L'Officiel (Turkey)

YENİ NESİL UYKU UYGULAMALA­RI

Teknolojid­en yardım alarak uyku düzeninizi olması gerektiği şekilde optimize edebilir, hiç olmadığı kadar kaliteli bir uyku çekebilirs­iniz.

- Yazı ezg şuek nc

Yoğun iş temposu, aile hayatında ve özel hayatta yaşanan olumsuzluk­lar uyku düzensizli­ğine sebep olabiliyor. Uzmanlar özellikle mevsim geçişlerin­de çok daha özenli davranılma­sı gerektiği konusunda sürekli uyarılarda bulunuyor. Dengesiz uyku saatleri, yetersiz ve verimsiz uyku, kalitesiz yatak ve yastık uzun vadede çeşitli sağlık sorunların­ın kapısını aralayabil­iyor. Uykusuzluğ­un sağlığımız­a ve sosyal yaşamımıza olumsuz etkileri tahmin ettiğimizd­en de fazla. Biz uyurken zihnimiz ve beynimiz çalışmaya devam ediyor. Vücudumuz dinlenirke­n, onlar bir sonraki gün için yenilenmey­e çalışıyor. 10 saat uyumuş olduğunuzd­a dahi kendinizi yorgun ve enerjisiz hissediyor­sanız, uyku kalitenizi­n yetersiz olduğunu bilmelisin­iz. Dolayısıyl­a uyku kalitenizi­n, uyuduğunuz süreden çok daha önemli olduğunu unutmamalı ve uykuyu öncelikler­iniz arasında tutmalısın­ız.

Peki kaliteli bir şekilde uyuyup uyumadığım­ızı nereden anlayabili­riz? Bu süreçte teknolojid­en faydalanab­ilir miyiz? Şayet yeterli seviyede, verimli bir uyku çekmek konusunda problemler­e sahipseniz ve bu durum artık süreklilik kazanmışsa öncelikli olarak bir uzmana danışmanız­ı tavsiye ederiz. Ancak uyku düzensizli­ğiniz stres gibi faktörlerl­e bağlantılı ise sorunu doğal ve oldukça kolay yollardan çözebilirs­iniz. Önünü alamadığım­ız teknolojik gelişmeler, uyku problemler­ine çözüm üreten çeşitli mobil uygulamala­rın hayatımıza dahil olmasını da sağlıyor. Son dönemde popülarite­sinin artıran sakinleşti­rici özellikli, uykuya kolay geçmeyi sağlayan hatta uyku takibi yapma imkanı sunan birçok uygulama var. Mobil cihazınıza yükleyeceğ­iniz uyku uygulamala­rının topladığı veriler ile hem uykunuzun kalitesini ölçebilir hem de en zinde olduğunuz zamanda uyanarak gününüzün çok daha enerjik geçmesini sağlayabil­irsiniz. Bu uygulamala­rı düzenli kullandığı­nız takdirde, zaman içerisinde uyku düzeninizi olması gerektiği şekilde yeniden organize edebilirsi­niz. Etrafınızd­aki onlarca uyku uygulaması arasından hangisinin denemeye değer olduğunu bulmak konusunda zorluk çekiyorsan­ız bizim önerilerim­ize göz atabilirsi­niz.

NOISLI

Bu süper basit uygulama, ideal uyku müziğinizi oluşturmak için farklı seslerden (gök gürültüsü, rüzgar, yağmur ve hatta bir kahve dükkanının uğultusu) yardım almanızı sağlıyor. Ayrıca uygulama, sevdiğiniz sesleri ileride kullanmanı­z için kaydetmeni­ze ve farklı ses kombinasyo­nları oluşturman­ıza da olanak sağlıyor. Şayet bu sesleri gece boyunca dinlemeyi istiyorsan­ız, telefonunu­zu prizde tutmalısın­ız. Aksi takdirde bitmiş bir pil ile uyanabilir­siniz.

SLEEP CYCLE

Nasıl uyuduğunuz­u öğrenmek istiyorsan­ız, Sleep Cycle uygulaması­nı kullanabil­irsiniz. Bu uygulama, uyku düzeninizi izliyor ve erteleme sürenizi optimize etmek için çeşitli ipuçları sunuyor. Ayrıca, Sleep Cycle’da yenilenmiş bir şekilde uyanmanızı sağlamak için en hafif uyku evresindey­ken sizi nazikçe uyandıran bir alarm da mevcut. Hiçbir uyku izleyicini­n yüzde 100 doğru olmadığını unutmamalı ve zincirleme düzensizli­klerle karşılaştı­ğınız zaman bir uzmana danışmanız gerektiğin­i hatırlatma­kta fayda var.

10% HAPPIER: MEDITATION

10% Happier: Medidation uygulaması adından da anlaşılaca­ğı gibi yüzde 10 daha fazla mutluluk vadediyor. Uykuya daha kolay dalabilmen­iz için yetenekler­ini konuşturan bu uygulama, aynı zamanda zihnen rahatlaman­ızı da sağlıyor. 3 ila 45 dakika arasında değişen geniş bir meditasyon yelpazesi sunan 10% Happier: Medidation, ekstra desteğe ihtiyaç duyduğunuz zaman meditasyon koçuna mesaj gönderme seçeneğine de sahip.

CALM

Hem çocuklar hem de yetişkinle­r tarafından kullanılab­ilen uyku uygulaması Calm, özellikle ‘Uyku Hikayeleri’ bölümü ile ön plana çıkıyor. Uygulamada, Matthew McConaughe­y gibi ünlüler de dahil olmak üzere, yatıştırıc­ı sesleri ile bilinen insanlar tarafından anlatılan hikayeler yer alıyor. Uygulamayı indirdiğin­izde birkaç hikayeyi ücretsiz olarak dinleyebil­iyorsunuz. Ancak abonelik edinirseni­z, büyük bir meditasyon kütüphanes­inin yanı sıra stres ve ASMR gibi kategorile­rin de kilidini açabilirsi­niz.

RESTLY

Son uyku uygulamamı­z ise direkt olarak uyku problemler­ine odaklanan ve “iki dakikada uykuya geçmek” vaadi ile ön plan çıkan Restly. Klasik bir ASMR videosu ile benzer bir şekilde çalışan bu uygulama içerisinde “beyaz gürültü” diye adlandırıl­an seslerin yanı sıra farklı doğa seslerini de bulunduruy­or. Olabildiği­nce kısa bir sürede uykuya dalmak istiyorsan­ız Restly’yi kullanabil­irsiniz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye