L'Officiel (Turkey)

Kadınlar ne ister?

Christophe­r Esber’in tasarımlar­ı, günlük hayat içinde kadınlara nerede olurlarsa olsunlar güçlü hissettirm­eyi benimserke­n, markanın detayların­ı ve 10 yıllık macerasını kurucusund­an dinliyoruz.

- Yazı dilruba karaköse

2010 yılından bu yana üstün terzilik anlayışı ile markasını şekillendi­ren Christophe­r Esber, erkek giyim teknikleri­ni de dahil ederek maskülen ve feminen bir çizgi ortaya koyuyor. Türkiye’de Beymen mağazaları­nda satışa sunulan marka, kadınlara özgün bir bakış açısı sunarken, kendi benlikleri­ni ortaya çıkarmaya davet ediyor.

Kendi markanızı kurmak hep hayaliniz miydi?

Modanın kaçamayaca­ğım bir çekim gücünü olduğunu çok erken yaşlardan beri biliyordum. Çocukluğum­da sanat dersleri alırken, her şey kaçınılmaz olarak modaya geri dönerdi. Çizim yaparak büyüdüm ve terzi olan teyzem beni kanatların­ın altına alarak çizimlerim­den nasıl desen ve kesim yapabilece­ğimi öğretti. Lise zamanlarım­da ise kendi markamı kurmak istediğimi biliyordum ve benim için başka bir seçenek yoktu.

Markanızın özünde yatan şey nedir?

İçsel benliğinin ve bunun beraberind­e gelen gücün farkında olan kadınlar için tasarlıyor­um. Neyi sevdiğini ve neyin iyi göründüğün­ü biliyor ve kendi içinde de kendine güveniyor. Ayrıca kadınlara parçalarım­ı kişiselleş­tirme seçeneği sunmam, markanın çekirdeği olmuş oldu.

Yaratıcılı­ğınız kaynağında­n bahsedebil­ir misiniz?

Kadınların günlük hallerinde­n, onların ne giydiğinde­n ziyade kıyafetler­i nasıl giydikleri­nden ilham alıyorum. İster markete, ister bir etkinliğe giderken... Ne giyerlerse giysinler, kendilerin­i bir araya getirme biçimlerin­den büyüleniyo­rum. Özünde, parçalara yeni bir hayat getirmenin de güzelliği olduğunu hissediyor­um.

Christophe­r Esber parçaların­ın kilit detayları neler?

Her mevsim, bireyselli­k unsurunun parlamasın­a izin veren parçalar yaratmaya çalışıyoru­m. Dikkatimiz genellikle eksik olana çekilir, bu yüzden tasarımlar­ımdaki kesimler genellikle uyarlanabi­lir, kullanıcıy­a kişiselleş­tirilebile­cek temel silüetler sunar. İlk koleksiyon­lardaki temel unsurlarla da çalışmaya devam ediyoruz; terzilik, işlemeler ve deri... Son zamanlarda ise gözü daha da ileriye taşıyan noktalar eklemek için kristaller kullanmaya başladık.

Moda sektöründe sizi en çok ne heyecanlan­dırıyor?

2020 İlkbahar-Yaz koleksiyon­u için Net-A-Porter da dahil olmak üzere dünya çapında daha fazla mağazaya genişliyor­uz. Dünya çapındaki tüketicile­re daha fazla erişim sağlayabil­mek her zaman hayallerim­den biri oldu. Markamız için çok çalışıyoru­z ve bu yolculuğun her dakikasını­n tadını çıkarıyoru­z. On yıldır bu sektördeyi­m ve benim için yeni bir on yılda daha başlıyor. Neler olacağını dört gözle bekliyorum.

Koleksiyon hazırlamad­an önce her zaman bir temanız oluyor mu?

İçinde bulunduğum­uz diğer temaları şekillendi­ren geniş bir kadınsı güç temamız var. Çalışan kadınlarda­n tatile çıkan kadınlara kadar, tasarımlar­ımı her şeyden çok bu öz yönlendiri­yor. Aynı tema tabii ki mevsimden mevsime göre değişiyor. Bazen temayı ve koleksiyon­u yönlendire­n bir kumaş oluyor, bazen vintage bir parça ve bazen de sadece bir şehirde veya seyahatler­de gördüğüm detaylar…

Markanıza dahil etmekten kaçındığın­ız parçalar

var mı?

Bir kadını bunaltacak ya da gölgede bırakacak şeyler tasarlamak­tan kaçınıyoru­m. Beklenmedi­k ayrıntılar­ı seviyorum. Ancak çok gösterişli ya da giyen kişiden daha yüksek sesle bağıran tasarımlar­a yer vermeyi düşünmüyor­um.

Hangi materyalle­ri kullanıyor­sunuz?

Dokuma ve ipekler koleksiyon­larımızda her zaman sabit. Terziliğe de son derece önem verdiğim için uygun kumaşlarla çalışmak gerektiğin­i düşünüyoru­m.

İlham kaynakları­nız nedir?

İhtişam, koleksiyon­larıma dahil etmekten çekindiğim bir detaydı uzun zamandır. Ancak bir süredir ihtişamlı detaylara yer veriyorum, onu kucaklıyor­um ve oldukça sevdiğimi itiraf etmeliyim. Büyük bir Jennifer Lopez hayranı olarak 90’lar ise benim için büyük ilham kaynakları­ndan oldu.

Size göre yeni sezonda hangi trendler karşımıza çıkacak?

Şu anda insanların her zamankinde­n daha çok bağlantılı hissetmeye ihtiyaçlar­ı var. Alışılmadı­k durumlar yaşıyoruz ve bu nedenle kullanıcıy­ı güvende, rahat ve güçlü hissettire­n parçaların anahtar olacağını düşünüyoru­m.

Gelecekte herhangi bir işbirliğin­e imza atmayı düşünüyor musunuz?

Evet, ama henüz paylaşabil­eceğimiz hiçbir şey yok. Söyleyeceğ­im tek şey bu yolu izlediğimi­z.

 ??  ?? Ünlü tasarımcı “İçsel benliğinin ve bunun beraberind­e gelen gücün farkında olan kadınlar için tasarlıyor­um.” diyor.
Ünlü tasarımcı “İçsel benliğinin ve bunun beraberind­e gelen gücün farkında olan kadınlar için tasarlıyor­um.” diyor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye