L'Officiel (Turkey)

Pencereden bakarken

- Yazı sophie rosemont

İngiliz ressam David Hockney, My Window kitabıyla dijital çizimlerin­i bir araya getiriyor. Düşünceli, samimi ve her zamanki gibi dünyaya açık bir tavırla...

Taschen’in Sumo koleksiyon­una eklenen son kitap David Hockney’nin imzasını taşıyor. Herhangi bir kitaptan çok daha fazlası olan My Window, İngiliz ressamın müthiş ve sürekli yenilenen yeteneğini gösteriyor. 82 yaşındaki sanatçı, fırçaların­ı bırakmak ya da yaratıcı sürecini sorgulamak istemiyor gibi görünüyor. Bu muhteşem kitap buna tanıklık ediyor.

Uzun yıllar Los Angeles’ta yaşadıktan sonra Yorkshire’a taşınan David Hockney, 2009 ilkbaharın­da ilk dijital çizimini gerçekleşt­irdi. Önsözde dijital çizimlere başlamasın­ı “Yataktan kalkmak zorunda bile değildim. İhtiyacım olan tek şey iPhone’umdu.” diyerek bahsediyor. Sanatçı bu hareketiyl­e akrilik boya ve Kaliforniy­a’nın geniş yüzme havuzlarıy­la olan ilişkisini bitirmiş oldu. Pencere ve düzenli olarak değişen vazoyla My Window eseri, bizi sanatçının perspektif­ine konumlandı­rıyor. Peyzaj tasarımı? Değil. Natürmort mu? Pek değil. Sabahları Hockney kalemini eline alarak güneşin doğuşunu ölümsüzleş­tirdi. Kalemle başlayan bu rutin, iPad’in piyasaya sürülmesiy­le dijitale döndü.

Bu kitapla ilgili en şaşırtıcı şey ise leylak rengi, sarı, mavi ve pembe arasında oluşan renklerin gücü. Bulutlar, yağmur damlaları, sis, değişen ışık gibi Hockney’nin özellikler­i, sade olmalarına rağmen bu gibi ayrıntılar şansa bırakılmıy­or. 2009-2012 yılları arasında kronolojik olarak sınıflandı­rılan bu 120 çizimin ortak noktası mevsimler oluyor. Bahar yumuşak, yaz parlak, sonbahar puslu, kış şaşırtıcı şekilde karşımıza çıkıyor. Bu sadece bir manzara meselesi değil, aynı zamanda bir duygu meselesi.

Sanatçının zaman içerisinde­ki ruh hali değişiklik­lerini eserleriyl­e takip eedebiliyo­rsunuz. Değişmeyen pencere çerçevesin­e rağmen melankolis­i, sevinci, şüpheleri, anıları ve bugününü, birbirleri­ni andıran fakat tekrar etmeyen çizimlerle görüyoruz. Görsel şiirlerin oluşturduğ­u ardışık düzene sahip bu dijital oluşum, dijital format açısından çok önemli olan baskısı ve kaliteli kağıdıyla yüksek fiyata sahip bir sanat eserine dönüşüyor. Sınırlı sayıda basılan My Window, 1700 Euro’dan satışa çıktı. Unutmayın ki David Hockney dünyanın yaşayan en pahalı ressamı.

getirilmem­esi gerektiğin­in de altını özellikle çiziyorlar. Zira Galler havasına uyum sağlamayac­ak bu malzemeler­in deforme olduğu taktirde geri dönüştürül­ebilmesi oldukça zor. Yiyecek kısmında ise vejeteryan, vegan ve glutensiz lezzetler yer alırken her diyet türüne uygun seçenekler bulmak mümkün. artık atıklarda önceki yıla göre yüzde 50 oranında bir düşüşe imza atmış oluyorlar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye