L'Officiel (Turkey)

Hep daha ileriye

Yeni nesil mücevher anlayışını aşılayan ve son zamanlarda piercing trendine kendi yorumunu katan Milka Karaağaçlı, markası Kısmet by Milka ile hem çok özgün hem de zamansız...

- Röportaj d lruba karaköse Fotoğraf özkan önal

Neiman Marcus, Saks Fifth Avenue, Selfridges, Harvey Nichols gibi dünya çapında prestijli mağazalard­a yer alan Kısmet by Milka, Zorlu Center’daki yeni mağazasıyl­a sanat ve tasarımı bir araya getirerek farklı bir deneyim sunuyor. On yıllık başarısını­n arkasında neler saklı olduğunu ise bu dünyanın mimarı Milka Karaağaçlı’nın kendisi anlatıyor.

Mücevherci­liğin sizin için bir kariyer alanı yaratacağı­nı ilk olarak ne zaman keşfettini­z?

14 yıllık kariyerimi terk edip sıfırdan bir yolculuğa çıkmak, hayatımda aldığım en büyük kararlarda­n biriydi. 2009 krizinde Türkiye’de hiç olmayan bir kategoriyi yaratma ve büyütme hayali oldukça zor bir ödevdi. Ancak kuyumcular ülkesi olan Türkiye’de department store’dan mücevher almak alışkanlık değildi. Yani bir şekilde meydan okumam ve istek uyandırmam şarttı. Tasarladığ­ım, Aşk’ı Memnu’daki Bihter kolyeleri Türkiye’yi yerinden oynattı ve bir noktada Türkiye’deki mücevher algısı değişmeye başlamıştı. Geriye dönüp 10 yıla baktığımda görüyorum ki hep var olana baş kaldırmışı­m, hep yeniyi aramışım ve ilerlemek istemişim.

Kısmet by Milka’nın çizgisini nasıl tanımlarsı­nız?

Tasarım ve dolayısıyl­a mücevher stilim ilk başladığım günden beri çok net. Sade ama dikkat çeken, basit ama kendini gösteren ve farklılığa imza atan. Mesaj karmaşasın­dan yoksun, direkt mesaj veren mücevherle­r benim stilimi yansıtıyor. Çok takarsın fazla durmaz, az takarsın ben buradayım der. Modası geçmez, gece de takılır gündüz plajda da.

Sizce Kısmet by Milka’yı farklı kılan ne?

Özgün tasarım gücü, meydan okuyabilme­si, cesareti ve ilerlemeye, geleceğe olan inancı.

Kısmet by Milka’nın en ikonik parçası hangisi?

2009’da yaptığımız göz koleksiyon­unu 10. yıl için yeniden

yorumladık. Bu koleksiyon son bir yıldır çok ön planda. Cesur, konuşan, yeni nesil gözler... M monogram yüzük de ikonik parçalarım­ızdan biri...

Sizin için bir koleksiyon hazırlarke­n olmazsa olmaz elementler neler?

Kesinlikle özgün bir hikayesi olması. Bir önceki koleksiyon­dan tasarım anlamında ileriye gidebilmes­i ve tabii farklı kullanımla­ra olanak tanıyabilm­esi.

Koleksiyon temalarını neye göre belirliyor­sunuz?

Bunu tamamıyla içgüdüleri­mle yönetmeye çalışıyoru­m. Bende neler iz bırakmış, güncel olan ne, neyin özlemini çekiyorum…Ona göre bir kavram veya tema belirliyor­uz. Bir de o temanın üretken yani doğurgan olması gerekiyor. Bizim için önemli olan dünyada iz bırakmak, ilham almak ve ilham vermek.

En çok nelerden ilham alırsınız?

Tasarımlar­ımı yapmaya başlamadan önce bir duygu ararım. Çevremdeki her şeyi iyice taramaya çalışırım. Kadınlar hakkında hem düşünürüm hem de çevremdeki insanlarla tartışırım. Sonra tasarıma başlarım. Yani önce niyet gelir. Sonra denemeye başlarız. İlham kısmında kesinlikle doğadan besleniyor­um. Kadının, insanın doğası...Yani yaşadığı iklim. Zihnimizin, ruhumuzun coğrafyası nasıl? Onun üzerine düşünüyoru­m.

Pek çok lokasyonda mağazanız bulunuyor ve şimdi de Zorlu Center’dasınız. Burada bir mağaza açmaya nasıl karar verdiniz?

10. yılımızda tasarımı yeni bir flagship mağazayla taçlandırm­ak istedik. Herkes Londra, Dubai beklerken biz markamızın doğduğu ve en büyük ilham kaynağımız İstanbul’u seçtik. Zorlu, ferah, modern ve yeni nesil bir alışveriş merkezi. Yeni mağazamız diğerlerin­e göre çok daha büyük, rahat, farklı deneyimler barındıran, ilham verici, tutkulu, müşteriler­imizle bağ kuran ve sürprizler­e açık olması düşüncesiy­le tasarlandı.

Bu mağazanın diğerlerin­den öne çıkan farkları neler?

Yeni marka kimliğimiz­in ve konseptimi­zin ilk kez gösterildi­ği mağaza...En önemli farklılığı ise moda ve sanatın uyum içinde buluşması. Vitrinimiz­in bir tarafında ünlü Türk medya artisti Ozan Türkkan’ın eserini sergilerke­n diğer tarafında kendi tasarımlar­ımızı sunuyoruz. Mağazada aynı zamanda bir piercing stüdyosu var. American Profession­al Piercers Associatio­n’dan onaylı, özel piercing küpeleriyl­e ve tamamen hijyenik bir ortamda, piercing uzmanlarıy­la çalışıyoru­z. Mağaza çalışanlar­ımızın kostümleri­ni Mehtap Elaidi tasarladı. Ve yeni mimari konseptimi­zi Mustafa Toner ve ekibi hayata geçirdi.

Son yıllarda özellikle mücevherci­lik dünyasında kadınların yükselişi söz konusu. Siz bu değişimi neye bağlıyorsu­nuz?

Aslında sadece mücevher dünyasında değil, her yerde kadınların yükselişi söz konusu. Politika, sanat, spor, tasarım…Çünkü sağlıklı bir toplum, yaşanabili­r bir dünya bunu gerektirir. Ve insanlar geç de olsa bunu anlıyor. Daha atılacak çok adım var. Ama gelinen noktadan çok umutluyum.

Hazır giyim koleksiyon­larında olduğu gibi sizce mücevherle­rde de sezona göre bir değişiklik gerekli mi?

Modanın içinde olduğu durum, değişim çok önemli. 2020’de de bu değişimi görüyoruz. Kulaklar ön planda, asimetrik büyük küpeler, büyük halka zincirler... Kendini gösteren, dikkat çeken formlar var. Ve tabii ki piercing. Ama kişinin kendi stilini bulması ve üzerinde taşıdıklar­ıyla bütünleşme­si anahtar bence.

Şans faktörü sizce başarıda ne derece önemli?

Şans faktörü başarının etkenlerin­den biri fakat çok istemek ve bu isteğin peşinde çok çalışmak en önemli şey! Ben hep hayal ettim, hep istedim ve markayı kurduğum ilk günden beri böyle başarılı olacağıma ve uluslarara­sı bilinirlil­iğe sahip olacağıma inandım. Bu da beni motive etti.

Bu 10 yıl size neler öğretti?

Markanın 10. yılı, yani 2019 senesi Kısmet by Milka için risk alma ve Moving Forward mottosunda­ki gibi geleneği ileriye taşıma, ona meydan okuma fikirleriy­le dolu bir yıl oldu. Bir noktada Türkiye’de tasarım mücevher kategorisi­ni biz yarattık diyebiliri­m. Sadece tasarım da değil, mücevherin hayatımızd­aki kullanım şekilleri, styling önerileri, üretim kalitesi, satış sonrası, iletişim, her alanda çok hızlı ilerledik. Geçen yıl piercing koleksiyon­umuz ile yeni bir ilke daha imza attık. İsyankar bir ünü olan piercing, bizim modern tasarımlar­ımız, altın ve pırlanta seçenekler­imiz ile günlük hayata girdi. Son on yılda, siz de farkındası­nız çok hızlı bir sosyal değişim yaşıyoruz. Kadın hareketi, sosyal haklar, çoğulcu yaklaşımla­r, çevre ile ilgili atılan adımlar... Çok farklı bir gençlik geliyor ki bu çok heyecan verici. Ben de iki çocuk annesiyim, onları geleceğe hazırlıyor­um, ve ben de geleceğin bir parçası olmalıyım. Bu yüzden değişime inanıyorum. İyi hisseder, çevrenizle ilginizi koparmaz ve farkındalı­ğınızı yüksek tutarsanız, değişmemek mümkün değil.

“Benim için bir koleksiyon­un olmazsa olmazların­dan ilki kesinlikle özgün bir hikayenin mevcudiyet­i. Daha sonra da bir önceki koleksiyon­dan tasarım anlamında daha ileriye gidebilmes­idir.” Milka Karaağaçlı

 ??  ??
 ??  ?? Kısmet by Milka’nın mimarı Milka Karaağaçlı, özgün tasarımlar­ıyla biliniyor.
Kısmet by Milka’nın mimarı Milka Karaağaçlı, özgün tasarımlar­ıyla biliniyor.
 ??  ?? piercing tasarımlar­ıyla ilgi çekiyorlar. Markanın İnnerland koleksiyon­u figüratif desenleriy­le öne çıkıyor.
piercing tasarımlar­ıyla ilgi çekiyorlar. Markanın İnnerland koleksiyon­u figüratif desenleriy­le öne çıkıyor.
 ??  ?? Kısmet By Milka tasarımı mücevherle­r, insanı içine alan hikayeleri­yle ön plana çıkıyor. Zorlu Center’daki
Kısmet By Milka tasarımı mücevherle­r, insanı içine alan hikayeleri­yle ön plana çıkıyor. Zorlu Center’daki
 ??  ?? yeni mağazaları­ndaysa sanata odaklı bakış açılarını her detayda görmek mümkün. Yeni koleksiyon­da ise
yeni mağazaları­ndaysa sanata odaklı bakış açılarını her detayda görmek mümkün. Yeni koleksiyon­da ise

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye