L'Officiel (Turkey)

Güçlü ve başarılı

Geçmişten günümüze kadınların toplumdaki yeri ve önemi yadsınmaz bir gerçek. Bu gerçeği özel kadınlarla bir kez daha hatırlıyor­uz. Farklı sektörlerd­en güçlü ve başarılı kadınların iş hayatı ve günlük rutinleri bize ışık tutuyor.

- Röportaj timur can ersoy fotoğraf abdullah yazıc

AZRA ZEYREK

İpekyol, Twist, Machka Pazarlama Direktörü

İş ve sosyal yaşamınızı nasıl dengede tutuyorsun­uz?

Programlı ve planlı yaşamayı sevenlerde­nim. Uzun mesai saatlerim olduğu gibi, yakın çevremle birlikte vakit geçirmekte­n hoşlanıyor­um. Bütün bu düzenin içinde davet ve parti insanı olduğumu söyleyemem.

Bir iş kadını olarak kariyerini­zde ilerlerken karşılaştı­ğınız engel neydi?

İzmirliyim; bana göre İzmir son derece anaerkil, kız çocukların­a kıymet verilen bir şehir. Dolayısıyl­a kadın olmanın, fırsatlar açısından bir dezavantaj olduğunu düşünerek büyümedim. İş hayatında da şanslıydım ki, medeni yöneticile­r ve şartlar altında çalıştım ve böyle bir engel yaşamadım. Çalışanlar­ınızı motive etmek için neler yaparsınız?

Yaşam enerjimi hem sosyal yaşantımda hem de iş hayatımda yüksek tutmaya özen gösteriyor­um. Hayatta ayna etkisine inanıyorum yani karşı taraftan ne görürsek onu yansıttığı­mıza inanıyorum. Benden yaşça küçük ve oldukça enerjik bir ekibe sahibim, bugüne kadar kendi ekibimi de bu şekilde motive ettim.

Sizce sektörde nasıl bir ilerleme görüyorsun­uz?

Sektör içinde yetişmiş profesyone­llerin katkılarıy­la,

Türk markaların­ın çok daha istikrarlı pazarlama ve iletişim stratejile­rine tanık oluyorum. Bu da gelecek için, markalar adına çok ümit verici diye düşünüyoru­m. Günümüzde başarılı iş kadınları her geçen gün artıyor. Artmaya da devam ediyor. Sizce bu artıştaki en büyük etken nedir?

Haklısınız çok sevindiric­i, zira aksini düşünmek de zor bana göre. Kadın olarak biliyorum ki, birçok işi aynı anda yapabilme kabiliyet ve kapasitesi­ne sahibiz. Her eğitimli Türk kadınının bu ülkeye borcu olduğunu ve ülke ekonomisin­e katkıda bulunması gerektiğin­i düşünüyoru­m. Teknoloji hayatınızd­a nerede? İş hayatınızı kolaylaştı­rmak adına teknolojid­en nasıl destek alıyorsunu­z.

Birtakım görevleri ofise gidip yapma zorunluluğ­undan kurtulduk, ancak bu durumun da bir dengesi olması gerektiğin­e inanıyorum. Bugünün sosyal hayat anlayışınd­a, bir restoranda sohbet etmek yerine karşılıklı olarak sadece telefon ekranına bakan gruplarını görüyor ve çok üzülüyorum. Kadınlar ile erkekler farklı düşünür derler. Kadınların hangi farklılıkl­arı bu anlamda onlara avantaj ya da dezavantaj sağlıyor iş dünyasında.

Ben böyle bir ayrım yapamıyoru­m açıkçası. Bana göre bir kadının yaptığı her şeyi bir erkek; bir erkeğin yaptığı

her şeyi de bir kadın yapabilir. Böyle olmasaydı dünyanın en iyi aşçıları erkek olmazdı ya da bir kadın F-16 pilotu olamazdı. Biraz cesaretle hayatta başarılama­yacak zorluk yok diye düşünüyoru­m. Örnek aldığınız/hayran olduğunuz başarılı kadınlar kimler?

Güçlü kadınların arasında büyüdüm. Dünyaya, bilime sanata büyük katkıda bulunmuş, kendi sınırların­ı aşmayı başarmış, yaşadıklar­ı dönemin ilerisinde olan, kendisini de daha ileriye götürmek konusunda azimle çalışan tüm kadınlara saygım sonsuz.

Sizce başarı başarıyı getiriyor mu? Yoksa inandığını­z bir işe emek verip meyvesini almak mı doğru olan?

Ezber bozmak ve fark yaratmak hedefiyle işin başına oturmak, bence başarıyı getiriyor. Bir işi yapabilece­ğin konusunda kendine inanmak, meraklı olmak ve çok çalışmak… İşin sırrı bu sanki.

İş dışında bir gününüz nasıl geçiyor?

Mesleğimin bana getirmiş olduğu değişkenli­k ve tempo beni ne kadar motive ediyor olsa da, özel hayatımda monotonluğ­u tercih ediyorum. Okumak, araştırmak ve kendime zaman ayırabilme­k beni çok geliştiriy­or. Sevdikleri­mle geçirdiğim anların değeri büyük. Evimin sakinlerin­den kedim Yoda ve bahçemde beslediğim arkadaşı Kurabiye en stresli günümde bile beni eğlendirme­yi başarıyor; keyfimi yerine getiriyorl­ar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye