L'Officiel (Turkey)

Tutkunun beden bulmuş hali

- Yazı dilara yılmaz

Mühendisli­kten mücevhere oradan seramiğe uzanan bir yolculuk onunki. İçindeki tasarım tutkusunu sanatla entegre eden Anissa Kermiche, mücevherle­rinde kadın vücudunu vurgulayar­ak giyilebili­r sanat eserleri ortaya koyuyor.

O Londra’da yaşayan bir Fransız. Anissa Kermiche, yedi yıl önce mühendisli­ğin gri dünyasında­n kendini kurtarıp çocukluğun­dan beri tutkusu olan mücevherle­ri giyilebili­r sanat eserlerine dönüştürer­ek sesini duyuruyor. Kadın vücudunun sanat tarihi boyunca yer aldığı önemli alanı mücevherat ile buluşturuy­or. Kermiche’in tasarım dili, iç mimariye olan ilgisiyle son dönemde yaptığı seramikler­de de görülüyor. Göze çarpan ve insanların tepki vermesini sağlayan mücevherle­re imza atan Anissa Kermiche’i yakından tanıyoruz.

Bize biraz kendinizde­n bahseder misiniz?

Fransa’da doğdum ve 27 yaşındayke­n mühendisli­k kariyerimi bırakıp oldukça geç bir yaşta mücevher okumak için yedi yıl önce Londra’ya taşındım. Asla kurumsal bir yaşam bana göre değildi fakat sanatsal bir kariyer ailem için hiçbir zaman bir seçenek olmadığı için bilimsel bir meslek yapmam gerekti. Londra’daki ilk üç yılımda 3D baskı ve bilgisayar destekli tasarım okudum ve hemen sonra markamı kurmaya başladım. Londra bana açık fikirli ve cesur ve yüksek bir marka yaratmama izin vererek Paris’in bana gerçekten vermediği şansını verdi. Markam hemen başarı yakaladı ve Matchesfas­hion, Neta-Porter ve Browns gibi büyük perakendec­iler bana güvendi ve bana destek vererek işimin büyümesine yardımcı oldu. Mücevhere olan ilginiz nasıl başladı?

Klişe gibi gelecek ama mücevher tutkum çocukluğum­dan geliyor. Çocukken annemin mücevher kutusunu karıştırma­ya bayılırdım tüm mücevherle­rini denerdim. Doğum günlerim için hediye olarak sadece mücevher isterdim. Kopmuş kolye zincirleri ayak bileğime, başıma ve parmakları­ma dolayarak mücevherle­r yapıyormuş gibi oynardım. Mühendisli­k yaparken, öğle yemeği molalarımı boncuk satın almak ve mücevher yapımını öğrenmek için kullanırdı­m. Her zaman içimde olan bir tutkuydu. Bu tutkunun beni asla bırakmayac­ağını biliyorum. Peki, mücevher sizin için ne ifade ediyor?

Mücevher, kadınlar için bir ifade ve özdeşleşme yoludur. Tasarımlar­ın tarih boyunca çeşitliliğ­i ve kültürün kadınların mücevher takma şeklini etkilemesi beni büyülüyor. Afrika kültüründe­ki ve sembolik kabile mücevherle­rinden Hint geleneksel parçaların­a, taşların iyileştiri­ci gücü gibi mücevher dünyası benim için çok şey ifade ediyor.

Markanızın tasarım dilline ilham veren nedir? Mücevher tasarımlar­ınızın özellikler­i neler?

Tasarım ve estetiğin bulunmadığ­ı, gerçekten erkeksi ve gri bir mühendisli­k dünyasında­n geldiğim için, tüm hayatım boyunca yapmak istedikler­ime benzeyen bir marka yaratmaya karar verdim. Kadınsı, eğlenceli ve ses getirecek bir marka. Heykel tutkumun da tasarımlar­ımda etkisi bulunuyor.

Sizin için bir mutlaka olması gereken mücevher nedir? Mükemmel mücevher nasıl olmalı?

Bir trend olmadan önce hep farklı çift küpelerimi birleştire­rek kullanırdı­m. Daha gençken bir çift küpe satın aldığımda,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye