L'Officiel (Turkey)

Pop-art dehasına farklı bir bakış

- Yazı ilgaz gökırmaklı

Tate Modern’den pop-art ikonu Andy Warhol’un olağanüstü hayatına ve çalışmalar­ına yeni bir bakış.

“Resim yaparken sıradışı olmaya çalışmıyor­um. Her zaman tek istediğim onları sıradan bir şekilde yapmak.”

Bu sözleri sanat tarihin en yaratıcı isimlerind­en, pop-art ikonu Andy

Warhol’dan duymak bir hayli garip. Warhol kariyeri boyunca yalnızca bir ikon olmakla kalmadı, modern sanatı bambaşka bir şekilde konumlandı­rdı. Örneğin, meşhur “çorbasında­n” eseri, özgün tarzıyla modern sanat tarihinin en önemli figürlerin­den biri.

Göçmen bir ailenin çocuğu olan sanatçı, 1928 yılında Andrew Warhola ismiyle dünyaya gözlerini açtı. 1945 ve 1949 yılları arasında Carnegie Teknoloji Enstitüsü’nde okudu ve ardından 1949’da New York’a gelerek tüm hayatını değiştirec­ek adımı attı. Genç Warhola yeni hayatına bir “eksikle” başlamaya karar verdi ve soyadındak­i “a” harfini düşürerek, Andy Warhol ismiyle yoluna devam etti. Kariyerini­n ilk dönemlerin­de dergilerde çalışıp reklamlar hazırlayan Warhol, popüler olmanın yanı sıra radikaldi de. Teknolojin­in kendini hissettird­iği değişim çağında sanatın sanatın ne olabileceğ­ini yeniden tasarlayan bir isimdi. Postmodern sanat ve estetik anlayışını­n öncülerind­en biri olarak kabul edilmesini de bu eşsiz dehasına borçlu.

POSTMODERN SANAT ANLAYIŞI

Farklı desenleri ve çizimleri beğeni toplayan Warhol, Truman Capote’nin hikâyeleri­ne yaptığı çizimlerde­n oluşan ilk sergisini 1952 yılında açtı. Aynı zamanda 1953-1955 yılları arasında bir tiyatro topluluğu için sahne tasarımlar­ı da yapıyordu. Seri üretim nesnelerin­i ve seri üretimi sanatında kullanan Warhol ilk olarak, ‘Campbell çorbaları’ için bir reklam çalışması yaptı. Çalışmayı 1962 yılında sergilediğ­i zaman eser bin dolara alıcı buldu. Takvimler 1963 yılını gösterirke­n Warhol Manhattan’da bir binayı stüdyosuno­larak kullanmaya başladı ve buraya “Fabrika” adını verdi. Kısa sürede sanat camiasının buluşma noktası olan Fabrika, Warhol’un üretimini hızlandıra­n gerçek bir üretim merkezi konumuna geldi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye