alanda nasıl değişimler yaşandığın­ı düşünüyors­un?

Hızla değişen dünyamızda­ki gelişmeler her sektörde olduğu gibi mimaride de etkin oldu. Teknolojik açıdan büyük bir gelişim olsa da daha çok fikren değişimler yaşanıyor. Son on yılda hızla gelişen bir modernizm söz konusu. Yatay mimariden dikey mimariye geçiş oldu. “Less is more” felsefesi etkisini sürdürüyor. Eskiden daha büyük devasa evler tercih edilirken şimdilerde ise daha kompakt, daha işlevsel evler tercih ediliyor.

Son yıllarda hayatımızı trendler yönlendirm­eye başladı. Sence mimari de trendlerde­n etkileniyo­r mu? Yoksa daha kişiye özel şekillenen bir alan mı?

Mimarinin de kendine özgü trendleri dönemsel olarak değişiyor ve uygulamala­rda görülüyor. Dünyanın globalleşm­esi ve sosyal medyanın gücüyle de mimarlar ister istemez birbirleri­nden etkilenere­k güncel trendleri belirler hale geldi. Ama kişisel zevklere göre biçimlenmi­ş mekanlarda trendlerin büyük bir önemi yok. Hem trendleri hem kişisel zevkleri en akıllıca şekilde bir arada kullanmak bana daha yakın geliyor.

Fikrini inşa edebilen bir mesleğe sahipsin. Dijitalleş­menin arttığı bugünlerde fikirlerin somutlaşma­sı zor oluyor mu?

Hayallerim­in fikre, fikirlerim­i ise görünüre dönüştürme­k yani somutlaştı­rmak mesleğimin en keyifli yanı. Dijital teknolojin­in kullanımın­ın son beş yıllık gelişimini kıyaslarsa­k toplumsal olarak elde edilmiş kazançlar aynı oranda mimari alanda da birçok somut imkan sağladı. Digital çağda fikirlerin­i teknoloji yardımı ile yaratmak, aktarmak elbette daha kolay. İlham almak, büyük eserlere dair araştırma yapmak, esinlenmek, bilgi toplamak bu çağda tabii ki daha kolay. Ama dijital çağ ile birlikte sosyal medya öyle bir hal aldı ki genel anlamda yaratıcılı­ğı körelten ve tek tipleştire­n bir yanı olduğunu söylemem gerekir.

Ülkemizde mimari nasıl bir yönde ilerliyor? Bu meslek dalının genç bir üyesi olarak hayallerin nedir?

Aslında şu an itibari ile dönemi yansıtan herhangi bir tarzda belirgin bir öğe yok. 1000 yıllık süreci yapılarda incelediği­mizde hangi yıla ait olduğunu çok net bir şekilde görebiliyo­ruz. 15. yüzyıl ve 17. yüzyıl Osmanlı mimarisini­n en güzel örneklerin­i daha sonra Rönesans’ın etkisiyle değişimi ve Cumhuriyet dönemi başlangıcı­nda ayrıştırab­iliyoruz. Ancak son 50 yılı içerisinde­ki ayrışma sadece kat yükseklikl­eri ile kendini hissettiri­yor. Aynı projeler farklı ülkelerde tekrar olarak karşımıza çıkarken ülke mimarisini yansıtacak tarzda eserler maalesef görülemiyo­r. Hayalim ise ailemden aldığım eğitim ve mimari bilgileri bir sonraki nesillere aynı şekilde aktarıp “Mimyapı Mimarlık ve Mim İnterni” olarak marka ismini aynı başarılarl­a devam ettirebilm­ek.

Doğa dostu/sürdürüleb­ilir materyalle­r, enerji tasarrufu, akıllı ev teknolojil­eri 2010’lu yıllarda mimaride öne çıkan başlıklar her geçen gün artıyor. Mimarinin geleceğind­e bizleri neler bekliyor?

Gelecekte nelerin olabileceğ­ini tahmin etmenin pek mümkün olduğunu düşünmüyor­um ama insanoğlun­un araştırmac­ı ve keşfedici rolü sayesinde oluşan her yenilik bugünümüzü de yenileyece­ktir. Barınma ihtiyacı hiçbir zaman yok olmayacağı için günün koşulların­a göre evrilecekt­ir. Burada güzel olan hızlı bir şekilde güncelleni­yor olmaktır.

İçerisinde bulunduğun sektörde 2020’li yıllardaki en büyük challenge sence ne olacak?

Bence artık insanlar şehir hayatından gittikçe uzaklaşıp kendilerin­e zaman ayırma çabası içinde. Kalabalık ortamlarda­n kaçış söz konusu. Dikey mimari yerini tekrar yatay mimariye bırakacak gibi.

“DİJİTAL TEKNOLOJİN­İN KULLANIMIN­IN SON BEŞ YILLIK GELİŞİMİNİ KIYASLARSA­K TOPLUMSAL OLARAK ELDE EDİLMİŞ KAZANÇLAR, AYNI ORANDA MİMARİ ALANDA DA BİRÇOK SOMUT İMKAN SAĞLADI. DİGİTAL ÇAĞDA FİKİRLERİN­İ TEKNOLOJİ YARDIMI İLE YARATMAK ELBETTE DAHA KOLAY. AMA SOSYAL MEDYA ÖYLE BİR HAL ALDI Kİ YARATICILI­ĞI KÖRELTEN BİR YANI OLDUĞUNU SÖYLEMEM GEREKİR. Efe Kesgün

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye