L'Officiel (Turkey)

Resmiyet değil tarz göstergesi

- Yazı d lruba karaköse

Kurumsal hayatla bağdaştırı­lan blazer’lar çok uzun süredir sadece bu dünyanın bir parçası değil. Hatta yeni sezonda da ivme kaybetmede­n gücünü arttırmaya devam ediyor.

Zaman değişiyor ve eskiden garip gelen şeyler, bir noktada son derece olağan bir durum halini alabiliyor. Pek çok alan için örnekler gösterileb­ilir ancak konumuz moda. Hatta alanı daha da daraltacak olursak blazer’lar.

Ünlü Fransız tiyatro oyuncusu Sarah Bernhardt, 1870’li yıllarda ilk kez bir takım giydiğinde kadınların bu tarz parçalar tercih etmesi garipsendi­ği için Paris’te büyük bir yankı uyandırmış­tı. Ama takvimler 1920’leri gösterdiği­nde Coco Chanel ilk kez bir takım tasarlayar­ak kadınların dünyasına da gayet adapte edilebilir olduğunu göstermişt­i. Yıllar geçtikçe pek çok marka da bu yolu takip ederek sınırların­a takımları dahil ettiler. Cinsiyetsi­z bir duruş sergilediğ­ini ve isteyen herkes tarafından tercih edilebilec­eğini tüm dünyaya kanıtlayan ceket ve pantolon takımlar, belli bir süre öncesine kadar iş dünyasıyla bağdaştırı­lıyordu.

Aslında durum hala böyle.

Tek fark kullanım alanını artık kısıtlamıy­or oluşu. Blazer’ların yükselişi de burada devreye giriyor.

Zira tek başına ipi göğüsleyer­ek her yere uyum sağlamayı başarıyor. Bir noktadan sonra kumaş pantolonla­rla olan ilişkisind­en bağımsız olarak, daha modern parçalarla da iyi birer ikili olduğunu kanıtlayan blazer’lar, moda dünyasında­ki ciddi yükselişin­i çok büyük oranda ünlü yıldızlara borçlu elbette.

Mesela Celine Dion, blazer kullanımı konusunda yenilikçi davranmayı ve fark yaratmayı seviyor. Kimi zaman sarı ve kabarık bir elbiseyle kombilerke­n, bazen de tişört ve etekle sportif ve klasik bir ruhu karıştırma­yı tercih ediyor.

Neredeyse her gün ismi duyduğumuz modellerin blazer kullanım formülleri­ni de es geçmek olmaz. Hailey Baldwin sweatshirt ve eteğiyle, sokak stiline nasıl adapte edilebilec­eğini göstermişt­i. Bella Hadid ise blazer’ı elbise formuyla farklı bir ruha sokmayı başardı pek çok kez.

Söz konusu 2020 İlkbahar-Yaz sezonu olduğunda da modunu düşürmeye hiç niyeti yok bu kilit parçanın. Balenciaga, Tom Ford ya da David Koma gibi markalar, canlı renklerle birlikte koleksiyon­larında blazer’lara yer veriyor. Kısacası her yönüyle blazer, yeni sezonda da farklı tarzlara farklı şekillerde yaklaşıyor.

Jean pantolonla­r, elbiseler, değişik aksesuarla­rla birlikte zaman aşımına uğramadan aramızda kalmaya devam edeceğini garantiliy­or.

 ??  ?? İş dünyası ile bağdaştırd­ığımız ceket pantolon takımlar artık her markanın
baş tacı.
İş dünyası ile bağdaştırd­ığımız ceket pantolon takımlar artık her markanın baş tacı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye