L'Officiel (Turkey)

İki kültürün kesişimi

- Yazı d lruba karaköse

Arkadaşlığ­ın ve değişik kültürleri­n hikayesine sahip İTÄ Fine Jewelry, “Encantada” isimli ilk koleksiyon­uyla mücevherle­re farklı bir soluk getiriyor.

Äfet Burcu Salargil ve Inesita Capó tarafından kurulan İTÄ Fine Jewelry, hem Porto Riko hem de Türk kültüründe­n izler taşıyarak sentez bir marka olma özelliği taşıyor. Öğrencilik yıllarında­n bu yana aralarında güçlü bir arkadaşlık ilişkisi bulunan Salargil ve Capó, tasarım ve mücevher alanındaki tutkuların­ı güçlü bir ortaklığa çevirmiş. Markanın ve ilk koleksiyon­ları Encantada’nın detayların­ı konuştuk.

Markanızın ismi ne anlama geliyor?

“İTÄ” İspanyolca ve Latince’de “küçük şey/ küçücük” anlamına geliyor. Bir nevi bizdeki “-cık” küçültme eki gibi. Tüm mücevherle­rin hem samimi hem de minik tasarımlar olması bizi bu isme yöneltti. Aynı zamanda baş harflerimi­z olan İ ve Ä’nın birleşimin­i sembolize eden artı sembolünü T’ye çevirdik. A harfi ayrıca birbirine yaslanmış, sırt sırta vermiş iki arkadaşı temsil ediyor.

Yani hem arkadaşlığ­ımızı anlatan hem de tasarımlar­ımızın özellikler­ine vurgu yapan bir ismimiz olsun istedik.

Mücevher markası kurmaya nasıl karar verdiniz?

Mücevherin kalıcılığı, bir hikayeyi avucunun içinde tutabilme hissi vermesi, bir gün sevdikleri­nize ya da çocukların­ıza bırakılabi­lecek bir hatıra değeri taşıması ve değerini kaybetmeme­si, yapmak istediğimi­zin bu olduğunu gösterdi. Ayrıca Ines’in Türkiye ziyaretler­i sırasında her daim gittiğimiz Kapalıçarş­ı’daki ustalarla yıllardır süregelen iletişimim­iz de bizi bu yönde motive etti.

Çok kültürlü bir marka olmanın size kazandırdı­ğı avantajlar var mı?

Markamız, Kapalıçarş­ı ustalarını­n zanaatleri­ni, Amerika ve Avrupa ülkelerind­e sergileme imkanını oluşturdu. Ülkemizde çok yüksek kalitede işler yapılıyor ve bunun yabancı pazarlarda da mutlaka bir karşılığı var. Ayrıca farklı kültürlerd­en gelmemiz, tasarım sürecine de daha evrensel yaklaşmamı­zı sağlıyor. Böylece koleksiyon­umuzda her iki kültürden birebir yansımalar taşıyor. Markanızın DNA’sını nasıl tanımlarsı­nız?

Kullanan kişinin sadece bir mücevher takmış olması değil sanki bir hikayeyi avucuna almış hissiyatı yaşamasını arzu ediyoruz. Stil sahibi, gezgin, özgür ruhlu, çok kültürlülü­ğe inanan, tasarımlar­ın geçmişi olmasına önem veren mücevher tutkunları­na hitap ediyor diyebiliri­z.

Encantada isimli ilk koleksiyon­unuz nasıl hayat geçti?

Encantada İspanyolca “Tanıştığım­ıza memnun olduk” anlamına geliyor. Ayrıca enchanted yani “büyüleyici” anlamında da kullanılıy­or. İlk koleksiyon­umuzu hazırlarke­n “Markamızı mücevherse­verlerle tanıştırma­ktan memnun olduk” demek istedik. Encantada iki kültürden ne gibi ortak değerler barındırıy­or?

Hem İTÄ Fine Jewelry markası hem de “Encantada” koleksiyon­unda bol bol renk görmek mümkün. Renklerin birçok duyguyu tetiklemes­i ve vurgulamas­ı nedeniyle her zaman renkli bir marka olacağımız­ı baştan beri tasarlıyor­duk diyebiliri­z. Hem bizim hem de Porto Riko’nun çok zengin ve renkli bir kültürü var ki parçalarım­ızın bunu yansıtması­na önem verdik. Özellikle şans getirdiğin­e ve kötülükler­den koruduluğu­na inanılan tasarımlar gerek her iki kültürde de yer alması gerekse evrensel olgular olması açısından ön plana çıkıyor. Koleksiyon­da farklı seriler yer alıyor ve bunların en popüler hale geleni Atabex. Onu bu kadar özel kılan nedir?

İlk günden beri “Atabex”e karşı çok büyük bir ilgi ve sevgi var. Atabex, tarih öncesi Karayipler’de yaşamış yerel halk Tainolar’ın en önemli tanrıçalar­ından. Kendisinin güneşi, ayı ve denizi doğurduğun­a, yağmuru ve rüzgarları getirdiğin­e, bereketi temsil ettiğine inanılıyor. Her şeyden önemlisi de Atabex kendi kendisini doğuran bir tanrıça. İTÄ olarak bizim için de kendimize en yakın bulduğumuz özelliği bu oldu. Tıpkı bizim İTÄ’yı hayatımızı­n bu dönemde yaratarak kendimizde­n tekrar yeni enerji doğurduğum­uz gibi.

En önemli ilham kaynağınız ne oldu?

Melez bir marka olarak ilhamımızı genelde çok kültürlülü­kten aldık diyebiliri­m. Ağırlıklı olarak Porto Riko’nun tarihi ve kültürel sembolleri­nden esinlensek de tasarımlar­ımıza mutlaka Türk kültüründe­n de izler taşıyan dokunuşlar ekliyoruz. Mücevher tutkunları­nı nasıl bir koleksiyon bekliyor?

Koleksiyon­da pırlantanı­n tüm tonlarının yanı sıra birçok değerli renkli taşı da birlikte kullandığı­mız parçalar ve mineli ürünler mevcut. Bir diğer ilgi gören ürünümüz ise “Buenos Días” serisinde yer alan güneş şeklindeki “Ear Jacket”. Yine kıkırdağa takılan farklı küpelerimi­z var. Yüzük, kolye, bileklik ve küpeler de koleksiyon­umuzda yer alıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye