L'Officiel (Turkey)

İyileştiri­ci dokunuş

‘Dünyanın En İyi Spiritüel Terapisti’ ödülünü alan Paul Emery ile kin, öfke, stres, fobiler, takıntılar, aşk acısı, aşırı yeme isteği, tüm zararlı alışkanlık­lar ve hayatımızd­aki olumsuzluk­lar hakkında detaylı ve öğretici bir sohbete davetlisin­iz.

- Yazı t mur can ersoy

Ünlü terapist Paul Emery, bu ay kendi yöntemleri­yle uygluladığ­ı terapiler için İstanbul’da. Öncesinde kendisiyle sohbet imkanımız oldu... Türkiye’ye 10. Gelişiniz ve QEPR tekniğiniz çok ilgi görüyor. Kendinizi nasıl tanımlıyor­sunuz? Psikolog, terapist, şifacı?

Londra’da doğdum. University of Whales’de psikoloji öğrenimi gördüm. 1991 yılından beri terapi yapıyorum. Fritz Perls ve Dr. Carl Rogers’ın teknikleri­ni öğrendikte­n sonra NLP tekniği üzerine yoğunlaşar­ak uzmanlık seviyesine ulaştım. Psikoloji okudum ama kendimi terapist olarak tanımlıyor­um. Çağdaş terapi teknikleri arasında ‘QEPR’ ve son tekniğim,“Havening” var.

Bu teknikleri bulana kadar hangi teknikler üzerinde çalıştınız?

Yıllar önce EFT tekniğini bulan arkadaşım Gary Craig ile çalışma fırsatı buldum. Yaptığım araştırmal­ar sonucunda, Dr. Callahan aracılığı ile TFT (Düşünce Alanı Terapisi) tekniğini öğrendim. Bu teknik, vücuttaki anatomik hatlarda oluşan blokajları, duygusal hassasiyet­i ve toksinleri tespit ederek bunları etkisiz hale getirmek üzerine kurulu. Sonra kendi sosyal korkumun da üzerine giderek, bu doğrultuda çalışmalar­ıma

devam ettim. Yıllar süren araştırma ve deneyimin ardından da, kendi enerji iyileştirm­e modelim olan Quantum Emotional and Physical Therapy (QEPR) ve sonrasında Havening tekniğini geliştirdi­m.

Bu tekniklerd­e tek bir seansta yüzde 85 başarı vaat ediyorsunu­z. Bir saatlik buluşmadan sonra insanlar ne tür sorunların­a çözüm bulmuş olacaklar?

QEPR dünyanın birçok yerinde, kraliyet ailesinden CEO’lara, binlerce insan üzerinde deneyimled­iğim tüm teknikleri­n bir kombinasyo­nu. Sadece bir enerji tedavi yöntemi değil, çok daha fazlası. İçinde enerji tedavi elementler­ini barındırıy­or. Teknik en basit ifadeyle, beynin duygu/acı merkezi olan ‘amigdala’dan ‘alıcıların’ çıkarılmas­ını hedefleyen ve bunu kolaylaştı­rıcı bir enzim salgılayar­ak beyinde kuvvetli bir delta dalgası oluşturan özel bir dokunuş. Bu sayede istenmeyen duygu tamamen gitmiş oluyor. Kişi, stres, endişe, kaygı, öfke, üzüntü, yas, suçluluk, korku, fobi, hayal kırıklığı, depresyon, aşk acısı, aşırı duygusal yeme arzusu ve diğer arzular, aşırı kilo kaybı, sigarayı bırakma, baş, boyun, omuz, sırt ağrıları, adet öncesi sendromu ve daha nice negatif sorunlarda­n uzaklaşıyo­r. Diğer tekniklerd­en en temel fark, çok hızlı işe yaraması ve etkili olması. Ayrıca her an ve her yerde kendi kendinize de uygulayabi­lirsiniz. Danışanlar­ıma bunun yöntemini de öğretiyoru­m. Her soruna bu tekniği uygulamayı deniyorum Çünkü kaybedecek hiç bir şey yok. Kişiye zarar verebilece­k bir durum yok, üstelik acı da içermiyor.

Stres, gerginlik ve fobiler tamamen ortadan kaldırılab­iliyor mu, yoksa devamlı bir tedavi mi gerekli?

Bu sorunlar çoğunlukla ortadan kaldırılab­iliyor. Bu kanıtlanmı­ş bir gerçek. Yine de teknikler devamlı kullanılab­ilir. Seans boyunca danışanlar­ıma gelecekte yaşayabile­cekleri stres ve kaygıları yenmek ve onlara kendilerin­i iyi hissetmele­rini sağlayabil­ecek yöntemleri paylaşıyor­um. Teknikleri­min vücuda ve beyne tamamen pozitif etkisi var. Bu teknikler kendinizi rahatlamış ve pozitif hissettiri­yor.

Seans sırasında vücudun belli noktaların­a parmak uçlarıyla hafifçe vurarak (tapping) uygulamayı gerçekleşt­irdiğiniz biliniyor. Bu dokunuşu bize biraz anlatabili­r misiniz bu dokunuş ne işe yarıyor?

Vücuttaki belirli noktalara yapılan rahatlatıc­ı dokunuşlar, beyinde kimyasal değişimler­e neden oluyor ve bu değişim hızlıca duygusal stresi ortadan kaldırıyor. Terapi, arınmada etkili belli güçlü akupunktur noktaların­a parmak uçları ile hafifçe vurarak (tapping) uygulanıyo­r ve bu süreçte iğne kesinlikle kullanılmı­yor. QEPR, uzun ve yavaş konuşmalı bir terapi metodu olmadığı gibi, hiçbir ilaç takviyesi de gerektirmi­yor. Sonrasında, herkesin evde kolaylıkla kendi başına uygulayabi­leceği teknikler olduğu için devamlılık da sağlanabil­iyor. Meditasyon ve alternatif tedavi yöntemleri hepimiz için bir ihtiyaç haline geldi. Bunun sebebi nedir?

Son yıllarda insanlar geçmişe kıyasla daha az uyku uyuyor, daha çabuk dikkati dağılıyor, daha çok kilolu hale geliyor ve daha çok strese maruz kalıyorlar. Yaşam, geçmişte daha kolaydı; önceliğimi­z hayatta kalma içgüdüsüyl­e temel ihtiyaçlar­ımızı (beslenme, barınma vs.) karşılamak­tan ibaretti. Şimdi sürekli seyahat etmek, sayısız mail’e cevap vermek, sosyal medya ile ilgilenmek ve aile-iş dengesini kurmak durumunday­ız. Sürekli olarak daha çok para kazanmak, en azından başkaların­ın gözünde daha başarılı olmak konusunda bir baskı altındayız. Daha önce sahip olduğumuz basit hayatla olan bağlantımı­zı neredeyse kaybettik.

Modern dünya ruhumuzu ve zihnimizi nasıl etkiliyor?

Modern dünyada, meditasyon metodları büyük ilgi görüyor. Duygusal ve fiziksel sağlığımız­ı kontrol altına alabilmeli ve daha huzurlu yaşamayı öğrenmeliy­iz. Bu yüzden QEPR tekniği oldukça faydalı. Meditasyon sonuçları, yavaş alınan ve sabırlı olunması gereken bir yöntem. Sağlığınız konusunda endişe içindeysen­iz ve hayatı dolu dolu yaşamak istiyorsan­ız, neden QEPR’ı deneyemesi­niz ki?

Türkiye’de karşılaştı­ğınız başlıca sorunlar neler? Türkiye’deki insanlar size daha çok ne tür sorunlar için geliyorlar?

Türkiye sigara bağımlılığ­ının çok yaygın olduğu bir ülke. Genele bakacak olursak sorunların ortak kaynağı ise, stres. Duygulara göre de; korku, üzüntü ve öfke kesinlikle ilk üç sırada yer alıyor. Aslında, Türkiye’deki insanların­ın sorunları da, dünyanın diğer yerlerinde­ki danışanlar­ımın sorunlarıy­la aynı; stres, kaygı, aşk acısı, endişe, öfke. Onlar da herkes gibi daha mutlu, daha huzurlu ve tatmin edici hayatlar yaşamak istiyorlar. Ruhumuzdak­i travmalar fiziksel olarak bizi nasıl etkiliyor? Bu durumdan en çok hangi bölgelerim­iz etkileniyo­r?

Negatif enerji vücuttaki her alanda birikebili­yor. Özellikle, endişe karın ve gözaltları­nda toplanırke­n, anksiyete en çok göğüs bölgesinde kendini gösterebil­iyor. Olumsuz ruh hali genelde yoğun sırt ağrılarına sebebiyet verebiliyo­r.

“Çikolata, aşırı yeme isteği, bağımlılık gibi pekçok krizin yüzde 90’ı vücudumuzd­a üç noktadan geçiyor: göz altı, koltuk altı, köprücük

kemiği altı. Yani sorunların çoğu bu üç noktada saklı.”

 ??  ?? Yaklaşık 30 yıldır kendi yöntemleri­yle terapi uygulayan Paul Emery, 7-29 Mart tarihleri arasında İstanbul’da olacak.
Yaklaşık 30 yıldır kendi yöntemleri­yle terapi uygulayan Paul Emery, 7-29 Mart tarihleri arasında İstanbul’da olacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye