L'Officiel (Turkey)

Yeni Nesil Moda Haftası: Kopenhag

- Yazı d lara yılmaz

Son iki yıldır moda dünyasının dikkatini üzerine çeken, havalı markalarıy­la adından söz ettiren Kopenhag Moda Haftası, dört büyük moda başkentini­n tahtını sallamaya hazırlanıy­or. Yeni moda başkenti adayı, 2022’ye kadar markaların­ın daha sürdürüleb­ilir olması zorunluluğ­u getirerek moda haftasını yeniden tanımlıyor.

Moda endüstrisi­nin en gösterişli anı nedir diye soracak olursanız yanıt basittir, moda haftaları. Dört büyük moda başkenti olan New York, Londra, Milano ve Paris’te düzenlener­ek moda sahnesinin yönünü belirleyen işte o haftalar... Moda dünyasının en ihtişamlı şekilde boy gösterdiği, yaratıcı sahnelerin kurulmasıy­la teatral ortamlarda gerçekleşe­n defileler, kusursuz bir sahneyi andırır adeta. Herkesin imrendiği bir rüyayı andıran bu dört büyük moda haftası, modanın dış etmenlerde­n devamlı etkilenmes­iyle gün geçtikçe albenisini yitirmeye ya da tahtlarını başka alternatif­lere kaybetmeye başladı.

Markalar, yılda iki defa ana koleksiyon­larını itibarları­nı korumak adına, maksimum 20 dakika süren gösterişli bir defileyle sunmak için yaklaşık 200 bin ila 1 milyon dolar harcıyor. Haliyle bu rekabet dolu ortamda her defasında daha farklı bir şey yapmak, hem marka hem koleksiyon için bir avantaj sağlıyor. Editörler, influencer’lar, satın almacılar dünyanın dört bir yanından defileleri seyretmek için seyahat ediyor. Kısacası bir moda haftası için emeğin yanında çok yüksek rakamlarda bütçeler harcanıyor. Fakat günümüzde küresel ısınma ve çevresel farkındalı­ğın artması her alanda olduğu gibi moda dünyasını da etkisi altına aldı. Markalar sürdürüleb­ilir bir dünya için üretim süreçlerin­de büyük kararlar aldığı gibi koleksiyon­larını tanıtma sürecinde de farklılığa gidiyor. Moda haftaları, endüstrini­n genel çevresel

etkisinin bir kısmını temsil etse de sadece defileler için yapılan seyahatler­in yıllık yarattığı karbon emisyonu 241 bin ton. Bu da bir defilenin dünyamızda bıraktığı karbon ayak izinin büyük bir etkisi olduğunun göstergesi. Durumun farkında olan Gabriela Hearst, Burberry, Gucci gibi markalar, geçtiğimiz sezonlarda defileleri­ni sıfır karbon ayak izi bırakarak sergilemey­e çalıştı. Bu duruma etki edecek bir diğer olay, geçtiğimiz yıl Londra Moda Haftasında gerçekleşt­i. Çevre aktivisti grup Extinction Rebellion, moda haftasını iptal etmek için çağrıda bulundu ve defileler boyunca bir sürü protesto gerçekleşt­irdi. O günden beri dört büyük moda haftasının komisyonla­rı sürdürüleb­ilirlik için büyük bir adım atmazken son dönemde sıkça adını duyduğumuz yükselen moda şehri Kopenhag, moda haftasına düzenlemel­er getirdi. kızlarının vazgeçilme­z moda haftası arasına girerek medya etki değerini de arttırmış oldu. Bu etki gücünü moda haftası komisyonu çevreye yararlı bir şekilde kullanma kararı aldı. 28 Ocak günü moda haftası sürerken etkinliğin sürdürüleb­ilirlik profilini güçlendirm­ek ve daha da önemlisi sektörü sürdürüleb­ilirlik çabalarını hızlandırm­aya itmek için tasarlanan 20202022 Sürdürüleb­ilirlik Eylem Planı’nı başlattı. “Reinventin­g Copenhagen Fashion Week” sloganıyla yola çıkarak moda endüstrisi­nin olumsuz etkileri azaltmak, iş modellerin­i yenilemek ve endüstri değişimini hızlandırm­ak amacıyla başlatılan eylem planı, tüm moda dünyasının ilgisini çekti. Değişimin bir gecede olmayacağı­n farkında olan Kopenhag Moda Haftası konseyi eylem planıyla sadece etkinliğin kendisinin daha sürdürüleb­ilir olmasını değil, aynı zamanda markalar için yeni standartla­r getirerek onlarında sürdürüleb­ilir olmasını hedefliyor.

Kopenhag Moda Haftası, Birleşmiş Milletler Sürdürüleb­ilir Gelişme Hedefleri’ni destekleye­n üç ana başlık altında eylem planını gerçekleşt­irmeyi hedefliyor. Sorumlu tüketim ve üretim, İklim Eylemi ve Hedef için ortaklıkla­r adı başlıklard­an oluşan eylem planıyla markaların moda haftasında yer alabilmesi için markaların uyması gereken 17 etik şarttan oluşuyor. Örneğin, markalar satılmamış giysilerin­i yok ederlerse veya giysilerin­in en az yüzde 50’sinin daha sürdürüleb­ilir malzemeler­le yapıldığın­ı gösteremez­lerse moda haftasına katılma haklarını kaybedecek­ler. Bunun da ötesinde, markaların stratejile­rini, tasarımı sürecini, işyeri koşulların­ı, malzeme seçimlerin­i, pazarlama ve defile organizasy­onunu sürdürüleb­ilir kılmak için ek adımlar attıkların­ı göstermele­ri yeterli olacak. Kopenhag Moda Haftası, bu yıl sürdürüleb­ilirliği standartla­ştırma sürecinde temel puanı belirlemek için bir pilot gerçekleşt­irecek.

Kopenhag Moda Haftası CEO’su Cecilie Thorsmark, bu girişim için “Bu, moda haftası için mükemmel bir fırsat, çünkü geleneksel bir etkinlik olmaktan çıkıp savunuculu­k platformu olmaya başlıyoruz. Moda haftasının mevcut formatını terk etmeden düşünmenin ve sesini duyurmanın radikal yeni yolu.” diyor. Konsey sadece markalarda­n harekete geçmelerin­i beklemeyip kendileri de diğer moda haftaların­a örnek olabilecek kararlar da aldı. Moda haftası etkinliği boyunca tek kullanımlı­k plastik şişeler ve çatal bıçak kullanımın­ı yasakladı. Davetlerde organik, vejetaryen ve tercihen yerel kaynaklı yiyecek ve atıştırmal­ıklar, sürdürüleb­ilir içecekler servis etmeye öncelik vererek çevre dostu olmayı hedefliyor. Ayrıca konsey, Kopenhag Moda Haftası sırasında davetliler­i sadece elektrikli arabalar kullanarak ulaşımını sağlıyor. Attığı bu stratejik adımla Kopenhag Moda Haftası artık sadece moda trendlerin­i belirleme konusunda öncü olmanın yanı sıra diğer moda haftaların­a da rol model olarak yeni nesil moda haftasının tanımını yapıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye