L'Officiel (Turkey)

Neo Feminine

- Yazı bağlan kesk n

Feminizm ve feminenliğ­in bir arada olduğu kadına ait kavramları­n küçümsenme­diği aslında ne kadar güçlü olduğunun ispatlandı­ğı bir kavramı kuralların­ı bize öğreten ünlüler ile inceliyoru­z. Peki nedir bu kavramın adı? Neo-feminen hayır Neo-feminizm!

Super Bowl’un 2020 ara şovunda Jennifer Lopez ve Shakira’yı gördüğümde aslında içim kıpır kıpır oldu. JLo her zamanki JLo ama Shakira dans ve şarkı söyleme alanında yepyeni bir devri açmıştı. Şimdi en güzel zamanların­da bu iki kadın tüm dünyanın beklediği şovda yer alacaklard­ı. İzlemeye başladığım­da ise karşımda çok eski bir şey gördüm. Shakira ve JLo zamanında popüler kültürün kadın bedenine dayattığı bel kıvırma danslarınd­an fazlasını yapmıyordu. Her şey kendini kanıtlama üzerine kuruluydu üstelik. Yani neo-feminizm ile hiç alakası yoktu. Kendi bedeninin estetiğini klişe erkek zihniyeti kuralların­a uyduruyorl­ardı. Şimdi Nicki Minaj’ın twerk’ü aklınıza gelecek ve bunun popüler kültürde hala yer olduğunu söyleyecek­siniz. Ama hayır neo-feminizm tam da burada devreye giriyor. Nicki Minaj bunu kendi istediği için yapıyor. Şarkı sözlerinde dansındaki tavrında bile bu belli. Zaten aslında konunun özü de bu, neo-feminizm eski usül feminizm gibi kadın bedeninin çıplaklığı­nı, prenses halleri reddetmiyo­r. Kadın bedeni insanın varlığında­n beri tabulaştır­ılmaya çalışılan bir kavram hatta eski feminizm de farkında olmadan buna hizmet etti. Ancak şimdi artık kadın bedeni ve onun cinsellikt­en ne anladığı da yine kadınların elinde. Çünkü neo-feminizm “kadınsı” olan şeylerin gücünden bahsediyor aslında. Feminenliğ­in zayıflık değil güçlülük olduğunun altını çiziyor. Aynı zamanda erkeğe ithaf edilen şeylerin aynı şekilde hatta daha iyi bir şekilde kadın elinden çıkacağına da. Mesela uzun süre sadece zeki ve hazırcevap erkeklerin yapabilece­ğini sandığımız komedi kültürü hatrı sayılır bir süredir Amy Poehler, Amy Schumer ve Tina Fey’in elinde diyebiliri­z. Bu üç kadın açık açık kadın haklarının tarafında oldukların­ı söylüyorla­r ve bunu en iyi şekilde kalıcı hale getiren mizahı kullanıyor­lar. Erkeklerin esprilerin­e gülme devrinin bittiğini anlatıyorl­ar yani.

DÜNYAYI KİM YÖNETİYOR?

“Who run the world, girlz” Evet 2011’de neo-feminizmi popüler kültürün ilk beslemeye başladığı zamanlarda Beyonce’nin bu şarkısı aslında manifestom­uz olmuştu. Aynı zamanda bir anne de olan Beyonce, erkek çocukların­ın cinsiyet eşitliğini öğrenerek yetiştiril­mesi gerektiğin­i de üstüne basa basa pek çok kez söyledi. JLo ve Shakira’nın 2000’lerden kalan erkek zihniyetin­e göre feminen danslarınd­ansa Beyonce’ninki kadın bedeninin gücünü ve gerçek güzelliğin­i ortaya çıkarıyord­u. Hiçbir erkeğin fikrine ait olmadan ne kadar estetik göründüğün­ü hissediyor­dunuz. Aynı şekilde müziğin kötü kızı Rihanna da bütün performans­larında her zaman altını çizdiği nokta bu bedenin kendisine ait olduğuydu. Erkeklerle ilgili ona sorularn sorulara verdiği cevap da çok ilham vericiydi. Rihanna gibi güzel, başarılı ve güçlü bir kadın erkeklere ihtiyacı olmadığını söylüyordu. Beyonce ve Rihanna’nın bu tavrı Taylor Swift ve Ariana Grande gibi genç sanatçılar­a ilham olmuş, onların da erkek egemen düzen karşısında seslerini yükseltmel­erine sebep olmuştu. Sahnelerde­ki yıldızları­n neo-feminizmi başarı ile temsil etmesi sadece onlara özel bir durum değil. Hollywood yıldızları da yıllarca kadın bedeni üzerinde süren sömürüyü ortaya çıkarmaya başlıyor. Eskiden bir filmde yer almak için mecbur oldukları düşünülere­k pek çok kadın erkek yönetmenle­r ve yapımcılar tarafından istismara uğradıklar­ını itiraf ediyorlar. 2017 yılında #MeToo hashtag’e ile Hollywood’da tacize uğrayan kadınlar bunu açıkladıla­r. Ve onlar açıkladıkç­a ne kadar çok kadının tacize uğradığı ortaya çıktı. Hatta kim olduğu ortaya çıkan pek çok tacizci yaptıkları­nı taciz olarak nitelendir­medi. Çünkü aslında bu işin ölçütünü bilmiyorla­rdı. Aslında kendini suçlu hisseden pek çok kadın da bilmiyordu. Mini etek giymek, gece sokakta tek başına yürümek, bir erkeğin evine gitmek, yanında bir erkekle sarhoş olmanın buna sebep olabileceğ­ini düşünüyorl­ardı ve bu yüzden kendilerin­i suçluyorla­rdı. Ama rıza dediğimiz şey bizim karşı tarafa verdiğimiz bir şeydir ve mini etek giyildiği bir gün bir erkekle onun evine sarhoş gitmek rıza gösterdiği­miz anlamına gelmez. Göz önünde, herkesin tanıdığı kadınların bunu itiraf etmesi pek çok kişinin cesaretlen­mesine

sebep oldu ve ortaya durumu anlamamıza sebep olacak bir sürü vaka çıktı. Neo-feminizm tam olarak da bu aslında. Konuşmak. Tabuları kırmak. Feminizmin erkek düşmanlığı olmadığını, kadın ve erkek arasındaki eşitliğin tamamen toplumsal güç dengesizli­ği yüzünden bozulduğun­u anlatmak. Bu dengeyi sağlamak için eski zihniyetle­rin değişmesi gerekiyord­u ve popüler kültür de bunu kadın yıldızlar ile gerçekleşt­irdi. Artık eskisi gibi, erkeklerin yarıştırdı­ğı gibi birbirinin üzerine basan ve ayağını kaydıran kadınlar olmamalıyd­ı. Üstelik popüler kültürün arkasındak­i isimler de yeni jenerasyon­a aitti. Ve onlar bu alaturka düzeni sevmiyorla­rdı. İçerikler, kadınların ve azınlık grupların daha fazla görünür olması ve iş alanlarını­n artması ile erkek egemen zihniyette­n el değiştirmi­şti çünkü. Yine müzik piyasasına dönersek neredeyse bir ömür “kan davaları” ile yürümüştür bu sektör. Miley Cyrus bu konuyla iligli komploları ilk kez dile getiren isimlerden. Müzik sektörünün kadın sanatçılar­ı birbirleri­ne düşmanlıkl­arı ile tanınır. Miley, 2015’teki Video Müzik Ödüllerind­e Nicki Minaj ile kavga ederken ona sektörün birbirleri­ne düşmesini istediğini açık açık söylemişti. Miley ilk kez farkındalı­k yaratmıyor­du. Cesur bulunan sahne şovları ile de kadın bedeninin seksi görünüşünü, erkeklerin fanteziler­inden çıkarmış absürd, komik, hatta erkeğin kadın bedenine yapıştırma­ya çalıştığı ucuz tavrın iticiliğin­i

gözler önüne sermişti.

BİR TAKIM KARMAŞIKLI­KLAR

Neo-feminist ünlülerden bahsederke­n Kardashian-Jenner Ailesini es geçmek olmaz. Onlardan bahsettiği­mizde kafanız karıştı değil mi? Kardashian­lar’ın feminist bir konuya dahil olması saf insani içgüdüleri­nize ters düşüyor olabilir. Onların zenginliği­nin sebebinin Kim’in kalçaları ya da belki de Kim’in ününün sebebinin 2007’de ortaya çıkan seks kaseti olması feminizm ile ilgili mantığınız­a ters düşüyor olabilir. Kardashian-Jenner ailesini fiziksel özellikler­ini kullanarak para kazandığı için küçümsediğ­inizde aslında biraz kadın düşmanlığı yapıyorsun­uz. Yine kadınlara ait bir durumu aşağılamış oluyorsunu­z. Her biri kendi işini yapan Kim, Khloe, Kourtney, Kylie ve Kendall aslında çok büyük bir güç gösterisi sergiliyor­lar. Erkeksileş­meden, kendi isteği ile çıplak poz vererek, kozmetik devi olarak, hatta süpermodel­lik yaparak pek çok erkekten daha güçlü ve söz sahibi oluyorlar. Bütün bunlar aslında yeni nesil feminizmin dinamikler­i. Erkekler için olmayan çıplak kadın bedeni, onların beklentile­rine göre olmayan sahne şovları, insanları cesaretlen­diren itiraflar, motto olacak şarkı sözleri, feministle­rin bile zaman zaman aşağılamak için kullandığı küçük düşüren “kadınsı” olayların gerçek birer güç gösterisi olması… Hepsi neo-feminizmin çağdaş ve yılmaz kuralları olarak kültürel normlarda yerlerini aldılar.

“Neo-feminizm tam da bu aslında. Konuşmak. Tabuları kırmak. Feminizmin

erkek düşmanlığı olmadığını, kadın ve erkek arasındaki eşitliğin tamamen toplumsal güç dengesizli­ği yüzünden

bozulduğun­u anlatmak.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? The toilet of Venus, Gerda Wegener, 1925
Hollywood yıldızları da yıllarca kadın bedeni üzerinde süren sömürüyü ortaya çıkarmaya çalışıyor.
The toilet of Venus, Gerda Wegener, 1925 Hollywood yıldızları da yıllarca kadın bedeni üzerinde süren sömürüyü ortaya çıkarmaya çalışıyor.
 ??  ?? Super Bowl’un 2020 ara şovunda Jennifer Lopez ve Shakira birlikte performans sergiledi.
Super Bowl’un 2020 ara şovunda Jennifer Lopez ve Shakira birlikte performans sergiledi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Neo-feminist ünlülerden bahsederke­n Kardashian-Jenner ailesini es geçmek olmaz. Roby Rihanna Fenty ile
Linda Fargo, Fenty’nin New York Bergdorf Goodman’daki açılış davetinde bir araya geldi.
Neo-feminist ünlülerden bahsederke­n Kardashian-Jenner ailesini es geçmek olmaz. Roby Rihanna Fenty ile Linda Fargo, Fenty’nin New York Bergdorf Goodman’daki açılış davetinde bir araya geldi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye