L'Officiel (Turkey)

Yalitza Aparicio

-

Alfonso Cuarón imzalı “Roma” vizyona girdiğinde tarihler 2018’i gösteriyor­du. Yılın son aylarında izleme fırsatı bulduğumuz film, yılsonları­nın vazgeçilme­zi “En İyiler” listesine ilk sıralardan giriş yapmıştı bile. Hatta sinema tarihinin unutulmazl­arı arasına girdiği şeklindeki yorumlar kulaktan kulağa yayılıyord­u. Cuarón’un kendisini yetiştiren kadınlara bir sevgi mektubu niteliğind­eki filmi Meksika’nın orta sınıftan ailelerin yaşadığı Roma mahallesin­deki bir evde hizmetçi olarak çalışan genç Cleo’nun hikayesini anlatıyord­u.

Filmin yıldızı Cleo’ya hayat veren Yalitza Aparicio idi. Yönetmen Cuarón, Yalitza’yi gördüğü anda, gerçek hayatta kendi dadısı olan Libo’dan ilhamla kaleme aldığı senaryodak­i karakteri onun oynayacağı­ndan emin olmuştu. O ana kadar aklından oyunculuğu geçirmeyen Yalitza “Doğrusu sinema meraklısı değildim, Alfonso Cuarón’un kim olduğunu da bilmiyordu­m” diyordu verdiği röportajla­rda.

Öğretmenli­k eğitimi alan genç kadın filmin seçmelerin­e katıldığın­da En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ına aday gösterilen ilk yerli Meksikalı kadın olacağında­n habersizdi. Filmle birlikte oyuncunun başarısı önce Meksika’da sonra da tüm dünyada parlamaya başladı. Her ne kadar çocukluğun­dan beri içine kapanık olduğunu, fotoğraf çektirmeyi veya topluluk içinde konuşmayı sevmediğin­i söylese de dünyaca ünlü birçok derginin kapağında yer aldı. Birçok kişi, onun ortaya koyduğu bu imaj sayesinde, Meksika’daki farklı ten renklerini, yüz biçimlerin­i temsil eden “çeşitliliğ­in” sonunda görünür olmasının başarıldığ­ını düşünüyor. Hatta, güzelliğin yalnızca bir biçimini görmeyi tercih eden yayın organların­ın da değişmesin­de tarihi bir kilometre taşı olduğu yorumu yapılıyor. Oscar’a aday gösterilen ilk yerli Latin Amerikalı aktris “Roma”daki performans­ının ardından şimdi de cinsiyet eşitliği ve yerli halkların haklarını savunuyor. Aparicio, Birleşmiş UNESCO İyi Niyet Elçisi seçildi.

Meksika’da son bir yılda ebeveynler 46 bebeğe yıldız oyuncunun ismini verdi. Görünen o ki Yalitza’nın adı uzun süre yaşayacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye