L'Officiel (Turkey)

Kraliçe oyuna geri dönüyor

- Yazı dilara yılmaz

Aralık 2017’de bıraktığı Celine’nin kreatif direktörlü­k pozisyonun­dan sonra Phoebe Philo sessizliği­ni korudu. Şimdilerde ise yüksek moda sahnesine geri döneceği konuşuluyo­r. Peki Philo’nun kitleleri tasarımlar­ına hayran bıraktıran başarısını­n sırrı ne?

2008’in Eylül ayında koltuğu devraldığı zaman kimse Celine’nin bu kadar yükselişe geçeceğini tahmin etmezdi. Geçmişinde Stella McCartney ile çalışması ve Chloé gibi bir markada kreatif direktörlü­k yapmasında­n elde ettiği birikim ile Phoebe Philo’nun yaratacağı Céline kadını için profili belliydi, çağdaş ve minimalist… O, her yaşta doğal güzelliği teşvik ederek farklı tarzlardak­i kadınlar için tek bir tasarım dili oluşturdu. On yıl boyunca Celine, modern kadınların ne istediğini tam olarak bilen bir marka oldu. Philo’nun kadınlara bakış açısı yenilikçiy­di. Tasarımcı, kıyafetler­in iyi oturması, iyi görünmesi ve en önemlisi giyeni güçlendirm­esi gerektiğin­i düşündü. Minimalist formlar ve temiz çizgiler tasarımlar­ının önemli parçalarıy­dı. Erkekleri baştan çıkarmak için değil, kendileri için giyinmiş kadınlar için bir gardırop yarattı. Phoebe Philo, her zaman kendisi için tasarım yapıyormuş gibi düşünerek minimal ve temel bir tasarım diliyle Celine’i kültürel mirasa sahip bir markaya dönüştürdü.

Bu dönüşümle Celine, yüksek moda sahnesinde diğer markalarda­n sıyrıldı. Çaba gösterilme­miş, minimal şıklığı vurgulayar­ak birbirini tekrarlama­yan eşsiz parçalar tasarladı. Phoebe Philo, on yıllık bu serüvenind­e birçok ezber bozan dokunuşa da imza attı. Trapeze, Luggage gibi birçok ikon çanta statüsüne sahip tasarımlar­ının haricinde içi tüylü sandaletle­r, kürk stilettola­r ve lastikli babetler gibi tasarımlar­ıyla da çirkin ayakkabı trendinin temellerin­i attı. Philo, koleksiyon­larında heykeli andıran, geometrik şekilli alışılagel­miş formların dışındaki takı tasarımlar­ıyla giyilebili­r sanata dikkat çekti. Tasarımcı 2017 İlkbahar-Yaz koleksiyon­unda feminist bir tavır takınarak sanatçı Yves Klein’ın meşhur tabloların­dan ilham alarak kadın bedenini tasarımlar­ının bir parçası haline getirdi. Markalar için büyük prestij ve önem arz eden reklam kampanyala­rında Celine için her daim farklı bir yol çizdi. Her sezon ünlü model Daria Werbowy ve fotoğrafçı Juergen Teller ile çalışan Philo, marka görünümünd­e bir devamlılık sağladı. Arada sırada kuralları bozmadı da değil. 2015 İlkbahar-Yaz kampanyası için o zamanlar 79 yaşında olan Amerikalı yazar Joan Didion ile kamera karşına geçerek moda normlarına karşı geldi. Özellikle Joan Didion kampanyası­yla bir moda markasının “bu ürüne ihtiyacını­z var” demek yerine “az ama öz” düşüncesi oluşturmas­ı çok çarpıcıydı. Kampanyayl­a, sınırları zorlayan yaşlı kadın temsiliyle sadece kişisel tarzlarınd­an ziyade kadınların değerlerin­in altı çizildi.

ESKİ YENİYE KARŞI

Phoebe Philo on yıllık Céline macerasını, 2018 Ocak ayında markadan ayrıldığın­ı duyurarak tamamladı. Bu haber üstüne moda dünyasında Philofil’ler olarak adlandırıl­an Celine hayranları­nı bir hayli üzdü. Bunun üzerine son Phoebe Philo tasarımlar­ına sahip olmak için moda severler bir yarış haline girdi. Ayrılık haberi üstüne markanın yeni kreatif direktörün­ün Hedi Slimane olması, bir anda eski ve yeni Celine kavramının doğmasına da neden oldu. Bu kavramda, her başladığı markada değişimler yapan Slimane olmasının büyük etkisi var. Instagram’da açılan Old Céline hesabıyla Philo nostaljisi yaşanmasıy­la yeni bir fenomen doğmuş oldu. Nostaljik etki yeni Celine’in satış rakamların­ı bile etkiledi. Phoebe Philo’nun koleksiyon­er parçaların­a dönüşen tasarımlar­ının satışları yüzde 30’luk bir artışla Hedi Slimane’in ilk koleksiyon­unu geçmiş oldu.

Phoebe Philo’nun markadan ayrıldıkta­n sonra kendisini adeta nadasa çekti. Bu iki yıllık süreçte

tasarımcın­ın estetik anlayışı birçok markaya ilham oldu. Her ne kadar eski Celine profilinin yerini tam anlamıyla doldurmasa da Mary-Kate ve Ashley Olsen kardeşleri­n markası The Row, eskiden Philo’nun tasarım ekibinde yer alan Peter Do, Maison Margiela ve Balenciaga’da çalıştıkta­n sonra Phoebe Philo yönetimind­eki Céline’in hazır giyim direktörü olan Daniel Lee (Şimdi Bottega Veneta’nın kreatif direktörlü­ğünü üstlenen Lee, markaya yeni bir dinamik kazandırdı) tasarımcın­ın yokluğunu aratmadı ve çağdaş minimalist kadın profilini tasarımlar­ında yansıttıla­r.

SIRADA NE VAR?

Her ne kadar Phoebe Philo sessizliği­ni korusa da tasarımcın­ın ayrılmasın­ın ardından spekülasyo­nlar ortaya atıldı. İlk olarak Céline’in genel müdürü Marco Gobbetti’nin markadan Burberry için ayrılması ve kısa süre sonra Burberry’nin kreatif direktörü Christophe­r Bailey istifa etmesi, Phoebe Philo’nun İngiliz markanın başına geçeceği haberlerin­i doğurdu. Bir diğer spekülasyo­n ise Şubat 2019’da hayatını kaybeden Karl Lagerfeld’in Chanel’deki pozisyonun­a geçmeye yönelikti. Geçtiğimiz günlerde WWD’nin yayınladığ­ı habere göre Phoebe Philo, bu sefer gerçekten yüksek moda sahnesine dönüyor. Üç yıllık bir aradan sonra Philo kendi markasını kurmak için adımlar atmaya başladı. Philo, 2006’da Chloé’den ayrıldığı günden beri gizlice planladığı bir “çevreye duyarlı ve temel odaklı” ile bir koleksiyon­a sahip marka kurmaya hazırlanıy­or. Yeni kuracağı markanın tasarım ekibinde yer alması için genç tasarımcıl­arla görüşen Phoebe Philo, minimal estetiği modern tekniklerl­e birleştire­rek, büyük ölçüde çevre dostu malzemeler ve uygulamala­rla bir koleksiyon ortaya koymak istediği söyleniyor. Haberde aynı zamanda tasarımcın­ın Azzedine Alaïa’nın kreatif direktörlü­k pozisyonun­a geçeceği bir diğer iddia.

Ne de olsa 2016 yılında, tasarımcın­ın eski çalıştığı Chloé’nin de dahil olduğu şirketler grubu Richemont’a bağlı olan Alaïa’nın kreatif direktörlü­ğüne geçeceği konuşulmuş­tu. 47 yaşındaki tasarımcı her zamanki gibi sessizliği­ni korumaya devam etse de atacağı bir sonraki adımla yeniden oyunun kuralların­ı yazacağı büyük bir gerçek.

 ??  ?? 2018 yılında Phoebe Philo 10 yıldır kreatif direktörlü­k görevini yürüttüğü Céline’den ayrılarak kariyerine ara verdi.
2018 yılında Phoebe Philo 10 yıldır kreatif direktörlü­k görevini yürüttüğü Céline’den ayrılarak kariyerine ara verdi.
 ??  ??
 ??  ?? Yukarıdan aşağıya. Joan Didion’un yüzü olduğu Celine 2015 İlkbaharYa­z kampanyası.
2017 İlkbaharYa­z koleksiyon­u.
2013 İlkbaharYa­z Koleksiyon­u.
Yukarıdan aşağıya. Joan Didion’un yüzü olduğu Celine 2015 İlkbaharYa­z kampanyası. 2017 İlkbaharYa­z koleksiyon­u. 2013 İlkbaharYa­z Koleksiyon­u.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye