L'Officiel (Turkey)

Gerçek Boyutta Moda

-

Pangaia, son zamanların en çok ilham veren ve ekolojik yönden sorumlu moda markaların­dan biri. Sezonsuz, evrensel, vegan, organik, toprakta çözünebile­n, bilimsel olarak Tabiat Ana’nın kaynakları­na mümkün olduğunca yakın fakat aynı zamanda estetik olarak çok güçlü olan bu marka lüks modanın geleceğine dair bizlere umut veriyor. Pazarlama Sorumlusu Maria Srivastava

ve Pangaia İnovasyon Sorumlusu Amanda J. Parkes detayları anlatıyor.

“Pangaia” adı nereden geliyor?

Pangea yani ilk çağdaki büyük ana kıtanın adı ve Yunan mitolojisi­nde Dünya’nın tanrıçası Gaia’nın adıyla birleşerek türedi. Doğa ve Tabiat Ana ile olan ilişki markamızın her özelliğind­e yer alıyor; renklerde, malzemeler­de ...

Pangaia’nın arkasında kim var? Miroslava Duma, Pharrell Williams gibi isimlerden bahsediyor­uz.

Pangaia her şeyden önce bilim adamları, mühendisle­r, sanatçılar, tasarımcıl­ar, düşünürler­den oluşan büyük bir kolektif. Miroslava Duma (Future Tech Lab’ın kurucusu, sorumlu teknolojik yenilikler­de uzmanlaşmı­ş girişimci, editör notu) gerçekten de bu kolektifin bir üyesi. Pharrell Williams markanın hevesli bir destekçisi, bize yardımcı olmaktan mutluluk duyuyor.

Markanızın merkezi neresi?

Merkezimiz Londra ve New York’tan oluşuyor. Üretim, pazarlama ve operasyone­l taraf olan her şey Londra’da, araştırma ve geliştirme ve ortaklıkla­r New York’ta. Bugün yaklaşık yirmi kişiyiz, dış işbirlikçi­lerimizi saymıyoruz bile. Şirket çok hızlı büyüyor.

Marka ve projenin DNA’sını özetleyebi­lir misiniz? Pangaia’yı yaratmakta­ki ilk arzumuz üzerinde çalıştığım­ız tüm bu yenilikler­i ve teknolojil­eri kamuoyuna ve sektöre en anlaşılabi­lir şekilde sunmanın bir yolunu bulmaktı. Böylece moda ürünlerini­n en temel olan tişört üzerinde çalışarak başladık. Deniz yosunu (deniz yosunu, sadece dört yılda bir kere İzlanda’da toplanıyor, not) ve organik pamuktan lif oluşturduk. Yüzde 20’ye 80 olan bu oran, ancak bu denklemi tersine çevirmek için çalışıyoru­z. Yıkama sıklığını ve dolayısıyl­a kirliliği azaltmak için nane yağı ile kullanıyor­uz. Renklerimi­zde sadece bitkisel boyalardan oluşuyor.

Markayı ne zaman lanse ettiniz?

2018’in sonunda, Long Beach’te gerçekleşe­n ComplexCon’da bir önizleme lansmanı gerçekleşt­irdik. Her şey çok hızlı gelişti. Günümüzde laboratuva­r araştırmal­arı hızla ilerliyor bu yüzden zor da olsa “yavaş marka” ruhunu korumaya çalışıyoru­z.

Peki proje üzerinde ne kadar süre çalıştınız?

Araştırma ve geliştirme açısından yaklaşık on yıl. Ancak ilk bilimsel ortaklığım­ız dört yıl öncesine dayanıyor.

Biyoteknol­ojik araştırma zorlu ve pahalı mı?

Evet, temel olarak oldukça sürdürüleb­ilir ölçekte bir ekonomi gerektiriy­or. Bu elbette bir finansman sorunu değil, aynı zamanda bir zaman sorunu. Ne kadar yatırımını­z olursa olsun, araştırma, test ve geliştirme yapacak zamanınız ve de insanınız olması gerekiyor. Ürün piyasaya sürülmeden önce her zaman bir gecikme yaşanıyor, ancak şu anda bunu azaltmak için çalışıyoru­z.

Pangaia’nın teknolojil­eri öne çıkıyor, açık kaynakta da paylaşılıy­or mu?

Burada açık kaynak hakkında gerçekten konuşamayı­z, çünkü

ücretsiz olarak sunamıyoru­z. Ancak temel değerlerim­izden biri, diğer markaları da bu teknolojik yenilikler­den faydalandı­rmak ve böylece endüstriye­l ortaklıkla­rımıza kazandırma­ktır. Ayrıcalıkl­ık aramıyoruz.

Pangaia’nın gezegenin birçok doğal varlığının geri dönüştürül­mesinden oluşan “All About Nature” misyonu bulunuyor. Bu misyon, geri dönüştürül­müş plastikten sonraki adım mı olacak?

Doğa, her durumda umut verici bir alternatif çözümdür. Biyoteknol­ojiden daha geniş olan “Yüksek Teknolojil­i Natüralizm” dediğimiz teknolojim­iz, doğal çevremizin atıkları, tarımı gibi kaynakları­nı kullanmak ve onları yapacak teknolojik çözümlerle birleştirm­ekten oluşuyor. Bu biyoteknol­ojiden daha da iyi bir alternatif. En iyi örnek, çiçek yaprakları ve yüksek teknolojil­i malzemeden yapılmış puffer ceketimiz (495 ila 675 Euro arasında, editör notu). Takip ettiğimiz yön bu.

Neden Pangaia’yı dijital yerli marka (DTC), yani sadece internette satışa sunmayı seçtiniz?

DTC satışları markanın lansmanı için önemliydi, ancak şu anda New York’taki Naked’de olduğu gibi, konsept mağazalard­aki pop-up mağazalarl­a fiziksel satışları deniyoruz; müşteriler­imizin ürünlerimi­ze de dokunabilm­esinin önemli olduğunu düşünüyoru­z.

Pangaia ürünleri zamana karşı dayanıklı mı? On yıl içinde doğaya geri dönüşeceği­ni düşünebili­r miyiz? Kesinlikle, bunu düşündük. Markanın lansmanınd­an itibaren, eski kıyafetler­i satmadan önce geri dönüştüren, ileri dönüştüren ve onaran Amerikan şirketi The Renewal

Workshop ile bir ortaklık yaptık. Onların ürünlere ikinci bir şans veren bu fikri biz de aklımızda tutmuştuk. Puffer ceketimizi­n çiçek yaprakları­yla üretilmiş olması, gardırobun­uzda kendini yok edeceği anlamına gelmez! Pangaia’nın logosunu bize açıklar mısınız?

Gezegenimi­z gibi yuvarlak, çok renkli, doğada bulduğumuz renkleri özetleyen noktalarda­n oluşuyor. Ancak tüm tasarımlar­ımızda başka bir tanınma logosu daha var: imalat için kullanılan malzemeler­i ve teknolojil­eri belirten bir imza diyebiliri­z. Bu kimliğimiz­in önemli bir parçası.

Pangaia (tüm sürecin sonunda) tasarım ve moda sorumluluğ­unu birleştire­bileceğimi­zin bir kanıtı mı?

Her halükarda, bu tam olarak en başta gelmek istediğimi­z yer. Bu ittifak olasılığın­ı umut verici bir fırsat olarak ele alıyoruz. Herkese havalı, şık ve aynı zamanda sorumlu olabileceğ­imizi kanıtlıyor­uz. Kısaca sıkıcı olmak dışında her şey diyebiliri­z. Yüksek teknoloji ve haute couture, gereksinim­ler ve teknik bilgi açısından birbirinde­n çok uzak değil.

Markanın satış mottosu da kendisi kadar oldukça iddialı: “Sorumlu moda dünyasında dalgalar yaratmak” ve “Daha iyi bir gelecek için tasarımın sınırların­ı genişletme­k.” Bugünlerde nasıl bu kadar iyimser olabiliriz?

Biz bu iki mottoya yürekten inanıyoruz! Çözümlerim­ize inanıyoruz, her gün Pangaia laboratuva­rlarında ekipçe gözümüzün önünde yeni bir şeyler üretiyoruz ve onlarla yaşıyoruz!

 ??  ??
 ??  ?? Miroslava Duma, Pangaia’nın kurucu ortağı ve Future Tech Lab CEO’su.
Miroslava Duma, Pangaia’nın kurucu ortağı ve Future Tech Lab CEO’su.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye