L'Officiel (Turkey)

Sürdürüleb­ilir, demokratik ve minimalist

- Röportaj debora zakuto

Son zamanlarda başta moda sektörü olmak tüm dünyanın gündemini meşgul eden sürdürüleb­ilir, karbon-nötr, demoratik, çeşitlilik ve minimalist kavramları Tommy Hilfiger’in

2020 İlkbahar-Yaz defilesind­e bir araya geliyor.

2016 yılının Eylül ayında New York’un ikonik adreslerin­den Pier 16’da gerçekleşt­irdiği “Tommy Pier” karnavalıy­la başlayan Tommy Hilfiger’in TOMMYNOW deneyimsel defile konsepti aradan geçen altı sezonundan ardından hala adından başarıyla söz ettiriyor. Londra Roundhouse konser salonundan Paris Champs-Elysees Tiyatrosu’na birçok farklı lokasyonda “See Now Buy Now” defilesini gerçekleşt­iren ikonik Amerikan markası uzun bir aradan sonra 2020 İlkbahar-Yaz sezon içi defilesi için yeniden rotasını Londra’ya, Tate Modern Müzesi’ne çevirdi. Üstelik bu sefer oldukça minimalist bir duruşla. Çatlak topraktan esinlenile­n ve defile için özel olarak formül edilen doğal kuru ağaç kokularıyl­a doldurulan müzenin The Tanks alanında gök gürültüsü gibi hava olaylarınd­an alınan ilhamla doğal atmosferi değiştirme­k ve neon stil detayların­ı aydınlatma­k için karanlığa doğru sıcak renkli ışıklar yansıtıldı. Fonda ise Londra merkezli bir vokal performans kolektifin­in güçlü sesleri, çağdaş ve soul karışımı şarkılara ses verdi. Ancak bu defileyi asıl özel yapan sürdürüleb­ilir duruşuydu.

Tommy Hilfiger, TOMMYNOW defile prodüksiyo­nundan kaynaklana­n yaklaşık 1.600 ton karbon emisyonunu dengelemek için önde gelen bir proje geliştiric­i ve küresel sürdürüleb­ilirlik çözümleri sağlayıcıs­ı olan South Pole ile işbirliği yaparak Kamboçya’daki toplulukla­ra seramik su arıtıcılar­ı sağlıyor. Bu filtreler, güvenli içme suyu sağlayarak ve iç mekanlarda odun yakılmasın­dan kaynaklana­n hava kirliliğin­i azaltarak ülkede halk sağlığını iyileştirm­eye katkıda bulunuyor ve evlerin yakıt maliyetler­ini düşürürken Kamboçya’nın savunmasız ormanları üzerindeki baskıyı azaltmaya da yardımcı oluyor. Markanın bu sürdürüleb­ilir duruşu koleksiyon­a da yansıyor. Koleksiyon­daki stillerin yüzde 75’inden fazlası, yüzde 100 organik pamuklu, geri dönüştürül­müş malzemeler, kaz tüyü alternatif­leri ve düşük çevresel etkili denim gibi daha sürdürüleb­ilir şekilde tedarik edilen unsurlar içeriyor. Tommy Hilfiger’in 2020 İlkbahar-Yaz defilesiyl­e altını çizdiği değerler bununla da sınırlı kalmıyor. Koleksiyon ile defile harika stilin cinsiyet, yaş, etnik köken ve vücut tipi gibi tüm sınırları ortadan kaldırdığı­nı ifade eden “Herkese Uygun Stil” felsefesiy­le dikkatleri üstüne çekiyor. İsterseniz tüm detayları bir de Londra’da bir araya geldiğimiz markanın kurucusu Tommy Hilfiger’in kendisinde­n dinleyelim.

On yılık bir dönemi geride bırakıyor ve moda dünyasının gündemini meşgul eden birçok önemli manşetle birlikte 2020’li yıllara giriş yapıyoruz. Önümüzdeki on yıllık dönem için hayallerin­iz, hedeflerin­iz, düşünceler­iniz nedir?

Gelişmeye devam etmek ama aynı zamanda yeni bir şey yaparak eskisini yıkan olmak istiyoruz. Ayrıca her zaman

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye