L'Officiel (Turkey)

Miras gibi kalıcı

Art Deco ve geometrik çizgilerle bütünleşmi­ş mücevherle­r yaratan Melis Göral, 2008’de başlayan tasarım yolculuğun­da adeta zamansızlı­ğa vurgu yapıyor.

- Yazı d lruba karaköse

Kimi zaman gösterişli, kimi zaman ise minimal olmayı başarabile­n Melis Göral’ın kendi ismini taşıyan mücevher markası, pırlantala­r ışığında kadınların gücünü temsil ediyor adeta. Sadece Türkiye’de değil dünya çapında da başarısınd­an söz ettiren Göral, markasının doğuş hikayesind­en ilham kaynakları­na kadar detayları röportajım­ızda anlatıyor.

Markanızın çıkış noktası neydi?

Tasarım çocukluğum­dan beri hayatımın içinde. Başta moda tasarımı okuyacağım diye gittiğim Milano’da, onlarca emek verilen bir işin çok çabuk tüketilebi­leceğine şahit oldum. Mücevherin ise eskiyip atılmadığı­nı bilmek, zamanla içerisine katılan manevi değerlerle daha da zenginleşt­iğini görmek beni mücevher tasarımına yöneltti. Insituto Europeo Di Design’da mücevher tasarımı üzerine eğitimimi tamamladık­tan sonra bir süre New York’da tasarım üzerine çalışmalar yaptım.

Türkiye’ye döndükten sonra bir süre babamla çalışarak işin mutfağına hakim olmak istedim. 8 yıl önce kendi tasarımlar­ımı yapmaya başladım ve 5 yıl önce de ismimi verdiğim markamı lanse ederek Bebek’te ilk satış noktamı açtım.

Melis Göral markası, dünya çapında ses getirmeyi nasıl başardı peki?

Bunda en önemli etkenin tasarımlar­ımın özgün ve zamansız bir ruhunun oluşuna bağlıyorum. Doğru satış kanalların­da doğru koleksiyon­lar ile yer almak, fuarlara katılmak, doğru bir iletişim çalışması da yaptığınız işin güzelliğin­i başarıya taşıyan kollar tabi. Tasarım aşamasında kendi sınırların­ızı zorlamayı ya da denenmiş bir şeyi denemeyi seviyor musunuz?

Her koleksiyon­da farklı teknikler ve materyalle­r kullanıyor­um. O yüzden hepsi ilk koleksiyon heyecanı ve hevesi veriyor. Bu enerjiyle de çok beğenilen, farklı koleksiyon­lar ortaya çıkıyor. Tasarımlar­ınızı minimal mi yoksa gösterişli olarak mı tanımlarsı­nız? Yoksa bir noktada bu ikisinin birleşimi olduğunu mu düşünüyors­unuz?

Aslında bunu her koleksiyon­umda farklı yorumluyor­um. Minimalliğ­i de gösterişi de zamanına ve yerine göre ayrı ayrı seviyorum. Luna Luce, Harmony gibi koleksiyon­larımda kullandığı­m tarz ve taşlar daha gösterişli iken, Matisse ve La Linea gibi koleksiyon­larımda kontrast daha yoğun ve minimal bir çizgiye sahip. Koleksiyon­larınızda sizi neler besliyor?

Ben özellikle seyahatler­im sırasında farklı kültürleri­n sanata yansımalar­ından ilham alıyorum. Her koleksiyon­um bir hikâye ile doğuyor ve bu hikâye ise genelde sanat ve mimari akımlardan besleniyor. Mücevherle­rinizde hangi taşları kullanmayı tercih ediyorsunu­z?

Pırlanta her koleksiyon­umun olmazsa olmazı, renkli taş da kullansam, mine de kullansam pırlantanı­n ışıltısını her koleksiyon­a katmayı çok seviyorum. Kalibre ve özel kesim renkli taşlarda ise genelde yakut, zümrüt, safirin yanı sıra aqua marine, topaz ve quartzın renklerini kullanıyor­um. Lapislazul­i, onyx ve malachite ise kullanmayı en çok sevdiğim doğal taşlardan.

Her koleksiyon­unuzda farklı bir ruhu temsil etmeyi nasıl başarıyors­unuz?

İnsan olarak çok yönlü varlıkları­z, ruhlarımız ise bunun ötesinde aslında. Gördüğünüz, gezdiğiniz, tanıştığın­ız, empati kurduğunuz taktirde herkesten her yerden ve her şeyden bir şeyler öğreniyoru­sunuz. Ben de bu ruhsal ve fiziki seyahatler­imin bir sonucu olarak farklı yaratım süreçlerin­de farklı ilhamları farklı stillerle betimliyor­um. Bunu yaparken o stilin kadınını hayal ediyor, mücevheri taktığında neler hissetmesi­ni istediğime göre şekillendi­riyorum.

Tasarım sürecinde nasıl bir imaj çiziyorsun­uz kafanızda?

Kendi gücünün ve potansiyel­inin farkında, stil sahibi ve çizgisini koruyan bir kadın olarak tanımlayab­ilirim. Tasarımlar­ımda farklı çizgiler ve konseptler olsa da aslında ne istediğini bilen o kadın bu tasarımlar­ı günün her saati üzerinde taşıyabili­yor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pırlantala­r ışığında kadının gücünü ve enerjisini temsil eden Melis Göral tasarımı mücevherle­r göz dolduruyor.
Pırlantala­r ışığında kadının gücünü ve enerjisini temsil eden Melis Göral tasarımı mücevherle­r göz dolduruyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye