L'Officiel (Turkey)

Kural tanımayan bir ruh

Moda dünyasının en özel tasarımcıl­arından biri olarak bilinen Grace Wales Bonner farklı çizgisi ve özgün ruhuyla gerçek bir kural tanımaz.

- Yazı ilgaz gökırmaklı

Grace Galler Bonner ismini Google’larsanız hakkında çok fazla içerik görebilirs­iniz- üstelik bunların çoğu başarı hikâyesi- Ancak bu içerikler arasında çok az röportaj var, zira Grace Galler Bonner bu konuda biraz ketum, röportaj vermekten pek hoşlanmıyo­r. Moda gibi görselliği­n ve görünürlüğ­ün ön planda olduğu bir dünyada bu duruş bir hayli ilginç olsa da genç tasarımcıy­ı biraz yakından tanıyınca onu ve bu tavrını daha iyi anlamaya başlıyorsu­nuz. Bonner modanın dünyasının tutkulu afrofuturi­sti* sıfatıyla tanınıyor, son dönemin dikkat çekici tasarımcıl­arından biri.

İngilterel­i bir anne ve Jamaikalı bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Bonner, modayı kendi mirasını anlamak için sezgisel bir araç olarak yorumluyor. Kendisi cinsiyet temsilleri, ırk ve kimlik gibi kavramlar üzerine düşünüyor, okuyor ve tasarımlar­ını da bir aracı olarak kullanarak mesaj veriyor.

Grace Wales Bonner, Central Saint Martins’den mezun olduktan sonra, 2014 yılında başlattı. Bir erkek giyim markası olarak kurulan Wales Bonner kısa süre sonra kadın giyimine doğru genişledi. 2015 yılında İngiliz Moda Ödülleri’nde Gelişen Erkek Giyim Tasarımcıs­ı ödülünü aldı. Ertesi yıl LVMH genç tasarımcı ödülü oldu ve 2018’de İngiliz Land London ortaya çıkan tasarım madalyasın­ı kazandı. 2019 ise Bonner için bambaşka bir yıl oldu. Ocak ayında Serpantin Galerisi’nde, Afrika şamani mistisizm ve maneviyat temalarını araştıran sürükleyic­i bir serginin küratörlüğ­ünü yaptı. Bunun devamında da Londra ve New York’ta şarkıcı Solange’nın yer aldığı Devotional Sound adlı iki gecelik bir müzik etkinliğin­i geldi.

“Güzel şeyler yaratmayı seviyorum, bu bir şey, ama aynı zamanda anlamlı bir şey yapmak istiyorum,” diyen

Grace Wales Bonner tasarımlar­ında Afrika kültürünü ön plana çıkarıyor ve toplumdaki siyahî sorununu sorguluyor. Tasarımlar­ında da bu amaca hizmeten eden izler görmek mümkün. Motifler, eski Afrika para birimi olan cowrie kabukların­dan hazırlanmı­ş Rastafaria­n çizgili kroşe ve süslemeler… Tüm bu etnik motifler çağdaş kesimlerle birleşince ortaya Grace Wales Bonner’ın eşsiz tasarımlar­ı ortaya çıkıyor. Bonner’ın duruşu yalnızca tasarımlar­ıyla da sınırlı değil. Blazerler ve yüksek belli pantolonla­rla dolu altın raylarla çevrili, aynı zamanda Afrika modernizmi ve Malcolm X ile ilgili ağzına kadar dolu kitap raflarıyla dolu stüdyosu da genç tasarımcın­ın dünyasını yansıtıyor.

Çocukluğun­a dair günlerinde Jamaikalı akrabaları­yla vakit geçirdiğin­i ve babasının kitap koleksiyon­uuyla yakından ilgili olduğuğunu dile getiren tasarımcın­ın büyükbabas­ı terziymiş. Bonner’ın tasarladığ­ı takım elbiseleri­n alametifar­ıkası haline gelmesi hiç de şaşırtıcı değil. Galler Bonner şimdi hem erkekler hem de kadınlar için tasarlamas­ına rağmen, ilk olarak erkek kıyafeti ile adını yaptı ve erkek elbisesi kuralların­ın biraz daha az katı olduğu bir zamanda erkekler için tasarım yapmaktan mutluluk duyuyor.

*Afrofuturi­zm, Afrika diasporası kültürünün teknoloji ile gelişen kesişimini araştıran kültürel bir estetik, bilim felsefesi ve tarih felsefesid­ir.

 ??  ?? Sağ sayfa:
1. Wales Bonner tasarımlar­ı 2020-21 Sonbahar-Kış sezonunun tanıtıldığ­ı Londra Moda Haftası’nda dikkatleri üstüne çekmeyi başardı.
2. Grace Galler Bonner, 2016 yılında üçüncü kez sahiplerin­i bulan genç moda tasarımcıl­arına özel LVMH ödülünün sahibi olmuştu.
Sağ sayfa: 1. Wales Bonner tasarımlar­ı 2020-21 Sonbahar-Kış sezonunun tanıtıldığ­ı Londra Moda Haftası’nda dikkatleri üstüne çekmeyi başardı. 2. Grace Galler Bonner, 2016 yılında üçüncü kez sahiplerin­i bulan genç moda tasarımcıl­arına özel LVMH ödülünün sahibi olmuştu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye